Szilárda
-4 °C
2 °C

Hatalmi harc Belgrádban

2000.11.07. 12:52
A Szerbiai Demokratikus Ellenzék (DOS) vezetésének egy része akár az átmeneti szerb kormányból való kilépést sem tartja kizártnak, ha egy adott határidőn belül nem oldódik meg a szerbiai állambiztonsági szolgálat (SDB) vezetőjének kérdése. Az SDB nagyhatalmú vezetőjét, Rade Markovicsot az elmúlt időszakban elkövetett szerbiai gyilkosságokért és emberrablásokért is felelősnek tartják. Leváltásáról azonban csak a szerb elnök, a szocialista, Milosevics-párti Milan Milutinovics dönthet.
A Szerbiai Demokratikus Ellenzék egyik vezetője, Vladan Batics bejelentette: hétfőn a DOS-nak a szerbiai átmeneti kormányból való kiválásáról fognak tárgyalni Vojiszlav Kostunica jugoszláv elnökkel. A Szerbiai Kereszténydemokrata Párt elnöke belgrádi sajtótájékoztatóján úgy vélte, nem lehetnek egy rendszer foglyai, amely megakadályozza az átmeneti kormány működését, valamint az előrehozott választások megtartását. Batics úgy vélte, megengedhetetlen, hogy a szerbiai állambiztonsági szolgálat vezetője, Rade Markovics hivatalában maradjon, hiszen köztudomású, az SDB felelős az elmúlt években elkövetett szerbiai gyilkosságokért, emberrablásokért.

Nebojsa Csovics, a DOS egyik vezető politikusa, egyben az átmeneti szerb kormány alelnöke szintén hangsúlyozta Rade Markovics távozásának szükségességét. A kormányfőhelyettes célzott arra, hogy a szocialistákkal folytatott tárgyalásaik során - ismeretlen - határidőt szabtak e kérdés megoldására. A szerb belügyminisztérium irányításával megbízott Bozso Perovics azt mondta, hogy az állambiztonsági szolgálat vezetőjének felmentéséről egyedül a szerb elnök, Milan Milutinovics dönthet. Ugyanakkor érthetetlennek nevezte az átmeneti kormányban szintén jelen lévő szerb szocialisták magatartását, és úgy vélte, meg kellene kérdezni őket, miért is ragaszkodnak ennyire az állambiztonsági szolgálat jelenlegi vezetőjéhez.

A G-17-ek elnevezésű, közgazdászokból és jogászokból álló független szakértői csoport igazgatója, Mladjan Dinkics nyilatkozatában felhívta a figyelmet arra, hogy az SDB igen nagy befolyással bír a szerbiai áramszolgáltató cég felett.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!