Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Hány választása van a jugoszláv polgárnak?

2000.08.30. 14:51
Lesz mit ikszelniük a szeptember 24-i jugoszláviai választásokon a szavazópolgároknak: szövetségi elnököt, kétkamarás parlamentet, tartományi képviselőket, valamint önkormányzati tisztségviselőket kell majd kijelölniük. A választási kampány szeptember 1-én indul.

Tervei szerint összesen 19 évig lenne elnök
Az alkotmány módosítása következtében a kellettnél egy évvel korábban kiírt elnökválasztásokról a jelenlegi szövetségi elnök Szlobodan Milosevics nem hiányozhatott. Milosevics már kétszer volt szerb elnök, a mostani regnálása 2001 júliusában ért volna véget. A parlament által megszavazott alkotmánymódosítás miatt azonban gyakorlatilag azonban újabb nyolc évig elnöke lehet Jugoszláviának, ebben az esetben második mandátuma végén összesen 19 éves elnökségi múlttal rendelkezne.

A szerb ellenzék a mostani választásokon is demonstrálta megosztottságát, amikor nem sikerült közös jelöltet állítaniuk. A Szerb Demokratikus Ellenzék (DOS) Vojiszlav Kostunicát jelöli, Vuk Draskovics Szerb Megújhodási Mozgalma pedig Vojiszlav Mihajlovicsot indítja a választásokon. A negyedik jelölt, a jelenlegi miniszterelnök-helyettes, a sírásó múlttal büszkélkedő Tomislav Nikolity a Szerb Radikális Oldal színeiben indul.

Az ellenzék jelöltje vezet a közvélemény-kutatásokban

A fiatal Otpor az ellenzéket támogatja
A Medijum közvélemény-kutató intézet augusztus 29-én ismertetett felmérése szerint a legesélyesebb Vojiszlav Kostunica 35,3 százalékkal, Szlobodan Milosevics második 24,4 százalékkal, őt követi Tomiszlav Nikolics 9 százalékkal és Vojiszlav Mihajlovics 6,8 százalékkal. Az ellenzéki jelölt Kostunica a városokban népszerűbb, mint a falvakban. Rá inkább az ötven évnél fiatalabbak szavaznának, az idősebbek Milosevics hívei.

Az ellenzéki jelölt relatív elõnye a választási eredmények manipulálásával ledolgozható. Belgrád csupán azoknak az államoknak a képviselõit fogadja el megfigyelõnek, amelyek nem vettek részt a NATO Jugoszlávia elleni katonai beavatkozásában. Megfigyelők azonban úgy vélik, hogy Koszovóban nincsenek meg a feltételek a korrekt választások lebonyolításához.

A DOS kedden bejelentette, hogy szeptember 1-jén kezdi meg hivatalosan választási hadjáratát Belgrádban egy tizenötpárti konvencióval. A DOS vezetői körbeutazzák Szerbiát, majd kampányuk szeptember 22-én ér véget egy belgrádi demonstrációval.

A választópolgároknak az elnök mellett kétkamarás parlamentet is kell választaniuk: a szenátus - a Köztársaságok Tanácsa - negyvenmandátumos, a képviselőház - a Polgárok Tanácsa - 138 helyes. Szerbia két tartományában, a Vajdaságban és Koszovó-Metoviában tartományi képviselőket is választanak. Koszovót kivéve itt helyhatósági választásokat is tartanak; az ENSZ-protektorátusban októberben lesznek önkormányzati választások.

VMSZ: a Szerbiai Demokratikus Ellenzékkel tart

A Vajdasági Magyar Szövetség a Szerbiai Demokratikus Ellenzékkel indít közös listát a felsőházi választásokra. A közös listára a párt elnökét, Kasza Józsefet jelölték. A képviselőházi választásokra két választókörzetben külön listával indulnak.

A szabadkai választókörzetben Józsa László, Pásztor István és Szombathy Zoltán indul a képviselői helyek megszerzéséért, a nagybecskereki választókörzetben pedig Balla Lajos, Tordé László, Juhász Attila, Vén Mihály és Dobai János indul a VMSZ színeiben.

A helyhatósági választásokon a Vajdaság egész területén mintegy 190 jelöltet állít a párt, a tartományi képviselőházban pedig 20 képviselői hely megszerzésére számítanak. A szövetségi köztársasági elnökválasztáson a Szerbiai Demokratikus Ellenzék jelöltjét, Vojiszlav Kostunicát támogatják.

Milosevics Koszovóba készül?

Csütörtökön Nikola Sainovic jugoszláv miniszterelnök-helyettes azt a váratlan bejelentést tette, hogy Szlobodan Milosevics jugoszláv elnök Koszovóba látogat. Annál furcsább ez, mert Milosevic ellen háborús bűnök vádját emelte a hágai Nemzetközi Törvényszék, és Koszovóban könnyen elfoghatnák őt az ott szolgáló nemzetközi erők (KFOR) katonái. A NATO egy névtelenül nyilatkozó illetékese röviddel később ki is jelentette: ha Milosevics csakugyan átmerészkedik a nemzetközi irányítás alá került szerbiai tartományba, azonnal őrizetbe veszik, és átadják a Nemzetközi Törvényszéknek.

Nem világos az sem, hogy mi lenne a látogatás célja, másrészt nem ismeretes, hogy mikor kerülne rá sor. Megfigyelők összefüggésbe hozzák ezt a bejelentést a közelgő parlamenti és elnökválasztással. Egyesek szerint csupán arról van szó, hogy Milosevics szavazatokat akar gyűjteni ezzel a bátornak ható elhatározással, vagy legalábbis annak látszatával.

A szerbek szerint Koszovó is szavazhat

Sainovic előállt egy másik meglepetéssel is: kijelentette, hogy a koszovóiak is részt vehetnek a szerbiai választásokon. Nem tudni, hogyan képzeli el ennek gyakorlati végrehajtását, hiszen a jogilag Szerbiához tartozó tartomány a múlt év nyara óta gyakorlatilag nemzetközi protektorátus.

Az ENSZ által működtetett koszovói nemzetközi adminisztráció vezetője, Bernard Kouchner meghökkent a bejelentés hallatán - közölte Pristinában Kouchner szóvivője. Az ENSZ-adminisztráció vezetője egyelőre nem kíván érdemben válaszolni a felvetésre, előbb megvitatja azt a koszovói politikai pártokkal és több ország kormányaival. Elvileg nem lehet kizárni a szerbiai választások Koszovóra való kiterjesztését, hiszen nemzetközi jogi státusa szerint a tartomány továbbra is Szerbia része. Más kérdés viszont, hogy miként lehetne megoldani a gyakorlati problémákat, hogyan lehetne például szavatolni a jelenlegi bonyolult körülmények között a választási folyamat biztonságát - mondta a szóvivő.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!