Alfréd
-2 °C
2 °C

Bosznia: aggodalmak a zavargások után

2001.05.08. 21:51
A Banja Luka-i összecsapások nem csak a boszniai Szerb Köztársaságban (RS) borzolták fel a kedélyeket, hanem az egész Bosznia-Hercegovinában. A többségében szerbek lakta városban egy újjáépíteni kívánt muzulmán mecset alapkőletételének ünnepségét feldühödött szerbek zavarták meg, majd onnan el a muzulmán hívőket. Az összecsapások később kiterjedtek a város többi részére, s békefenntartók csak nagy nehézség árán tudták csak megregulázni a feldühödött tömeget.
A hétfői Banja Luka-i szerb-muzulmán összetűzésekkel összefüggésben felajánlotta lemondását a boszniai Szerb Köztársaság belügyminisztere és a város rendőrfőnöke. A boszniai szerb kormány közleményben tudatta hétfő este, hogy Perica Bundalo belügyminiszter és Vladimir Tutusz városi rendőrparancsnok felajánlotta lemondását Mladen Ivanics miniszterelnöknek. A kormányfő vizsgálatot rendelt el a zavargások körülményeinek tisztázására, és csak annak lefolytatása után dönt majd, hogy elfogadja-e a belügyminiszter lemondását.

Az ünnepség helyszínére érkező iszlám hívők buszait felgyújtották
fotó: EPA
A kedden közölt adatok szerint legalább harmincan megsebesültek a hétfői zavargásokban, amely a boszniai Szerb Köztársaság fővárosában újjáépíteni tervezett Fehadija nagymecset alapkőletételének ünnepségén robbant ki a boszniai háborúban felrobbantott mohamedán szentély újjáépítését ellenző szerbek és az ünnepségre összesereglett muzulmánok között

A keményvonalas szerbek az ENSZ különmegbízottját sem kímélták

A jelentések szerint hétfőn Banja Lukában több száz "keményvonalas" szerb törte át a rendőrkordont és kerítette be a városi iszlám közösség épületét, ahol kétszáz muzulmán keresett menedéket, közöttük az iszlám közösség tagjai, a helyi vezetők, diplomaták és a nemzetközi szervezetek képviselői, többek között Jacques Klein, boszniai ENSZ-különmegbízott is. Jelentős kár is keletkezett, több autóbuszt és személygépkocsit felgyújtottak, az iszlám hitközösség épületének ablakai betörtek, a közeli pékség megsemmisült.

Klein dühös

Jacques Klein, az ENSZ főtitkárának különmegbízottja csalódott és dühös a Banja Luka-i erőszakos történések miatt és követeli a boszniai Szerb Köztársaság rendőrségétől, tegyen meg mindent az elkövetők felderítésére és megbüntetésére. A Boszniában állomásozó ENSZ misszió felszólította a boszniai Szerb Köztársaság vezetőségét, a megbékélés érdekében kezdjen kampányba, amelynek szerves része lenne a vallási objektumok felújítása is.

Szerb rendőr véd egy idősebb muzulmánt
fotó: EPA
A boszniai parlament szerdai rendkívüli ülésén tűzi napirendre a kérdést, amely több mérsékelt boszniai politikusból aggodalmat váltott ki. Megítélésük szerint ugyanis a jelenlegi helyzetben - amikor a volt Jugoszlávia területén újra napirendre került a határok átszabása - nagy veszélyt rejt magában egy ilyen zavargás. A közelmúltban a hercegovinai horvátok egy része tett arra kísérletet, hogy függetlenítse az országrészt Bosznia-Hercegovinától, s csak a nemzetközi közösség, valamint a boszniai stabilizációs erők határozott fellépésének köszönhető, hogy az államszövetség szétverésén munkálkodó nacionalista horvátok nem okoztak nagyobb kárt.

A muzlmán vallási vezető önmérsékletre szólította fel híveit

A boszniai Szerb Köztársaságban iszlám közösségének vezetője önmérsékletre szólította fel muzulmán testvéreit, hogy elkerüljék a újjáépülő fővárosi mecset hétfői alapkőletételekor tapasztalt kilengésekhez hasonló erőszakcselekményeket.

Musztafa Cserics felhívta a figyelmet arra, hogy a muzulmánoknak az önbíráskodás helyett inkább a boszniai Szerb Köztársaság ügyeivel foglalkozó nemzetközi illetékesekre kellene bízniuk a helyzet kezelését. Cserics szerint a hétfői megmozdulás szervezői ugyanazok voltak, mint akik 1993-ban lerombolták a Banja Luka-i nagymecsetet.