Valér
-2 °C
0 °C

Belgrád a biztonsági övezet szűkítését kéri

2000.12.19. 22:27
A jugoszláv külügyminiszter az ENSZ-ben elmondott beszédében arra szólította fel a Biztonsági Tanácsot, tegyen hathatós lépéseket annak érdekében, hogy a koszovói szeparatista albánok mielőbb visszavonuljanak a Szerbia és Koszovó közötti biztonsági övezetből. Vojiszlav Kostunica jugoszláv elnök a biztonsági övezet szűkítését szorgalmazta. Az ENSZ BT ülésén elhangzott nyitóbeszédében Kofi Anna főtitkár a balkáni misszió feltétlen folytatását ígérte.
Szvilanovics külügyminiszter New York-i beszédében egyben hangsúlyozta, hiba lenne a mostani körülmények között - mikor Jugoszláviának egy új, és demokratikus vezetése van - elszalasztani annak a lehetőségét, hogy tárgyalásos úton rendezzék a vitás kérdéseket. Ám ehhez, vélte, szükséges az ENSZ, illetve a NATO határozott fellépése, amelynek révén a szakadár albán csoportok felhagynak tevékenységükkel.

A dél-szerbiai helyzet megvitatására összehívott keddi biztonsági tanácsi ülés előtt belgrádi vezetők a koszovói határ mentén elterülő biztonsági övezet szűkítése mellett foglaltak állást, hogy ennek révén ,,megtisztítható" legyen az övezet a szakadár albán fegyveresektől.

A BT kedden hallgatja meg a világszervezet átmeneti igazgatása alatt álló Koszovóról készült féléves jelentést, és várhatóan áttekinti a dél-szerbiai helyzetet is. A Koszovó és Szerbia közigazgatási határán (szerbiai területen) kijelölt demilitarizált biztonsági övezetben novemberben éleződött ki a helyzet szakadár albán fegyveresek támadásai következtében.

Vojiszlav Kostunica jugoszláv elnök úgy vélekedett belgrádi sajtóértekezletén: a BT-ülés után világosabb lesz, miként valósulhat meg az a jugoszláv cél, hogy a biztonsági övezetet ,,megtisztítsák" az albán fegyveresektől. Kostunica szerint a koszovói nemzetközi békeerő egyoldalú beavatkozása nem lenne jó megoldás, mert a KFOR már akkor is ,,erőtlennek" bizonyult, amikor le kellett volna zárnia a határt az övezetbe beszivárgó koszovói albán fegyveresek előtt.

Kostunica nem tartja reálisnak a biztonsági övezetről rendelkező NATO-jugoszláv egyezmény átfogó módosítását, de szívesen látná a jelenleg 5 kilométer széles övezet 1-2 kilométeresre szűkítését. A mellette fekvő dél-szerbiai városok sora és a közelben elhaladó (Macedónia felé vezető) nemzetközi út így mentesülne az albán támadás veszélyétől. Kostunica azzal vádolt meg nem nevezett nem kormányzati szervezeteket, hogy bátorítják az albán "terroristákat", és közvetve támogatják őket a független Koszovó tervének megvalósításában is.

Zoran Djindjics, a Kostunicát támogató szerbiai párttömörülés egyik vezetője a B92 belgrádi rádió szerint konkrét döntést vár a BT ülésétől, mégpedig a biztonsági övezet olyan szűkítésének felajánlását, amely által az albán fegyveresek tevékenységének színtere ismét teljes egészében jugoszláv fennhatóság alá kerülne. Djindjics szerint meghatározott idő után a szerb erők ismét demilitarizált övezetté változtathatnák a területet.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!