Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Kostunica letette az esküt

2000.10.07. 23:59
A jugoszláv parlament mindkét házának együttes ülésén, Görögország és Norvégia külügyminisztereinek jelenlétében, Dr. Vojislav Kostunica szombaton röviddel 21 óra után letette a hivatali esküt, s ezzel teljes jogú államfője lett Jugoszláviának. Montenegró egyelőre nem ismeri el Kostunicát szövetségi elnöknek, Milosevics viszont igen: ,,megkönnyebbülést érzek, amiért nem kell tovább a vállamon vinnem azt a nagy felelősséget, amelyet tíz évig hordtam. A Szerbiai Szocialista Párt egy ideig ellenzéki lesz, ez jó alap a megtisztulási folyamathoz" - mondta.
Kostunica: történelmi pillanata ez egész népünknek
Az eskütétel után Kostunica elmondta, hogy az utóbbi napokban az események annyira gyorsan és viharosan történtek, hogy néhány nap múlva tud csak programszerű beszéddel a parlament elé állni. ,,Nagy történelmi pillanata ez egész népünknek, országunknak. Demokrácia nélkül nincs fejlődés, boldogság és haladás. Sokáig, évtizedekig éltünk olyan rendszerben, ahol a demokrácia nem létezett. Most a politikai pártok békés hatalomváltása folyik, új, békés módon, ezzel bekerülünk a demokratikus nemzetek sorába. A történtek valós, érezhető hozadéka csupán ezután teljesedik ki" - mondta.

Kostunica a legfontosabbnak az ország jólétét tekintette, s beszédében békességet remélt a Jugoszláviában élő népek között. ,,Bízom benne, hogy még szorosabb kapcsolat alakul ki Szerbia és Montenegró között, valamint Jugoszlávia visszaszerzi szuverenitását Koszovó fölött, de ezt nem erőszakkal, hanem méltóságteljes eszközökkel éri el." Jugoszlávia új államfője békességet remél Jugoszlávia és a világ között is, többek között bízik abban, hogy országukat visszavezetik a nemzetközi közösségbe. Ennek feltételéül szabta azonban, hogy mindez a nemzeti érdekek és méltóság megvédése mellett menjen végbe.

Montenegró egyelőre nem gratulál

Montenegró vezetése egyelőre nem gratulált Kostunicának. Milo Djukanovics montenegrói köztársasági elnök szerint ők szerb részről Kostunicát hajlandóak elfogadni tárgyalópartnernek, de nem mint "Jugoszlávia elnöke, hanem az új szerbiai demokratikus gondolkodás képviselőjeként".

,,Montenegrói nem vesz részt a szövetségi kormányzásban, mert azt nem tartja legitimnek mindaddig, amíg nem válik azzá egy olyan szövetségi parlamenti választások révén, amelyben Montenegró is részt venne" - nyilatkozta Djukanovics. (A jugoszláv alkotmány szerint, ha Szerbia adja az államfőt, akkor a szövetségi kormány elnöke montenegrói. Ráadásul a szövetségi választásokon Montenegróból csak a Milosevics-pártiak vettek részt.

Milosevics gratulált

Milosevics: a következő választásokon győzni fogunk

"Most kaptam kézhez a mérvadó szervek hivatalos információját, hogy Vojislav Kostunica győzött a választásokon, gratulálok neki" - mondta Slobodan Milosevics. ,,Egyben nagy megkönnyebbülést érzek, amiért nem kell tovább a vállamon vinnem azt a nagy felelősséget, amelyet tíz évig hordtam. A Szerbiai Szocialista Párt egy ideig ellenzéki lesz, ez jó alap a megtisztulási folyamathoz, ahhoz, hogy a pártból távozzanak azok, akik csak érdekből léptek be."

Személyes terveiről szólva Milosevics elmondta, hogy egy kicsit kipiheni magát, több időt tölt családjával, különösen Marko unokájával, ám utána mindenekelőtt pártjának megerősítésén dolgozik, amely "a következő választásokon biztosan győzni fog."

A bejelentést megkönnyebbüléssel és kételyekkel fogták az ellenzéki vezetők "Nem hiszek Milosevicsnek, ahogy korábban sem hittem, amit mondott, vagyis, hogy a nép nem tudja mi a jó neki, mi meg mindannyian a NATO bérencei vagyunk" - mondta Zoran Djindjics.

Cook és Solana: nem szükséges a korlátozások fenntartása

A brit külügyminiszter szombaton megismételte, hogy nem látja szükségesnek az Európai Unió által Jugoszláviával szemben kimondott korlátozások fenntartását. Robin Cook reményét fejezte ki, hogy az EU hétfőn, a Luxemburgban esedékes külügyminiszteri találkozón hivatalosan megszünteti azokat. Javier Solana, az EU közös biztonság- és külpolitikai megbízottja szintén egyetért a korlátozások feloldásával. A spanyol politikus a Welt am Sonntagnak elmondta, hogy Európának egységesen kell fellépnie, hogy gyorsan és nagyvonalúan segítse Szerbia visszatérését a nemzetközi közösségbe. Solana szerint nem szabad illúziókat kergetni Szerbiával kapcsolatban, mert "Milosevics szörnyű örökséget hagyott hátra, amelynek összetevői a gazdasági és szociális katasztrófa, etnikai ellenségeskedés, korrupció és bűnöző állami intézmények"

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?