Judit
2 °C
7 °C

Budapesti segítség Belgrádnak

2000.10.11. 19:11
Belgrádba érkezett szerdán Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere. Demszky - aki a magyar politikusok közül elsőként találkozik az új jugoszláv vezetéssel - a szerb fővárosban kijelentette, hogy Budapest komoly anyagi segítséget készül adni a jugoszláv fővárosnak, majd kifejezte reményét, a magyar főváros lehetne a jugoszláv újjáépítés külföldi központja. Milan Protics, Belgrád új főpolgármestere a találkozón megköszönte Magyarország és Budapest szerepét Jugoszlávia demokratizálódásában.
Milan Protics, Belgrád új főpolgármestere a találkozón megköszönte Budapest segítségét Jugoszlávia demokratizálódásában. Mint mondta, Budapest a jugoszláv ellenzéki csoportosulások egyik központjaként a szerb ellenzék ablaka volt a világra. Protics megköszönte Demszky látogatását, és hozzátette, Magyarország tapasztalatai az átalakulásban és a demokratizálódásban nagyon értékesnek bizonyulhatnak Jugoszlávia számára. ,,Demszky Gábort a magam, a főváros és az egész nép vendégének tekintem" - fogalmazott Belgrád új főpolgármestere.

Budapest segít Belgrádnak

Demszky Gábor válaszában kijelentette, hogy belgrádi látogatását erkölcsi kötelességének érezte és hozzátette, konkrét segítséget is fel tud ajánlani. A magyar főváros első embere elmondta, hogy Budapest és Belgrád közös válságstábot állított fel azoknak a nehézségeknek a leküzdésére, amelyekkel a télen kell majd szembenéznie a jugoszláv fővárosnak.

Demszky Gábor
Budapest és Belgrád közös válságstábot állított fel
Ezek közül kiemelte a fűtés, a tömegközlekedés és a szemétszállítás problémáját. A főpolgármester kijelentette, hogy a szemétszállításra és csatornatisztításra felajánlott polgári védelmi erőforrások biztosítása mellett levélben fordul majd a magyar külügyminiszterhez, amelyben egy több millió dolláros gyorssegély azonnali folyósítására, illetve egy hosszú lejáratú kedvezményes kölcsönre tesz javaslatot.

Demszky hozzátette, bár Budapest sok mindenben segíthet, főként nemzetközi támogatásra van szüksége a szerb fővárosnak, ezért ígéretet tett arra, hogy az Egyesült Államok magyarországi nagyköveténél kezdeményezi majd, hogy az újjáépítés központja a magyar főváros legyen. ,,Budapest elsősorban a mozgósításban tud segíteni, abban, hogy egyfajta hídfőállás legyen az újjáépítésben" - fogalmazott Demszky Gábor. A főpolgármester végezetül meghívta Milan Proticst Budapestre, amit a jugoszláv politikus elfogadott.

Demszky ezt követően találkozott a Demokrata Párt elnökével, Zoran Djindjicscsel is. A politikus háláját fejezte ki a vajdasági magyaroknak az átalakulásban betöltött szerepükért. ,,A két nép barátságát erősítették meg a szabadkai és a belgrádi események" - fogalmazott Djindjics, majd hozzátette, hogy a vajdasági magyarok minden alapvető demokratikus jogot megkapnak, melyeket mind tartományi, mind önkormányzati szinten gyakorolhatnak.

,,Budapest a tapasztalatok átadásában segíthet"

Magyarországnak az újjáépítésben betöltött szerepéről szólva Djindjics elmondta, hogy Budapest elsősorban tapasztalatok átadásában segíthet. A szerb politikus fontos problémának nevezte ,,a szerb munkaerő képzetlenségét és az alacsony általános műveltséget", majd hozzátette, hogy átfogó nemzeti stratégia kialakítását tartja szükségesnek, amelyben a magyar Sulinet-program tapasztalati komoly segítséget nyújthatnak.

Aktuális politikai kérdésekről nyilatkozva Zoran Djindjics annyit mondott el, hogy jelenleg is folynak a tárgyalások Montenegró vezetésével, de még semmi végleges eredményre nem jutottak. Djindjics maga egy laza konföderációt képzel el, amelyben Montenegró szerepe felértékelődik. A legfontosabb kérdésnek a szerbiai parlamenti választások lebonyolítását (december 17.), illetve egy átmeneti szövetségi kormány felállítását nevezte, amely vagy egy szakértői kabinet lenne a G17+ közgazdász csoport vezetésével vagy pedig egy koalíciós kormány a montenegrói ellenzékkel: elvben mindkét lehetőség elfogadható lenne a Milan Djukanovics vezette montenegrói kormány számára - mondta a szerb politikus.

Kostunicának nem maradt ideje Demszkyre

Demszky Gábor tervei között szerepelt egy személyes találkozó Voiszlav Kostunicával, a nemrég megválasztott jugoszláv elnökkel is, de a szerb politikus időhiányra hivatkozva nem fogadta Budapest főpolgármesterét.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?