Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Hová tűnt Szlobodan Milosevics?

2000.10.05. 22:50
Több találgatás is világot látott már a nap folyamán arról, hogy hol tartózkodik Milosevics: egyesek szerint repülőgépen elhagyta Szerbiát, mások szerint a román határ közelében bujkál, de az is lehet, hogy még Belgrádban van. Kostunica nyilatkozatában kijelentette: Milosevics Borban van. Biztosat azonban nem tudni.
Az már biztos, hogy az elnöki rezidenciát már elhagyta Milosevics a fővárosban történtek hatására. Ezt jelentette ki az őt elnökként éltető tömegnek Vojislav Kostunica, ellenzéki vezető. Arra hívta fel a tüntetőket, hogy ne menjenek Dedinje negyedbe, ahol Milosevics lakik.

A zágrábi televízió híradása szerint Szlobodan Milosevics állítólag a román határ közelében, vidéken tartózkodik. A HRT esti híradója minden további részlet említése nélkül tájékoztatta erről a nézőket "nem hivatalos, de megbízható" forrásra hivatkozva. Az orosz RBK hírügynökség szerint a jugoszláv elnök még Belgrádban tartózkodik, egy biztonsági bunkerben.

Mindeközben a fehérorosz vezetés cáfolta azokat a híreszteléseket, miszerint Milosevics az országba menekült volna. Az elnöki hivatal szóvivőjére hivatkozva az Interfax hírügynökség ezt jelentette, hogy szó sem lehet a jugoszláv elnök Fehéroroszágba meneküléséről. Alexander Lukasenkot, az ország autoriter vezetőjét Milosevics közeli szövetségeseként tarják számon.

Kenneth Bacon, a Pentagon szóvivője ugyanakkor Washingtonban cáfolta, hogy Milosevics és felesége elmenekült volna a jugoszláv fővárosból. "A kósza hírek ellenére ismereteink szerint Milosevics még mindig Belgrádban tartózkodik" - mondta. A Beta hírügynökség késő este gyorshírben jelentette, hogy három Antonov (AN 26) típusú szállítórepülőgép elhagyta Belgrád katonai repülőterét, és dél felé vette az irányt.

Az ellenzék vezetője, Vojislav Kostunica az állami tévének 23 órakor adott interjújában kijelentette: Milosevics társaival együtt Borban van.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?