Eufrozina, Kende
4 °C
15 °C

Erőszak? Szervezzetek!

2000.10.12. 21:50
A szerb rendőrségben és a különleges rendőri erőket felügyelő Belügyminisztérium élén annak ellenére nem következett be változás, hogy a Szerbiai Demokratikus Ellenzék az ideiglenes köztársasági kormányalakítási tárgyalások során tulajdonképpen csak ennek a posztnak a birtoklását követelte hansgúlyosan magának. Az állambiztonsági szolgálat (Drzavna Bezbednost - DB) néhány napos szünet után ismét aktív lett, tagjai politikusok munkatársait rabolták el, míg a katonai elhárítás (Kontraobavestajna Sluzba - KOS) fokozott erőkkel nyomul a lehallgatások terén. Egyik lépés sem biztató, legalábbis ha egy békés hatalomvátásban reménykedtünk Szerbiát illeteően.
A rendőrök kivételezett helyzete mindeddig nem csak a fizetésük terén mutatkozott meg
Szerbia rendőrállam (volt?). Ezért aki a Belügyminisztérium élén volt, az az egész köztársaságot az ellenőrzése alatt tudta tartani. Hogy pontosan mennyire is, azt a légkörön lehetett érezni. A szerb Belügyminisztérium pontos létszámát azonban csak megbecsülni lehet, hivatalos részről soha nem adtak ki ezzel kapcsolatos adatokat. A titkolódzásnak a szokásos háborús paranoia volt az oka, no meg a félelem szinten tartása. Független megfigyelők a szerb BM teljes létszámát 250 ezerre teszik, s ebből körülbelül 150 ezer fő a rendőr. A rendőrökön belül 25-30 ezernyien szolgálnak a különleges alakulatoknál.

A kivétel erősíti a szablyát

A rendőrök kivételezett helyzete mindeddig nem csak a fizetésükben mutatkozott meg. Egy átlagrendőr hivatalosan 2500-3000 márkát vitt haza, meg azt, amit útközben elszedett. Emellett az orvosi ellátásuk, a szabadságolásuk messze az átlag fölött volt. Aki rendőrnek állt, annak nem volt baja az élettel, maximum az embereknek volt bajuk a rendőrökkel, egészen a szövetségi parlament elfoglalásáig, amikor igen sokan átálltak a muriják (zsaruk) közül a Szerbiai Demokratikus Ellenzék (DOS) oldalára.

Mozgolódik Milosevics

A belügy vezetője, a valaha szépreményű Vlajko Szojilkovics Vojiszlav Kostunica hatalomra jutása után vette kalapját, és lelépett, mielőtt megtalálták volna azok, akiket több ízben megveretett. Az ország - Szerbia - belső stabilitásának megőrzése érdekében megkezdett ideiglenes, szakértői kormány felállításáról szóló tárgyalások során a DOS magának követelte e posztot, ám a Szerb Szocilista Párt (SPS) és a Jugoszláv Egyesült Baloldal (JUL) prominens vezetői oly szépen tettek keresztbe, hogy az ember csakis Milosevics keze nyomát vélheti felfedezni a háttérben. Mirko Marjanovics köztársasági miniszterelnök ugyanis önmagához ragadta a tárca irányítását, no meg azt, ami ezzel jár. Mint például az állambiztonsági szolgálat.

Aktív titkosszolgák

A nem kevésbé Milosevics hatalmi pillérének számító állambiztonsági szolgálat (DB) - Zoran Djindjics DOS-vezér szerint - néhány nap múltán magához tért, ennek egyik jeleként elrabolták Djindjics és a DOS egyik-másik vezetőjének közvetlen beosztottjait, majd 8 óra múltán kiengedték őket. Ezen kívül ismét elkezdték lehallgatni az ellenzéki expolitikusokat, illetve rendszerük ellenségeit. A DB pedig nagyon is jól tudja, mit és hogyan kell. Szakmai híre nem alaptalan, hírszerzési források szerint Közép-Kelet-Európában az elsők között foglal helyet. Nemkülönben a katonai elhárítás (KOS), amely közvetve Nebojsa Pavkovics vezérkari főnök irányítása alatt van. Pavkovics ugyanakkor korábban igyekezett nyugtatgatni Kostunicát: a hadsereg nem avatkozik be a belpolitikai csatározásokba. Közvetlenül nem is, de a podgoricai Vijesti napilap szerint ennek ellenére Pavkovics kiadta a parancsot, hogy halgassák le a jelentősebb közéleti személyiségeket - lásd: jugoszláv, szerb, montenegrói elnököt, a DOS-vezetőit és a többi pártvezért.

Kétarcú Pavkovics

Nebojsa Pavkovics
Vezérkari főnök
Pavkovics azonban mindezt csak azután határozta el, hogy szombaton kudarcot vallott, mikor a 63. ejtőrenyősezredet és a vozsdovaci páncélosokat Belgrádba akarta irányítani, hogy miután ezek leverték a belügyi erők "lázadását" - átállását - teljes mértékben átvegye az irányítást a Belügyminisztérium (MUP) felett, így az antiterrorista egységek és a kommandók felett. Mint ahogyan kiderült, képtelen lefegyverezni a MUP egységeit, visszavonulót fújt, de azért a jelek szerint nem "állt át".

Kostunica-Djindjics ellentét

A szerbiai, csöppet sem egyszerű helyzetet bonyolítja, hogy Vojiszlav Kostunica elnök nem kívánja meneszteni Pavkovicsot, ellentétben Zoran Djindjiccsel, aki szerint csakis így lehetne elejét venni az esetleges szocialista-baloldali paktum visszatérésének. Szintén a DOS egyik vezetője, Zsarko Koracs volt az, aki csatlakozván Djindjicshez úgy vélte, Milosevics politikailag ismét aktív, szövögeti a maga pókhálóját. Olyannyira - vélik Belgrádban - hogy sikerült maga köré gyűjteni a húsz leghűségesebb munkatársát, akik úgy vélik, mindaddig nem szabad elfogani a december 17-ei köztársasági parlamenti választásokon való részvételt, amíg vissza nem szerzik Szerbiában a politikai, gazdasági kulcspozícióikat.