Judit
2 °C
7 °C

Sztrájkok, menesztések, halasztott tanévkezdés Jugoszláviában

2000.10.03. 19:03
A szerb rendőrség húsz embert tartóztatott le kedden a szerbiai tüntetések és blokádok miatt - tájékoztatott a Beta hírügynökség. Gyakorlatilag minden nagyvárosban tüntetnek vagy közúti blokádot emeltek, a középiskolások, egyetemisták nem járnak órákra. Jugoszlávia egy fortyogó katlanra emlékeztet.
Egymás után érkeznek a hírek a különböző, szocialista vezetésű gyárak, vállalatok vagy nagyipari kombinátok sztrájkjáról. Ezeken a helyeken a Kostunica győzelmének elismerésének követelése a szocialista vezetőség leváltásának óhajával párosul.

Szabadka város honlapka sztrájkol
Milosevic hétfőn lemondatta Rade Markovic-ot, a nemzetbiztonsági hivatal és a különleges rendőrségi alakulatok főnökét. A lapok értesülései szerint az elkövetkező napokban leváltás hullám várható a rendőrségben, főleg azokban a városokban, ahol a rendőrség nem bizonyított elég határozottságot a tüntetőkkel szemben.

A szerb nagyvárosokban összesen tizenegy, Belgrádban pedig kilenc embert tartóztatott le kedden a rendőrség, azzal a nemzeti tévén ismertetett váddal, hogy a ,,rendet és békét zavarták, akadályozták a biztonságos közlekedést és erőszakosan nyilvánultak meg tulajdon és személy ellen". Belgrádban további húsz ember ellen ,,polgári bejelentés nyomán" elfogatási parancsot adtak ki ,,gyilkosság" vádjának alapján.

Tíz nappal elhalasztották a tanévkezdést

Szerbia harmadik legnagyobb városát, Nist délelőtt a középiskolások helyezték blokád alá. A fiatalok a közeli parkból padokat helyeztek el a város egyik forgalmas pontjára. Délután a nagyvállalatok dolgozói is csatlakoztak a blokádhoz. A B92 rádió információi szerint a pénzügyi rendőrséget az egyik helybéli rendőr, Zoran Bajatovics szólította fel sztrájkra, mondván ,,ne fizettessenek adót egy törvénytelen elnök számára".

A belgrádi egyetemisták levélben kérték Nebojsa Pavkovics tábornoknot, a Jugoszláv Hadsereg vezérkari főnökét, hogy ne fordítsa a hadsereget a tüntetők ellen.

A vajdasági egyetemeken hétfőn délelőtt kezdődött a hivatalos tanév, este azonban az egyetemi tanács közölte: a körülményekre való tekintettel tíz nappal elhalasztják a tanévkezdést. A vajdasági egyetem példájára szerte az országban később kezdenek a hallgatók, csupán a ,,gólyák" járnak órákra. A webmesterek is sztrájkolnak, eddig 26 website csatlakozott a tiltakozáshoz.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?