Zoltán
9 °C
21 °C

Az ellenzék el akarja kerülni a provokációt

2000.09.24. 17:29
Rendkívüli biztonsági intézkedések közepette a délelőtt folyamán leadta szavazatát Szlobodan Milosevics jugoszláv elnök. Szintén voksolt Vojiszlav Kostunica, az Egyesült Szerb Ellenzék államfő-jelöltje. A szövetségi parlamenti, helyhatósági tartományi és elnökválasztás első nemhivatalos eredményei éjfél után várhatók.
Belgrádban a két tábor hívei - az incidensek elkerülése végett - külön helyen fogják várni a végeredményt. Az egyesült ellenzék (DOS) részéről elmondták: a belgrádi Köztársaság Terére tervezett gyülekezésüket - a biztonság kedvéért - áthelyezik a Terazijáre, minthogy a szocialisták időközben bejelentették: ők is a központban lévő téren lesznek. A DOS szervezői egyúttal hangsúlyozták: azon lesznek, hogy elkerüljenek mindenfajta provokációt, amely okot és alapot adhatna egy rendőrségi beavatkozásra.

Szlobodan Milosevics
Leadta a szavazatát
Újvidéken verekedés történt

A reggel héttől este nyolcig nyitva lévő szavazóhelységekben országszerte komoly incidensekre nem került sor. Igaz, a DOS megfigyelőit nem engedték be a prokupljei szavazóhelységbe, Prizrenbe és Djakovicába pedig nem érkeztek meg időben a szavazócédulák.

Vasárnap reggel az újvidéki 51-es számú szavazóhelyen verekedés történt. A választóbizottság elnöke a szavazatszedő bizottság bővített köréhez tartozó, két a Seselj-féle Szerb Radikáls Párt tagjának ugyanis nem engedte meg, hogy részt vegyenek a munkában. A Beta hírügynökségnek az újvidéki városi választási bizottság elnöke Sonja Brkics azt is elmondta, hogy ezen a választói helyen a félreértést gyorsan tisztázták és folytatódhatott a munka.

A CeSID (a Szabad Választásokért és a Demokráciáért Központja) újvidéki irodája ,,nagy problémaként" említi a szavazás titkosságának megsértését. Néhány választóhelyen ugyanis a szavazatszedő bizottságok egyes tagjai minden áron látni akarják, kire szavaztak a polgárok.

A Vuk Draskovics vezette Szerb Megújhódási Mozgalom újvidéki választási stábjának vezetője a Beta hírügynökségnek elmondta, hogy az újvidéki 37. választási körzet kibővített szavazatszedő bizottságának két, ehhez a párthoz tartozó tagját elküldték a szavazóhelyről, azzal az indokkal, hogy ,,úgyis csak díszként szolgálnak a bizottságban és nem vehetnek részt a szavazat-számlálásban. Ugyanígy jártak el a bővített bizottsági tagokkal Kacon és Pancsevóban, a 7. számú választóhelyen.

Montenegróban nem történt incidens

A szövetségi választási bizottság a voksolás előtt olyan rendelkezést adott ki, amely szerint a szavazófülkébe való belépés előtt a polgárnak meg kell mutatni, mennyi szavazócédula van a kezében. Mindezt az tette szükségessé, hogy ,,az esetlegesen külföldön nyomtatott szavazócédulákkal ne tudják manipulálni a választás kimenetelét" - állt a bizottság közleményben, amelyben egyúttal figyelmezettek arra is, hogy ha több szavazócédula van a dobozban, mint ahány szavazó a listán, akkor érvénytelennek kell tekinteni a voksolást.?

A Beta belgrádi független hírügynökség podgoricai jelentése szerint Montenegróban nem történt különösebb incidens. A DOS részéről ugyanakkor sérelmezik, hogy nem teszik lehetővé megfigyelőik számára, hogy ellenőrizzék a szavazatukat leadottak számát.

A montenegrói kormány épülete előtt a megszokottnál jóval nagyobb rendőri jelenlét volt, míg a Jugoszláv Hadsereg Crna Gora-i központja előtt a katonai biztosítás volt feltűnő.

A szövetségi parlamenti, helyhatósági tartományi és elnökválasztás első nemhivatalos eredményei éjfél után várhatók.