Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Erőszak? Szervezzetek!

2000.10.12. 21:50
A szerb rendőrségben és a különleges rendőri erőket felügyelő Belügyminisztérium élén annak ellenére nem következett be változás, hogy a Szerbiai Demokratikus Ellenzék az ideiglenes köztársasági kormányalakítási tárgyalások során tulajdonképpen csak ennek a posztnak a birtoklását követelte hansgúlyosan magának. Az állambiztonsági szolgálat (Drzavna Bezbednost - DB) néhány napos szünet után ismét aktív lett, tagjai politikusok munkatársait rabolták el, míg a katonai elhárítás (Kontraobavestajna Sluzba - KOS) fokozott erőkkel nyomul a lehallgatások terén. Egyik lépés sem biztató, legalábbis ha egy békés hatalomvátásban reménykedtünk Szerbiát illeteően.
A rendőrök kivételezett helyzete mindeddig nem csak a fizetésük terén mutatkozott meg
Szerbia rendőrállam (volt?). Ezért aki a Belügyminisztérium élén volt, az az egész köztársaságot az ellenőrzése alatt tudta tartani. Hogy pontosan mennyire is, azt a légkörön lehetett érezni. A szerb Belügyminisztérium pontos létszámát azonban csak megbecsülni lehet, hivatalos részről soha nem adtak ki ezzel kapcsolatos adatokat. A titkolódzásnak a szokásos háborús paranoia volt az oka, no meg a félelem szinten tartása. Független megfigyelők a szerb BM teljes létszámát 250 ezerre teszik, s ebből körülbelül 150 ezer fő a rendőr. A rendőrökön belül 25-30 ezernyien szolgálnak a különleges alakulatoknál.

A kivétel erősíti a szablyát

A rendőrök kivételezett helyzete mindeddig nem csak a fizetésükben mutatkozott meg. Egy átlagrendőr hivatalosan 2500-3000 márkát vitt haza, meg azt, amit útközben elszedett. Emellett az orvosi ellátásuk, a szabadságolásuk messze az átlag fölött volt. Aki rendőrnek állt, annak nem volt baja az élettel, maximum az embereknek volt bajuk a rendőrökkel, egészen a szövetségi parlament elfoglalásáig, amikor igen sokan átálltak a muriják (zsaruk) közül a Szerbiai Demokratikus Ellenzék (DOS) oldalára.

Mozgolódik Milosevics

A belügy vezetője, a valaha szépreményű Vlajko Szojilkovics Vojiszlav Kostunica hatalomra jutása után vette kalapját, és lelépett, mielőtt megtalálták volna azok, akiket több ízben megveretett. Az ország - Szerbia - belső stabilitásának megőrzése érdekében megkezdett ideiglenes, szakértői kormány felállításáról szóló tárgyalások során a DOS magának követelte e posztot, ám a Szerb Szocilista Párt (SPS) és a Jugoszláv Egyesült Baloldal (JUL) prominens vezetői oly szépen tettek keresztbe, hogy az ember csakis Milosevics keze nyomát vélheti felfedezni a háttérben. Mirko Marjanovics köztársasági miniszterelnök ugyanis önmagához ragadta a tárca irányítását, no meg azt, ami ezzel jár. Mint például az állambiztonsági szolgálat.

Aktív titkosszolgák

A nem kevésbé Milosevics hatalmi pillérének számító állambiztonsági szolgálat (DB) - Zoran Djindjics DOS-vezér szerint - néhány nap múltán magához tért, ennek egyik jeleként elrabolták Djindjics és a DOS egyik-másik vezetőjének közvetlen beosztottjait, majd 8 óra múltán kiengedték őket. Ezen kívül ismét elkezdték lehallgatni az ellenzéki expolitikusokat, illetve rendszerük ellenségeit. A DB pedig nagyon is jól tudja, mit és hogyan kell. Szakmai híre nem alaptalan, hírszerzési források szerint Közép-Kelet-Európában az elsők között foglal helyet. Nemkülönben a katonai elhárítás (KOS), amely közvetve Nebojsa Pavkovics vezérkari főnök irányítása alatt van. Pavkovics ugyanakkor korábban igyekezett nyugtatgatni Kostunicát: a hadsereg nem avatkozik be a belpolitikai csatározásokba. Közvetlenül nem is, de a podgoricai Vijesti napilap szerint ennek ellenére Pavkovics kiadta a parancsot, hogy halgassák le a jelentősebb közéleti személyiségeket - lásd: jugoszláv, szerb, montenegrói elnököt, a DOS-vezetőit és a többi pártvezért.

Kétarcú Pavkovics

Nebojsa Pavkovics
Vezérkari főnök
Pavkovics azonban mindezt csak azután határozta el, hogy szombaton kudarcot vallott, mikor a 63. ejtőrenyősezredet és a vozsdovaci páncélosokat Belgrádba akarta irányítani, hogy miután ezek leverték a belügyi erők "lázadását" - átállását - teljes mértékben átvegye az irányítást a Belügyminisztérium (MUP) felett, így az antiterrorista egységek és a kommandók felett. Mint ahogyan kiderült, képtelen lefegyverezni a MUP egységeit, visszavonulót fújt, de azért a jelek szerint nem "állt át".

Kostunica-Djindjics ellentét

A szerbiai, csöppet sem egyszerű helyzetet bonyolítja, hogy Vojiszlav Kostunica elnök nem kívánja meneszteni Pavkovicsot, ellentétben Zoran Djindjiccsel, aki szerint csakis így lehetne elejét venni az esetleges szocialista-baloldali paktum visszatérésének. Szintén a DOS egyik vezetője, Zsarko Koracs volt az, aki csatlakozván Djindjicshez úgy vélte, Milosevics politikailag ismét aktív, szövögeti a maga pókhálóját. Olyannyira - vélik Belgrádban - hogy sikerült maga köré gyűjteni a húsz leghűségesebb munkatársát, akik úgy vélik, mindaddig nem szabad elfogani a december 17-ei köztársasági parlamenti választásokon való részvételt, amíg vissza nem szerzik Szerbiában a politikai, gazdasági kulcspozícióikat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?