Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Zágráb jugoszláv bocsánatkérésre vár

2000.11.23. 19:20
Az Európai Unió pénteki zágrábi tanácskozását megelőzően a horvát politikát és tömegtájékoztatást a jugoszláv bocsánatkérés iránti vágy uralja. A horvát kormányfő még csütörtökön sem volt biztos abban, hogy hajlandó-e kétoldalú megbeszéléseket folytatni a jugoszláv államfővel, ha mégis, akkor azon csakis a kétoldalú kapcsolatok normalizálásáról esik majd szó. Zágrábban mindenesetre aggasztónak tartják, hogy miközben az EU nyit Horvátország felé, addig a közélet a belgrádi exkuzálást követeli. Kustunica mellett Zágrábba várják Djukanovics montenegrói elnököt is, aki jelezte: a köztársaságát érintő fontos kérdésekről kíván tárgyalni.
Ivica Racan:
"Zágráb bebizonyítja, hogy Európához tartozik"
Ivica Racan horvát kormányfő szerint ,,közel sem lenne elég" a jugoszláv elnök bocsánatkérése a múltban elkövetett tettekért. Zágráb számára az a legfontosabb, hogy Belgrád megváltoztassa azt a politikáját, amely a nagyszerb ideológiának teret adva háborúhoz vezetett. A kormányfő azonban úgy vélte, ha pénteken nem kér bocsánatot Kostunica, akkor majd megteszi ezt egy másik alkalommal.

Racan viszont komolyan aggasztó jelként nevezte, hogy Szlobodan Milosevics volt jugoszláv elnök vissza kíván térni a politika színpadára. Milosevicsnek nem a politikában, hanem Hágában van a helye - vélte Racan. Amennyiben pedig Belgrád kiadná Hágának Milosevicset, akkor tanúbizonyságot tenne az igazi politikai változásról.

Zágráb bebizonyítja, hogy Európához tartozik

Racan mindemellett hangsúlyozta: a pénteki tanácskozásnak azonban nem szabad csak a horvát-jugoszláv viszonyról szólnia, mert ez ,,öngól" lenne Zágráb számára. Zágrábi várakozások szerint ugyanis az EU formálisan pénteken kezdi meg a csatlakozási tárgyalásokat a horvátokkal. Éppen ezért közelről sem elhanyagolható, hogy milyen kép fogadja az arra járó EU-diplomatákat. Racan emiatt is mondhatta: ,,Zágráb bebizonyítja, hogy Európához tartozik", s reményét fejezte ki, hogy mindazok, akik a horvát fővárosba érkezőket várják, szintén ,,európai arcukat" fogják mutatni. Egyben figyelmeztetett: semmilyen rendbontást nem fognak eltűrni.

Zágráb - Jugoszlávia szétesése óta - pénteken lát első ízben vendégül jugoszláv államfőt. A tavalyi választásokon ellenzékbe szorult Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) kemény jobboldali szárnya - Ivica Pasalic vezetésével - nem repes az örömtől. A ,,honvédő háború" veteránjai szintén mozgolódnak, a leváltott katonai vezérkar tagjai is méltatlankodnak. A zúgolódással alkalmat látnak saját megtépázott népszerűségük feljavítására.

A hármas kölcsönös bocsánatkérés

Vojiszlav Kostunica jugoszláv államfő mindeddig nem foglalt állást a bocsánatkérést illetően. Megtette ezt helyette Zoran Djindjics, aki szerint az elmúlt háborúk során mindkét - mindhárom: a bosnyák is - követett el hibákat. ,,Ez egy olyan mocskos háború volt, amelyben mindenkinek megvan a saját felelőssége" - mondta Djindjics, de hozzátette: az új belgrádi vezetés szerint Jugoszlávia kész arra, hogy egy ,,hármas fogat" tagjaként kölcsönösen bocsánatot kérjen a másik két féltől.

,,Az azonban nem lenne őszinte, és nem is felelne meg a körülményeknek, hogy csak mi szórjunk hamut a fejünkre" - mondta Djindjics. A DOS egyik vezéregyénisége azonban hitet tett a kétoldalú kapcsolatok normalizálása mellett, ami szerinte főként a kisebbségek miatt lenne fontos.

Milo Djukanovics montenegrói államfő pénteki jelenléte elég sokáig kérdéses volt, mivel országának - Jugoszláviának - államfője ott lesz, Szerbiáé viszont nem. E logikai menetet követve neki sem kellene Zágrábban időznie, de a Nyugat-barát politikus részvétele már csak amiatt is fontos, hogy az EU - washingtoni kollégákkal egyetértésben - némileg nyugalomra intse az államszövetségből kiválni kívánó köztársaság első emberét, merthogy erre nem a legjobb az időpont.

A biztos, és ami nem biztos

Feltehetően Kostunica sem fogja sétagaloppnak érezni a pénteki vizitet, már ha Chris Patten, az Európai Bizottság külkapcsolatokért felelős biztosa véghez is kívánja vinni, hogy rávegye a jugoszláv államfőt, Belgrád működjön együtt a hágai Nemzetközi Törvényszékkel a jugoszláv háborús bűnösök kiadásában.

Patten nyomásgyakorlással kívánja erre rávenni Belgrádot, ez pediglen mást nem jelenthet, mint kemény alkudozást, ahol a tét a nemzetközi anyagi támogatás mértéke. Bár Patten is tisztában van azzal, ilyen témával akkor előjönni, amikor Szerbia készül a szövetséginél is fontosabb köztársasági választásra, kicsit kockázatos.

Ám ez nem jelenti azt, hogy az EU ne tehetne kísérletet e téren.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?