Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

Szerbia:csalás, nem ámítás?

2000.09.21. 20:45
Négy nappal a jugoszláv általános választások előtt Szerbiában olyan szavazólapot találtak, amelyen Szlobodan Milosevics jugoszláv elnök neve mellett szereplő szám be volt jelölve. A kampánycsend küszöbén.
A szerbiai ,,Szabad választásokat és demokráciát" szervezet igazgatónője csötörtöki sajtótájékoztatóján egy olyan szavazólapot bemutatott be, amelyen a vasárnapi elnökválasztás egyik esélyesének, Szlobodan Milosevics neve előtt lévő szám be volt keretezve. A szavazólapot egy postaládába dobva találták meg, s mint kiderült, hiteles példányról van szó, mivel látszanak a vízjelek.

Szlobodanka Nedovics, a szervezet vezetője feltette a kérdést: vajon hány ilyen, előre kitöltött példány található még Szerbia-szerte. Egyben közölte, az esetet bejelentik a Szövetségi Választási Bizottságnál.

Az Egyesült Szerb Ellenzék (DOS) jogi osztályának vezetője, Nenad Milics közölte, tiltakozni fognak a választási bizottságnál, egyúttal magyarázatot követelnek arra, hogy a vasárnapig elvileg lakat alatt tartott szavazócédula miként kerülhetett közkézre. Milics egyúttal közölte, a szerb Belügyminisztériumnál ismeretlen ellen feljelentést tesznek, sürgetve hogy a ,,tolvaj" személyazonosságára mielőbb fény derüljön.