Dániel, Daniella
16 °C
30 °C

Épülnek az úttorlaszok Jugoszláviában

2000.10.02. 12:19
Úttorlaszokkal, általános sztrájkkal - polgári engedetlenséggel próbálja a szerb nép kiharcolni Kostunica győzelmének elismerését. Az Index tudósítójának információi szerint Vajdaságban a szabadkai rádió megtagadta a belgrádi adó híreinek továbbítását. Martonyi János külügyminiszter a vajdasági magyarokért aggódik: komoly diplomáciai feladat a kisebbség védelme.
Sztrájkfelhívás egy üzlet kirakatában
A jugoszláv Szövetségi Választási Bizottság (SZVB) vasárnap elutasította a Szerbiai Demokratikus Ellenzék választási csalást feltételező óvását. Indoklása szerint egyetlen koszovói szavazatot sem adtak hozzá az elnökjelöltek választásakor. Az ellenzék és a választási iroda adatainak eltérése onnan adódik, hogy az ellenzék 7.861.421 szavazatra jogosult polgárral számol, az SZVB azonban 7.249.831 polgárt tart számon. A hiányzó 611.590 - az SZVB szerint - nem tekinthető szavazati joggal rendelkező állampolgárnak, hiszen településeiken nem nyitottak szavazóhelyiségeket.

Rádióbojkott

A független B2-92 Rádió tudósítójának helyszíni jelentése szerint hétfőn reggel 7 órakor Belgrádban négy autóbusz lezárta a Brankov-híd felé vezető utat, közlekedési dugó alakult ki, sokan gyalogosan indultak Újbelgrád felé. A B2-92 értesülései szerint további útblokádok vannak Belgrád szerte és a városból kivezető utakon is.

Mindenhol sztrájk - az újságok címlapján is
A kolubarai felszíni bányák sztrájkoló munkatársaihoz vasárnap este a környék településeinek lakosai is csatlakoztak. Nyolc helyi rádióadó megalakította a DOS Sajtóközpontját, és megtagadták a szerb nemzeti rádió műsorának továbbítását.

A belgrádi Studio B Rádió tizenkét újságírója megtagadta a rádió műsorának irányítását, amiért nem ismerik el Vojislav Kostunicának, a Szerbiai Demokratikus Ellenzék elnökjelöltjének választási győzelmét, válaszképp megtiltották nekik, hogy belépjenek a rádió irodáiba. ,,Nem akarunk a Studio B jelenlegi szerkesztési politikájának részesei lenni, szolidaritást vállalunk a szerbiai polgárokkal, akik az utcákon tiltakoznak, és követelik választási akaratuk elismerését" - áll a Studio B Rádió 12 újságírójának közleményében.

Szabadkán is tüntetnek

Szabadkán hétfőn a választások elismeréséért tüntettek
Az Index tudósítójának tájékoztatása szerint Szabadkán a helyi rádió is csatlakozik a nyolc rádióból álló központhoz. Az adó hétfőtől beszünteti a belgrádi és az újvidéki rádiók híreinek átvételét, elképzelhető, hogy a helyi tiltakozó gyűlést fogja helyettük élőben közvetíteni. A diákok nem járnak iskolába, sok helyen készülnek sztrájkolni, tüntetni.

A Függetlenség szakszervezet levélben kérte a dolgozókat: védjék meg gyáraikat a szocialista igazgatóktól, a pénzverde munkásait megkérték ,,ne teljesítsék a pénznyomtatásra vonatkozó utasításokat", mert attól félnek, hiperinfláció gerjesztésével próbálják az új hatalom feladatát megnehezíteni.

Martonyi: ez az a pillanat, amikor Milosevicsnek fel kell adnia

A belgrádi Branko híd blokádja
A Magyar Televízió egyes csatornájának adott hétfő reggeli interjújában Martonyi János külügyminiszter bizakodóan nyilatkozott: Slobodan Milosevics megérti, hogy most föl kell adnia, és tesz egy gesztust nemzete felé, megmentve Szerbiát egy esetleges rosszabb forgatókönyvtől.

A külügyminiszter fontos fejleményként értékelte, hogy az orosz diplomácia valamelyest mozdul a Szerbiai Demokratikus Ellenzék (DOS) elnökjelöltje, Vojislav Kostunica elismerésének irányába. ,,Ez döntő lehet abból a szempontból, hogy a világ és a szerb nép együttesen rávegye Milosevicset: most ez az a pillanat, amikor föl kell adnia, tennie kell egy gesztust elsősorban a saját nemzete felé, és meg kell mentenie az országot egy lehetséges rosszabb forgatókönyvtől, amire sajnos még most is van esély". Martonyi rámutatott, hogy ,,a polgári engedetlenség, amely most megkezdődött, kiterjed majd az egész országra, lezárják az utakat. Különösebben nem szervezet az akció, és ez is kockázatot rejt magában".

Ügyelni kell a vajdasági magyarokra

Ha Milosevics mégis bevezeti a rendkívüli állapotot, akkor a magyar diplomáciának ügyelnie kell arra, nehogy bántódás érje a vajdasági magyarságot - mondta Martonyi, hozzátéve: eddig nem érkeztek arról jelentések, hogy a magyar kisebbség olyan problémákkal nézne szembe, amelyek eltérnek az egyébként is fennálló gondoktól, bár kisebb-nagyobb provokációk voltak. A miniszter hangsúlyozta: ,,a vajdasági magyarság teljes egészében együttműködik a demokratikus erőkkel, és ha a demokrácia győz, akkor az egy kicsit a magyarság győzelme is lesz".