Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Gyerekek harcolnak az albán szélsőségesekkel

2001.05.17. 21:18
Mint ahogyan a palesztin szélsőségesek között, úgy az albán Nemzeti Felszabadítási Hadsereg (UCK) soraiban is vannak kiskorú gyerekek, akik Kalasnyikovval a kezükben készek felvenni a harcot a gaz ellenséggel szemben. A NATO főtitkára - aki korában gyilkosoknak nevezte a macedóniai szeparatistákat - katonai segítséget ígért a szkopjei vezetésnek. Eközben a belgrádi kormány illetve a koszovói albánok képviselői megállapodtak abban, hogy kivonják erőiket a demilitarizált övezet határán fekvő két faluból.
A Nemzeti Felszabadítási Hadsereg (UCK) egyik parancsnoka, Gzim Ostreni megerősítette azokat a sajtóhíreket, amelyek szerint Kumanovóban és Macedónia más térségeiben albán nemzetiségű gyerekek harcolnak az UCK soraiban. A SRNA jelentése szerint az UCK-parancsnok úgy vélte: ehhez joguk van a gyerekeknek, tekintettel arra, hogy nincs hova menniük.

Több száz gyerek is harcolhat

Sajtójelentések szerint akár több száz, kiskorú gyerek is lehet az UCK soraiban, amelynek teljes létszámát hatezer főre becsülik.

Ostreni a macedón kormány csütörtök délben lejárt ultimátuma kapcsán kijelentette: harcosainak nem áll szándékában elhagyni állásaikat. A parancsnok ugyanakkor cáfolta azokat a híreket, melyek szerint az UCK tagjai a kumanovói falvakban túszként tartják fogva a polgári lakosságot. Egyben felszólította az Európai Uniót: küldje el képviselőit, akik a terepen győződhetnének meg a valós tényekről. A macedón rendőrség közleménye szerint a helyi lakosságnak csak egy kis hányada csatlakozik önként a terroristákhoz, azonban ugyanez a közlemény hangsúlyozza: gondokat okoz, hogy a lakosság egy részét a szélsőségesek fogva tartják és kényszerítik arra, hogy fegyvert fogjon.

A NATO kész megtisztítani a határövezetet

A NATO katonai segítséget fog nyújtani a macedóniai kormánynak - jelentette be csütörtökön Tiranában az észak-atlanti szervezet főtitkára. George Robertson a macedóniai albán felkelők módszereit, az ártatlan polgári lakosság élő pajzsként történő felhasználását Szlobodan Milosevics egykori jugoszláv elnök és Szaddám Huszein iraki államfő taktikájához hasonlította.

Ilir Meta albán kormányfővel közösen tartott sajtóértekezletén azt követelte az általa bűnözői csoportoknak minősített lázadóktól, hogy vessenek véget tevékenységüknek és a polgári lakosságot hagyják ki a válságból - írt az MTI. Egyben felszólította a szélsőségeseket, hogy tegyék le fegyvereiket és vállaljanak szerepet a politikában.

Roberston figyelmeztetőleg kijelentette, hogy a NATO akár erőszakkal is megtisztítja a Macedónia és az ENSZ irányítása alatt álló Koszovó közötti határszakaszt, sőt a szövetség azt is fontolgatja, hogy ellenőrzése alá vonja az Albánia és Macedónia közötti határt is. Hangoztatta, hogy akár katonai segítséggel is megvédik Macedónia területi integritását. Azt, hogy miből is állna ez a segítségnyújtás, Robertson nem részletezte. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra: ha az albán fegyveresek erőszakkal törvényesítik magukat, akkor hamarosan az egész térségben konfliktus robban ki.

Ilir Meta albán kormányfő sürgette Macedóniát, hogy részesítse kegyelemben azokat a szélsőségeseket, akik nem követtek el bűncselekményeket, hasonlóan ahhoz, amit a NATO tett Dél-Szerbiában.

Biztató megállapodás Begrád és az albánok között

A dél-szerbiai szakadár albán fegyveresek és a jugoszláv biztonsági erők csütörtökön megállapodtak a Koszovó menti biztonsági övezet peremén fekvő két faluból való kivonulásukról, egy héttel az előtt, hogy a biztonsági övezet e szakasza is jugoszláv ellenőrzés alá kerülhet.

A dél-szerbiai válságban szemben álló albán fegyveresek és a jugoszláv biztonsági erők képviselői többszöri sikertelen kísérlet után csütörtökön aláírták a megállapodást arról, hogy egységeik kölcsönösen kivonulnak Lucanéból és Turijából. Az előbbi település a Koszovó menti biztonsági övezet szerbiai határvonalán, a másik a biztonsági övezetben, annak szerbiai határa mellett fekszik.

A csütörtöki megállapodás belgrádi megfigyelők szerint egyfajta bizalomerősítő lépésnek tekinthető. A két falu ugyanis a biztonsági övezetnek azon a részén fekszik, amelybe a NATO engedélye alapján a jugoszláv biztonsági erők május 24. után bevonulhatnak. Ez a Koszovó közigazgatási határától számítva 5 kilométer széles övezet utolsó szakasza, amelyet a jugoszláv erők még nem ellenőriznek, de egyben a legveszélyesebb is.

A gerillák többször fenyegetőztek ellenállással a jugoszláv bevonulás esetére. A belgrádi kormányzat csütörtökön szintén kemény hangnemet ütött meg: bujanovaci tájékoztató központja ultimátum-ízű felhívásban május 24-ig teljesítendő fegyverletételre és az aknamezők felszámolására szólította fel a gerillákat.

Az övezetet a koszovói háború után hozták létre a NATO-vezetésű koszovói békeerő és a jugoszláv haderő szétválasztására, s az albán gerillák a laza ellenőrzést kihasználva szállták meg az övezet egy dél-szerbiai szakaszát. A NATO a tavalyi belgrádi hatalomváltás nyomán, idén tavasszal engedélyezte a gerillákkal szemben immár óvatosan fellépő jugoszláv erők fokozatos visszatérését az övezetbe.