Frigyes
17 °C
25 °C

Milosevics és házai

2000.10.17. 07:13
Szlobodan Milosevics PR-tanácsadói kissé merészet alkottak, mikor azt jelentettették be az jugoszláv exelnökkel, hogy ő köszöni, immár nem politizál egy ideig, inkább csendes magányra vágyik s édesded unokája dajkálására. Viszont Milosevics kedvére válogathat(na) meglévő ingatlanjai közül, már amennyiben van elég mersze ahhoz, hogy kitegye magát a népharagnak.
Az viszont biztos, hogy az ölelő kart nem terjeszti ki, minthogy "minden unokája közül a legkedvesebb", Marko nem szerb földön tartózkodik, hanem édesapjával, Marko Miloseviccsel és anyjával, Jelenával egyetemben Moszkvában időzik. Szlobodan édestestvére, Boriszlav Milosevics jugoszláv nagyköveti minőségében ugyan igyekezett számukra jobbá tenni az életet egy diplomata útlevél segítségével, de - mint ismert - a pekingi repülőtéren ennek ellenére visszafordították a Firsd Kidet és családját.

Édes kettes

Az Uzsice utcai, lebombázott ház, illetve a Beli Dvor
Milosevics kerüli ezeket a helyeket
Milosevics és neje így kénytelen valahol Szerbiában kettesben ellenni. Hasonlóan, mint a polgároknak a szavazáskor, nekik is megvan a választási lehetőségük. Adva van ugyanis a hivatalos elnöki rezidencia, a Beli Dvor, ahol azonban a trónról való letaszíttatása óta - érthető okokból - nem bukkant fel Szlobó. Bár Igor Ivanov orosz külügyminiszterrel állítólag itt háttéregyezkedett a volt elnök, de sem akkor, sem pedig azóta a szomszédok semmilyen rendkívüli mozgást nem észleltek. Márpedig ha Milosevics útra kél, akkor vele együtt mozdul közel ötvenfős testőrsége, élén Senta parancsnokkal.

Lenyúlta Titótól

A sorban a következő, az oly sokak által ismert cím, Uzsicska 15, amely akkor került igazán a figyelem középpontjába, amikor a NATO Jugoszlávia elleni légiháborúja során igen pontos találat érte az elegáns dedinjei villát. Pedig igencsak szerette azt Milosevics. A házat a volt elnök úgymond örökölte, méghozzá Joszip Broz Titól, Jugoszlávia egykori vezetőjétől. Aki szintén nem saját zsebből építette a hatalmas házat, hanem - a II. világháborút követően - kijelölte, mint államfői pihenőlakot. Milosevics 1997-ben költözött be a házba, amelyet akkor, a világégést követően immár másodszor alakítottak át. A ház támfalain kívül szinte mindent megváltoztattak. A házból folyosón elérhető óvóhelyet nem, azt csak megerősítették, korszerűsítették viszont szellőzőrendszerét és hőszigetelését.

Milosevics a '80-as évek végén vetett szemet az épületre, s ekkor kezdtek ismét munkások szorgoskodni az előkelő negyedben lévő ház körül. Mostanra nagyjából sikerült a bűnös bomba okozta rongálást helyreállítani, de az épületnek csak az egyik szárnya lakható.

Ahol Milosevics (el)lehet

Milosevicsék harmadik háza szintén a Dedinjén található, a Tolstoj utca 33. alatt. A villa a háború előtti időszakban a Kohn családé, a legnagyobb könyvkiadóé volt, akitől azonban államosítás címén elvették. Igen régen, 1969-ben épült fel az a ház, amely manapság Milosevics otthonaként funkcionálhat. A szomszédokra nem sok panasza lehet, mivel évekkel ezelőtt, hatalmának teljében elköltöztetett mindenkit a merőleges és a párhuzamos utcából.

Vidéki kúria

Ám mivel Milosevics és neje pozsarevaci származású, akár vidékre is leruccanhat(ná)nak. A házuk még ugyanis áll. A Belgrádtól alig negyven kilométerre lévő városban az exelnökné egykori nagynénje végrendeletében rájuk hagyta a házat, amely a majd' kéthektárnyi szőlőfölddel körülbástyázva igazi vidéki kúriára emlékezteti az arra járót.

Bőregerek és testőrök

A Milosevics család negyedik lakhelyéről, a Bortól tíz kilométerre lévő Dubasnicában lévő villáról ugyanakkor alig lehet valamit tudni, egészen Szlobó Hudinit megszégyenítő eltűnéséig. A zloti kanyonnal párhuzamos úton elinduló halandó sokáig rettentő göröngyös úton halad, majd a villától alig hét kilométerre tökéletes aszfaltot fog az autó kereke. A több mint ötezer éves barlangjairól és az európai viszonylatban páratlanul sok bőregeréről híres táj újabb nevezetessége az zöld színű kovácsoltvas kapu, amelyen a helyiek szerint alig járt be és ki valaki. Ha mégis, akkor igen titokban, és igen erős rendőri fedezet mellett. Mert ha valami megváltozott azóta, amióta a természetvédelmi terület kellős közepén lévő birtokon felépült a villa, akkor az rendkívüli szigor és biztonsági rendszabályok életbelépése volt.

A bori tó mellett található Dubasnicánál ugyanis csak akkor tudták, hogy elnökük arrafelé van, mikor - mint a Jezero szálló pincére elmondta - a csodálatos vadállománnyal bíró erődből nem állatok, hanem Skorpióval, illetve Heckler and Koch típusú pisztollyal felszerelkezett titkosrendőrök bukkantak elő.

A koszovói háború óta egészen az októberi eseményekig Milosevics villája közelében állomásozott egy különleges egység, repülőstül, helikopterestül - felkészülvén a legrosszabbra, ami "nyugati zsoldban álló ügynökök akciója" is lehetett volna.

Mostanság azonban Szlobodan Milosevics villáját szinte bárki meglátogathatja. A helyi rendőrök igen furcsán viselkedtek az első "fecskék" megérkeztekor, de hamar rájöttek: az, aki oly gyakran - és egyes hírek szerint a fordulat bekövetkeztekor - ott járt, már soha sem fog úgy visszatérni, mint korábban. Legalábbis ezt remélik.