Vilhelmina
11 °C
28 °C

Sztrájkok, menesztések, halasztott tanévkezdés Jugoszláviában

2000.10.03. 19:03
A szerb rendőrség húsz embert tartóztatott le kedden a szerbiai tüntetések és blokádok miatt - tájékoztatott a Beta hírügynökség. Gyakorlatilag minden nagyvárosban tüntetnek vagy közúti blokádot emeltek, a középiskolások, egyetemisták nem járnak órákra. Jugoszlávia egy fortyogó katlanra emlékeztet.
Egymás után érkeznek a hírek a különböző, szocialista vezetésű gyárak, vállalatok vagy nagyipari kombinátok sztrájkjáról. Ezeken a helyeken a Kostunica győzelmének elismerésének követelése a szocialista vezetőség leváltásának óhajával párosul.

Szabadka város honlapka sztrájkol
Milosevic hétfőn lemondatta Rade Markovic-ot, a nemzetbiztonsági hivatal és a különleges rendőrségi alakulatok főnökét. A lapok értesülései szerint az elkövetkező napokban leváltás hullám várható a rendőrségben, főleg azokban a városokban, ahol a rendőrség nem bizonyított elég határozottságot a tüntetőkkel szemben.

A szerb nagyvárosokban összesen tizenegy, Belgrádban pedig kilenc embert tartóztatott le kedden a rendőrség, azzal a nemzeti tévén ismertetett váddal, hogy a ,,rendet és békét zavarták, akadályozták a biztonságos közlekedést és erőszakosan nyilvánultak meg tulajdon és személy ellen". Belgrádban további húsz ember ellen ,,polgári bejelentés nyomán" elfogatási parancsot adtak ki ,,gyilkosság" vádjának alapján.

Tíz nappal elhalasztották a tanévkezdést

Szerbia harmadik legnagyobb városát, Nist délelőtt a középiskolások helyezték blokád alá. A fiatalok a közeli parkból padokat helyeztek el a város egyik forgalmas pontjára. Délután a nagyvállalatok dolgozói is csatlakoztak a blokádhoz. A B92 rádió információi szerint a pénzügyi rendőrséget az egyik helybéli rendőr, Zoran Bajatovics szólította fel sztrájkra, mondván ,,ne fizettessenek adót egy törvénytelen elnök számára".

A belgrádi egyetemisták levélben kérték Nebojsa Pavkovics tábornoknot, a Jugoszláv Hadsereg vezérkari főnökét, hogy ne fordítsa a hadsereget a tüntetők ellen.

A vajdasági egyetemeken hétfőn délelőtt kezdődött a hivatalos tanév, este azonban az egyetemi tanács közölte: a körülményekre való tekintettel tíz nappal elhalasztják a tanévkezdést. A vajdasági egyetem példájára szerte az országban később kezdenek a hallgatók, csupán a ,,gólyák" járnak órákra. A webmesterek is sztrájkolnak, eddig 26 website csatlakozott a tiltakozáshoz.