Zoltán
10 °C
21 °C

Jugoszlávia az idő szorításában

2000.11.09. 10:54
Amennyiben egy ország jövője annak kormányától függ, akkor ez Jugoszlávia esetében igen érdekes lesz, tekintve, hogy kényszerházasság révén jött létre az új kabinet. Az ,,új" Jugoszlávia negyedik kormányára sokat kellett várni, és a jelek szerint nem sokáig fog ebben a felállásban létezni. Sikerként könyvelhető el, hogy végre valahára megalakult, és a minisztériumok elosztásakor a Szerbiai Demokratikus Ellenzék (DOS) a belső feszültségei ellenére képes volt az érdekérvényesítésre.
Nem ment könnyen. Sem a kormányalakítás, sem pedig az érdekérvényesítés. Az előbbi főként a montenegrói kormánypárt szeptemberi választási bojkottja nyomán kialakult visszás helyzet miatt, minthogy az a montenegrói Szocialista Néppárt adta az új jugoszláv kormányfőt - Zoran Zsizsicset - aki az előzővel, Momir Bulatoviccsal egyetemben elkötelezett végrehajtója volt Szlobodan Milosevics jugoszláv exelnök politikájának. A valamit valamiért elvet érvényesíteni próbáló Zsizsicset több ízben próbálták jobb belátásra bírni, nem kell a Nagy Testvér(pártot) bevonni a kormányalakítási porcedúrába. A végén sikerült rábírni, így a szerbiai szocialisták bársonyszék nélkül maradtak.

Podgorica ellenáll

Zoran Zizic
Zsizsics programbeszédében Montenegró és Szerbia közti viszony normalizálódását, gazdasági és társadalmi reformok folytatását nevezte meg, mint elsődleges céljainak egyikét. Ami rendjén is van, csak igen előremutató, hogy a montenegrói elnök tanácsadója,egy nappal később avval rukkolt elő, hogy Podgorica ( a hivatalos) nem tekinti önmagára nézve kötelező érvényűnek a szövetségi kormány által majdan meghozandó törvényeket.

Függetlenségi tényezők

A régi szembenállást csak elmérgesíti, hogy a montegrói kormánypártok jövő év júniusáig meg akarják tartani a köztársaság függetlenségéről szóló referendumot, amelyet éppen Zoran Zsizsics (ott ellenzékben lévő) pártjának alelnöke, Predrag Bulatovics is támogat. Persze Belgrádban, a DOS vezetői is tisztában vannak avval, hogy az új szövetségi kormány nem képvisel igazán nagy hatalmat. Kirakatkormány, mely kísérletet tesz arra, hogy összeegyeztesse mindazt, amit a két köztársaság vezetése külön-külön, a saját érdekeinek megfelelően elhatároz. S amennyiben az elszakadás hívei diadalmasoknak Montenegróban, mindkét oldal hívei kénytelenek lesznek mindkét tábor számára megfelelő szövetségi államformában megegyezni.

A kulcstárcák őrzői

Ám ebben a pillanatban elégedetten dőlhetnek hátra a DOS jeles vezetői, a kulcsfontosságú minisztériumok közül az igazságügyi, a külügyi, a belügyi miniszteri székekben politikustársuk ül. A védelmi tárca élén viszont nem. Ez csak az egyik gond. A szövetségi hadsereg és a szerb állambiztonsági szolgálat (DB) vezetésével - főként Nebojsa Pavkovics vezérkari főnök és Radomir Markovics szerb állambiztonsági vezető esetleges menesztését mind többen szeretnék a DOS-on belül is.

Állam, biztonság

Vojiszlav Kostunica
Vojiszlav Kostunica viszont nem követeli a katonai és a rendőri vezetők távozását. A jugoszláv államfő szerint ez ártana az állam érdekeinek: megingatná ezeket az intézményeket és veszélybe sodorná a megkezdett demokratikus változásokat. Mindenesetre Kostunica jugoszláv elnökként nem bír közvetlen befolyással azokra a köztársasági szervekre, amelyek a DB-t felügyelik. És az is igaz, hogy Markovics leváltása nem szerepelt a köztársasági ideiglenes kormány létrehozásáról kötött októberi egyezményben. Viszont Zoran Djindjics DOS-vezérnek abban van igaza, hogy a DB volt Milosevics hatalmának egyik pillére, és a szolgálat körüli bizonytalanság lassíthatja a demokratikus folyamatot.

Idő, van?

A DOS-on belüli nézeteltéréseknek nevezett feszültségek sem tesznek jót a szövetségi kormánynak, amelyre csöppet sem vár felhőtlen boldogság. Kitűzött céljaikat - mint például: felzárkózás az európai normákhoz - csak olyan jogi, közgazdasági reformok árán valósíthatják meg, amelyek akár több kormányt is elfogyaszthatnak.