Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Belgrád kettéosztaná Koszovót

2001.05.19. 20:18
A koszovói rendezés érdekében a szerbiai tartomány két államalakulatra való felosztását vetette fel pénteken Nebojsa Csovics szerb kormányfőhelyettes. A belgrádi kormányzat dél-szerbiai rendezési erőfeszítéseit irányító politikus a délkelet-európai stabilitásról Belgrádban rendezett nemzetközi tanácskozáson vetette fel - a helyenként a jelenlegi bosznia-hercegovinai berendezkedést idéző - elképzelését.
Mint kifejtette, az ENSZ ideiglenes igazgatása alá vont Koszovó két államalakulatra osztása kibékítené a szerbeknek a tartományra vonatkozó történelmi és az albánok etnikai joga közötti ellentétet.

A szerb entitáshoz tartozna a szerb történelmi-kulturális emlékhelyek többsége, és azt a jugoszláv hadsereg és rendőrség védené. Az albánok többségét magában foglaló albán entitás a legmagasabb fokú önállósággal rendelkezne és a nemzetközi védelem alatt maradna.

A javaslat feltételezi a maximalista követelésekről való kölcsönös lemondást: a szerbeknek és albánoknak meg kell érteniük, hogy a kompromisszum elöli menekülés beláthatatlan időre meghosszabbítja a háborúskodást, amelyben mindkét fél veszíteni fog - tette hozzá.

A koszovói háború után Belgrádban már felmerültek nem hivatalos elképzelések a többségében albánok lakta tartomány kantonosításáról, de a koszovói ENSZ-misszió elvetette őket, mert ellentétesnek látta a nemzetközi közösség által támogatott - mindmáig megvalósulatlan - többnemzetiségű koszovói társadalommal.