Viola
-6 °C
-2 °C

A NATO-főtitkár az albán gerillák elszigetelését kérte Koszovóban

2000.11.30. 20:40
A NATO-főtitkár csütörtökön Pristinában a szélsőséges albán alakulatok elítélésére szólította fel a tartomány politikai vezetőit. George Robertson egyben hangsúlyozta, a vezetőknek rá kell bírniuk az extrém csoportokat arra, hogy felhagyjanak eddigi tevékenységükkel, mert amit tettek, az ,,senkinek, de legfőképpen a koszovóiaknak nem jó". A NATO első embere egyben közölte: ellenzi a NATO és a jugoszláv fél közötti katonai egyezmény módosítását.
George Robertson egynapos csütörtöki pristinai látogatása során igyekezett meggyőzni a koszovói albán pártok vezetőit, hogy függesszék fel kapcsolatukat a Presevo, Medvedja és Bujanovac Felszabadítási Hadseregének (UPCMB) elnevezésű szélsőséges albán szervezettel. A NATO első embere a politikai vezetők közül kettővel, Hashim Thaqival és Ramush Haradinajjal tárgyalt, épp azzal a két vezetővel, akik korábban tagjai voltak a Koszovói Felszabadítási Hadseregnek (UCK), amelynek feloszlatása után jött létre az UPCMB. A Koszovói Demokrata Párt (PDK) elnökévének és a Szövetség Koszovó Jövőjéért (AAK) vezetőjének Robertson felhívta a figyelmét arra, hogy a szélsőséges albán szervezet provokációt le kell állítani, mert tetteik egyetlen koszovói albán érdekét sem szolgálják.

Lord (George) Robertson
a NATO főtitkára
Robertson Pristinában előterjesztett egy hatpontos tervet a felkelők és a szerb alakulatok közötti további erőszak megelőzésére. Ez egyebek közt előirányozza azt, hogy a KFOR nemzetközi békeerő szigorúbban ellenőrzi Koszovó közigazgatási határát. ,,A szerbiai változásokkal a háttérben a nemzetközi közösség nem fogja többé szó nélkül hagyni, még kevésbé elfogadni a szélsőségesek akcióit" - figyelmeztette a lázadókat a NATO főtitkára.

Robertson Pristinában felszólította az albán gerillákat, hogy mondjanak le az erőszakról és figyelmeztetett: a NATO-nak eltökélt szándéka, hogy mindent megtesz az erőszak megfékezésére. A főtitkár felhívta a koszovói albán vezetőket, hogy magánkapcsolataikban és nyilvánosan is ítéljék el és szigeteljék el a szélsőségeseket.

A főtitkár kérte a jugoszláv vezetést, hogy akadályozza meg a túlreagálást, amely csak még nagyobb problémákat okozna. Robertson állást foglalt az ellen, hogy módosítsák a NATO és Belgrád katonai-technikai megállapodását az ütközőövezetről, amelyet a gerillák bázisukként használnak. A főtitkár, akit Joseph Ralston, az NATO európai haderőinek főparancsnoka is elkísért Koszovóba, hangoztatta: a nemrégiben tartott választások bebizonyították, hogy nagy a békevágy, de még létezik egy kisebbség, amely kész erőszakhoz folyamodni.

A UPCMB eközben a tűzszüneti megállapodás megsértésével vádolta a szerb hatóságokat. Shaqir Shaqiri, a felkelők szóvivője azt közölte telefonon Pristinából, hogy már szerdán is tűzpárbajra került sor, a szerb rendőrök visszatérését az albánok lakta Lucani faluba pedig olyan ,,nyílt provokációnak" nevezte, amelynek célja új konfliktus kirobbantása.

Egy héttel ezelőtt éppen az UPCMB tagjai hajtottak végre rajtaütést szerb rendőrségi posztok ellen a Szerbiát Koszovóval elválasztó ütközőövezet határán. Az elmúlt napokban 5000 ember hagyta el otthonát vagy szállását a demilitarizált biztonsági övezet mindkét oldalán, Dél-Szerbiában és Észak-Koszovóban. Négyezren a Presevo, Bujanovac és Medvedja körüli szerb térségből távoztak, míg ezren Koszovóból menekültek Szerbiába.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!