Szilárda
-4 °C
3 °C

Második forduló két hét múlva

2000.09.26. 20:18
A jugoszláv központi televízió kedd esti jelentése szerint a vasárnapi szövetségi választásokon csak második lett Szlobodan Milosevics jelenlegi elnök, de Vojiszlav Kostunica nem szerezte meg az 50 százalékot. A Demokratikus Szerb ellenzék szerint azonban a szavazatok 97,5 százalékának összeszámlásása után Kostunica 54,66 százaléknál állt, míg Milosevics jugoszláv elnök a voksok valamivel több mint 35 százalékát kapta. Az Európai Unió (francia) elnöksége kedden úgy értékelte, hogy Slobodan Milosevic elvesztette a jugoszláviai választásokat, és felkérte az EU tagjait, hogy szüntessék meg a balkáni országgal szembeni büntető intézkedéseket.
Két hét múlva második forduló
A jugoszláv választási bizottság elismerte, hogy a vasárnapi országos elnökválasztáson Szlobodan Milosevics jelenlegi elnök csak a második lett. A kereken ötmillió szavazatból neki 40,23 százalék jutott, míg ellenzéki kihívója, Vojislav Kostunica 48,22 százalékot kapott. Ezzel egyidejüleg második fordulót hirdettek október 8-án vasárnapra, ahol Milosevics és Kostunica mérkőzhet meg - számolt be a belgrádi állami televízió.
A jugoszláv szövetségi választási iroda korábban csak részeredményeket közölt, hogy például Montenegróban Szlobodan Milosevics nyerte a választásokat.

A montenegrói városok utcáin fegyveres rendőrök őrzik a rendet - továbbra is várni kell a szerbiai választások hivatalos végeredményére, amelynek kihirdetésére szerdáig adott haladékot az ellenzék a választási irodának.

Milosevics Jugoszláv Szocialista Pártja kedden délután ismerte be először, hogy valószínűleg második fordulóra lesz szükség a döntéshez - ez annak beismerése, hogy nem érték el az első fordulós győzelemhez szükséges ötven százaléknyi támogatottságot.

A Demokratikus Szerb ellenzék szerint a szavazatok 97,5 százalékának összeszámlásása után Vojiszlav Kostunica 54,66 százalékot, míg Szlobodan Milosevics, jugoszláv elnök valamivel több mint 35 százalékot kapott a jugoszláv elnökválasztásokon.

A Dos választási bizottsága szerint Kostunicára 2,785 870-en szavaztak, míg a szocialisták és a baloldal jelöltjére, Szlobodan Milosevicsre 1,783 073-an adták le voksukat. A szocialisták kedden semmilyen adatot sem tettek közzé, s a Központi Választási Bizottság vezetését - amely kormánypárti - ellenzéki kollégáiknak sem sikerült utolérniük, nemhogy a sajtónak.

Párizs a szankciók feloldását ajánlja
Az Európai Unió (francia) elnöksége kedden úgy értékelte a történteket, hogy Slobodan Milosevics elvesztette a jugoszláviai választásokat, és felkérte az EU tagjait, hogy szüntessék meg a balkáni országgal szembeni büntető intézkedéseket.
Az erre vonatkozó párizsi nyilatkozatot Hubert Védrine, francia külügyminiszter jegyezte.
A szövetségi választási bizottság - a Beta független hírügynökség szerint - csütörtök este kívánja közzétenni az eredményeket az elnökválasztással kapcsolatban. Az ellenzék szerda délig adott erre határidőt, ellenkező esetben önhatalmúlag kikiáltja a "hivatalos" végeredményeket.

A testület vezetője, Borijovoje Vukovics korábban nyilatkozat útján tudatta, a törvény által megszabott időkereten belül nyilvánosságra hozzák az eredményeket. A határidő szerda este nyolc órakor jár le.

Vojiszlav Kostunica
Elvileg nyert

Zoran Djindjics, a Demokrata Párt elnöke, a DOS főkoordinátora korábban azt mondta: a választási bizottság feltehetően a választók akaratával ellentétes eredményeket készül nyilvánosságra hozni. Az elnökválasztás második fordulójával kapcsolatban úgy fogalmazott: fel kell tenni a kérdést, hogy miért kezdeményezné annak kiírását (a hatalom - a szerk) ,,Érvénytelen szavazatok, konkrét tények miatt, avagy egyszerien csak saját akaratukból?

Mert ha ez utóbbiról van szó, akkor erről szó sem lehet. Ha a szavazatok 100 százalékának összeszámlálása után az derül ki, hogy Kostunica győzött az első körben, akkor Ő győzött - vélekedett az ellenzéki politikus, aki szerint, ha mégiscsak lesz második forduló, akkor Milosevics a mostaninál is jobban megszégyenül.

Értesüléseink szerint a szocialisták táborán belül Milosevics rossz eredménye miatt fejetlenség lett úrrá, amit csak növel a Jugoszláv Egyesült Baloldal - azaz Milosevics nejének, Mirjana Markovics pártjának - nyomásgyakorlása, amely szerint, állítják belgrádi hírforrásaink, az eredmények ellenére Milosevicset akarják kikiáltani győztesnek.

A szocialisták részéről inkább egyfajta kompromisszum-keresés tapasztalható, fogalmazott egy belgrádi megfigyelő, aki szerint ebbe ,,belefér" az elnökválasztás második fordulójának kiírása.

A jugoszláv Szövetségi Választási Bizottság közleménye

"A Szövetségi Választási Bizottság a 2000. szeptember 26-án, Borivoj Vukicevics elnökletével tartott összejövetele alapján Közleményben tudatja, hogy az eddig 10.153 szavazóhelyről beérkezett és földolgozott adatok alapján a Jugoszláv Szövetségi Köztársaságban megtartott elnökválasztás első, ideiglenes eredményei a következők. Az összesen bejegyzett 7.848.818 választópolgárból 5.036.478 vagyis 64,16% szavazott. Az elnökjelöltek a következő számú szavazatot kapták: Miroljub Vidojkovics 40.765 vagyis 0,80%, Vojislav Kostunica 2.428.714 vagyis 48,22%, Slobodan Milosevics 2.026.478 vagyis 40,23%, Vojislav Mihailovics 130.598 vagyis 2,59%, Tomislav Nikolics 256.876 vagyis 5,10%. Érvénytelen szavazócédula 3,03% volt. Szem előtt tartva ezeket az adatokat, megállapítható, hogy az elnökválasztás második köre meg lesz tartva. Úgyszintén az ideiglenes választási eredmények alapján a szövetségi képviselők megválasztásával kapcsolatban a Szövetségi Képviselőház Polgárok Tanácsába és a Köztársaságok Tanácsába az eredmények a következők: Polgárok Tanácsa: Szerbiai Demokratikus Ellenzék: 59 mandátum, Szerbiai Szocialista Párt - Jugoszláv Baloldal: 44 mandátum, Szocialista Néppárt: 28 mandátum, Szerb Radikális Párt: 3 mandátum, Szerb Néppárt: 2 mandátum. Két mandátumon a végső eredményektől függően osztozik: a Szerb Megújhodási Mozgalom, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége vagy a Szerb Egységpárt. Köztársaságok Tanácsa: Szerbiai Demokratikus Ellenzék: 10 mandátum, Szerbiai Szocialista Párt - Jugoszláv Baloldal: 7 mandátum, Szocialista Néppárt: 19 mandátum, Szerb Radikális Párt: 2 mandátum, Szerb Megújhodási Mozgalom: 1 mandátum, Szocialista Néppárt: 1 mandátum. Az elnökválasztások és parlamenti választások végleges eredményét a Szövetségi Választási Bizottság a törvényben előirányzott határidőn belül közli."

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!