Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Milosevics marad

2001.01.24. 22:01
Amit eddig sejteni lehet, az immár bizonyosság lett: Milosevics volt jugoszláv elnököt az új belgrádi vezetés nem adja ki, mivel - így az ország első embere - egy ilyen lépés destabilizálhatja az országot. Vojiszlav Kostunica mindemellett rúgott egyet a hágai Nemzetközi főügyészbe is, mondván, ha sokáig erőlteti ezt - mármint Szlobodan Milosevics kiadatását - akkor bizony ő a Fő Destabilizátor.
Carla del Ponte - finoman fogalmazva is - egy kiadós kudarcélménnyel távozhat csütörtökön Belgrádból, ahova úgy érkezett, hogy Ratko Mladics volt boszniai hadseregparancsnok kiadatása iránti kérelmét már előre megüzente (nem adják ki), majd folytatta volna a balkáni főmachinátorral. Kostunica pedig egy szép, lengő horoggal beintett, mondván: amíg az ország helyzete nem stabilizálódik (vagyis nem szilárdul meg a hatalom, illetve a jogi intézmények helyzete), addig tessék őket nyugton hagyni ilyesféle kérdésekkel, fontosabb dolguk is van ennél. Azt persze Kostunica sem vonta kétségbe, hogy Milosevicsnek bíróság elé kell állnia, de arra Jugoszláviában kell sort keríteni, nem pedig Hágában.

Milosevics még mindig érinthetetlen
Aki pedig amellett kardoskodik, hogy azonnal és menten szállítsák a hágai ítészek elé Milosevicset, az bizony destabilizálhatja az országot. Az International Herald Tribune szerdai számában megjelent nyilatkozata szerint, ,,ha valaki destabilizálni akarja Jugoszlávia helyzetét, akkor úgy kell viselkednie, mint Carla del Ponte".

Kostunica és del Ponte közötti fagyos hangulatot igyekezett feloldani Goran Szvilanovics szövetségi külügyminiszter, aki - amellett, hogy újfent elsütötte a ,,bűnösöknek bűnhődni kell, de Jugoszláviában" frázist - közölte, létrehozzák az ,,Igazság Bizottságot". Nem mintha ettől bármi is jelentősen megváltozna, de legalább jól hangzik.

A főügyész szinte már könyörgött

A hágai Nemzetközi Törvényszék főügyésze ezt követően Zoran Djindjiccsel, a holnap hivatalba lépő szerb kormány leendő fejével tárgyalt. A Kostunicánál szókimondóbb és rátartibb Djindjics is csak azt tudta mondani Ponténak, amit a többiek: a bűnösöknek Jugoszláviában kell ítélőszék elé állniuk. Ezt követően del Ponte szinte már könyörgőre fogta a dolgot, minthogy Djindjics szerint azt kérte tőle, hogy a vádlottak közül legalább egyet szolgáltassunk ki Hágának, Mladicstól kezdve Milosevicsig bárkit". Djindjics azonban lehetetlennek tartotta ezt, hiszen nem tudja, kinek a hatásköre ez", mi több, még csak most fog megalakulni új köztársasági kormány.".

Carla del Ponte sem a találkozón, amelyen részt vett Zoran Zsivkovics szövetségi belügyminiszter is, sem előtte vagy utána nem adta át azokat a lepecsételt vádiratokat, mert arról, hogy az ország kiszolgáltat-e valakit, vagy nem, nem mi döntünk", mondta még Djindjics a B92-nek nyilatkozva. Ennek ellenére del Ponte valamivel később átadta Momcsilo Grubac szövetségi igazságügyi miniszternek a vádiratokat. A főügyész ezt követően közölte: reméli, hogy Belgrád és Hága közötti együttműködést ez az új tény is elősegíti. Belgrádi információink szerint del Ponte el szeretné érni, hogy munkatársai betekintést nyerhessenek a jugoszláv ügyészségeken tárolt nyomozati anyagok némelyikébe is.

A nemzeti büszkeségüket is féltő tüntetők

Tüntettek del Ponte ellen

A hűvös fogadtatás újabb jeleként 300 ember a jugoszláv külügyminisztérium előtt tüntetésen tiltakozott a látogatása miatt. A megmozdulást a Jugoszláv Hazafias Szövetség ( Milosevics házi kedvence) szervezte más baloldali pártokkal együtt, de jelen voltak Koszovóban eltűnt személyek családtagjai is. A tüntetésen volt némi mozgolódás, egy kisebb csetepaté is, minthogy az egyik rendőr egy újságírót nagy felbuzdulásában jól fejbe vert.

A tollforgatónál azonban bizonyára sokkal kábábban hagyja el a jugoszláv fővárost del Ponte, aki jött, látott és tapasztalt: valaki megbüntetésénél jelenleg sokkal fontosabb az ország számára annak talpra állítása, mind anyagi és mind erkölcsi értelemben. Folytatása az biztosan következik.