Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Zelma, Rajmund
-7 °C
1 °C

EU-trojka Belgrádban

2001.02.08. 21:20
Belgrádban tárgyalt ez Európai Unió küldöttsége, amely Brüsszel üzenetét továbbította. Eszerint ez EU kész továbbra is segélyekkel támogatni Jugoszláviát, de szívesen vennék, ha Belgrád elmélyítené az együttműködést a hágai Nemzetközi Törvényszékkel. Az EU-képviselői támogatják Belgrád dél-szerbiai rendezési tervét. A megbeszélések helyszíne tüntetőktől volt hangos, mivel a delegációban volt Javier Solana egykori NATO-főtitkár, akit Milosevics hívei a Jugoszlávia elleni bombázások fő kitervelőjének tartanak.
Az Európai Unió Belgrád teljes körű együttműködését várja a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket kivizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszékkel - nyilatkozta a tárgyalások végén Anna Lindh, az EU soros elnöki tisztségét betöltő Svédország külügyminisztere, aki egyértelművé tette: ez vonatkozik Szlobodan Milosevics volt jugoszláv elnökre is.

Brüsszel támogatja a Belgrád dél-szerbiai rendezési tervét

Lindh azonban nem szabott határidőt az EU nevében, mint ahogyan Washington tette Zoran Djindjics szerb kormányfő amerikai látogatása alkalmával, amikoris márciusig adtak időt Belgrádnak, hogy a kiadják Hágának az exelnököt. Ettől tette függővé a kétoldalú gazdasági és pénzügyi kapcsolatok rendezését, és a határidő lejárta után az amerikai delegációk Jugoszlávia érdekei ellen szavazhatnak a nemzetközi szervezetekben.

Solana: normális, hogy itt vannak emberek, akik nem szeretnek engem
A küldöttség tagjai Kostunicán kívül találkoztak Goran Szvilanovics jugoszláv külügyminiszterrel és Zoran Djinjiccsel, akikkel a dél-szerbiai válságról, valamint a szerb-montenegrói viszonyról tárgyaltak. Lindh hangsúlyozta, Brüsszel támogatja a Belgrád dél-szerbiai rendezési tervét. Solana szóvivője kijelentette, üdvözlik a jugoszláv hatalomnak az albán szélsőségesek tevékenységével szembeni visszafogottságát.

Zoran Djindjics közölte: az EU képviselői felajánlották, hogy gazdasági téren segítenek a válság megoldásában. Programjuk egy része ugyanis a dél-szerbiai térség gazdasági újjáélesztése, hogy a szélsőségesség ne a szegénységből gyökerezzen, s hogy a szerb lakosság gazdasági okok miatt ne költözzön ki abból a térségből. A kormányfő úgy vélte: a biztonsági övezet fegyvermentesítése előtt létre kell hozni a fokozatos demilitarizáció feltételeit is.

A jugoszláv elnöki hivatal közleménye szerint az EU küldöttsége megerősítette az unió készségét, hogy további jelentős gazdasági és pénzügyi segítséget nyújtson Jugoszláviának, támogassa a gazdasági és demokratikus reformok, a megbékélés és a regionális együttműködés politikáját. Ennek jele a mostani látogatás is. Chris Patten, az Európai Bizottság külkapcsolatokért felelős tagja hangsúlyozta, hogy az EU teljesítette Jugoszláviának adott ígéretét: 450 millió euró értékű segélyt, 3000 tartálykocsi fűtőolajat és a téli szerb áramimport 70 százalékát biztosította.

Thürmer Milosevicsnél járt
Szlobodan Milosevics volt jugoszláv elnök csütörtökön fogadta Thürmer Gyulát, a magyar Munkáspárt elnökét - közölte Belgrádban a Milosevics vezette Szerbiai Szocialista Párt (SPS). A Beta hírügynökség által ismertetett SPS-közlemény pártelnöki minőségében említette meg Milosevicset. A közlemény egyebek között hangsúlyozta, hogy ,,az egyenlőség, szabadság és függetlenség politikájának megerősítéséért vívott küzdelemben különleges jelentősége van", hogy (a közvélemény) szervezetten emelje fel hangját ,,a NATO agresszív politikája" ellen.

Thürmer Gyula találkozott Zsivadin Jovanoviccsal, az SPS főbizottságának alelnökével, volt jugoszláv külügyminiszterrel is. A megbeszélésen többek között megállapították: a nemzeti kisebbségek tagjai az "együttműködés és megértés fontos tényezőjét" jelentik.

Solana: normális, hogy itt vannak emberek, akik nem szeretnek engem

A figyelem középpontjában Javier Solana volt, akit a korábbi rezsim formálisan 20 éves börtönbüntetésre ítélt. Szinte minden hozzá intézett újságírói kérdés Solanának a NATO-bombázásokban betöltött szerepére vonatkozott - jelentette a B92 rádió.

Solana ismét tanúbizonyágot tett a diplomáciai nyelvezet mesterfokú műveléséről, mert a lelkiismeretére vonatkozó kérdésekre hangsúlyozta, hogy szereti Belgrádot és az országot, és örül annak, hogy ott lehet. A személye elleni tüntetések kapcsán Solana kijelentette: ,,Teljességgel normális, hogy Jugoszláviában vannak emberek, akik nem szeretnek engem", s hozzátette: belgrádi látogatását nem tekinti provokációnak. Arra a kérdésre, hogy vajon Szlobodan Milosevics tudott-e arról, hogy a NATO bombázni fogja a Szerbiai Rádió-Televízió épületét, Solana nem kívánt válaszolni.

Solana látogatása ellen több száz baloldali tüntető tiltakozott csütörtökön a jugoszláv kormányszékház előtt, akiknek vezetőjét a rendőrség egy időre előállította. Hasonló zajos megmozdulást tartott szerda este is Belgrádban Milosevic másfélezer híve. Solanát és több NATO-ország vezetőit háborús bűnök vádjával tavaly börtönbüntetésre ítélték Jugoszláviában, de az új belgrádi vezetés felül kívánja vizsgálni a kirakatperre emlékeztető eljárásokat.  • Vennék
  • Hírek