Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Djindjics a kormányfőjelölt

2000.11.16. 18:46
A Szerbiai Demokratikus Ellenzék választási megállapodása Zoran Djindjicset, a Demokrata Párt elnökét, valamint a Szerbiai Demokratikus Ellenzék (DOS) vezéralakját nevezte meg kormányfőjelöltnek a DOS mai ülésén. A potenciális miniszterelnök tervezett kormányprogramjában főként a gazdaság terén tart szükségesnek változtatásokat. A december 23-i köztársasági parlamenti választásokon az előrejelzések szerint a DOS a szavazatok 60 százalékára számíthat.
A Szerbiai Demokratikus Ellenzék (DOS) vezetői megegyeztek a december 23-i szerbiai választási lista összetételéről. Ennek élén Zoran Djindjics, a DOS egyik vezéralakja, valamint a Demokrata Párt elnöke áll. Az elmúlt időszak szerbiai változások terén nagy szerepet játszó Djindjics közölte: egy héten belül elkészül a kormány programjának főbb tételeivel, valamint összeállítja a lehetséges kormánytagok listáját. A kabinet majdani tagjai, hangoztatta a Djindjics, mindenképpen a DOS vezetői közül kerülnek ki, hiszen ,,ők jó csapatot képeznek" mondta a politikus, aki szerint a DOS vezetősége a választások előtt, alatt és óta is bebizonyította, képes az egységes fellépésre, egymással szolidáris, s együtt is tud dolgozni,

A kormány programjával kapcsolatban a DOS kormányfőjelöltje úgy vélte: két, vagy három főbb kérdésre kell koncentrálni. Az elkövetkezendő egy év alatt főként a gazdaság terén kell átalakításokat elvégezni, de emellett politikai síkon is vannak tennivalók, mondta a Demokrata Párt első embere.

A DOS vezetőinek tanácskozásán megállapodás született arról is, hogy Djindjics pártja és a Vojiszlav Kostunica vezette Szerbiai Demokrata Párt a jelöltek 26-26 százalékára tarthatna igényt. Ily módon a DOS két legnagyobb pártja adná a 250 parlamenti mandátumért harcba induló DOS-jelöltek 52 százalékát. A fennmaradó 48 százalék a másik 16 pártot illetné meg.

A karácsony előtt egy nappal tartandó voksoláson belgrádi felmérések szerint a DOS 60 százalékos győzelme várható, és ez lezárhatja a múlt havi jugoszláv hatalomváltással megindult politikai átalakulást. A Szerb Szocialista Párt ugyan képviselteti magát az ideiglenes átmenetei szerb kormányban, de a pártfegyelem már a közelről sem a régi. A novemberi tisztújító közgyűlésén nem kíván indulni az pártelnöki posztért Szlobodan Milosevics, ez pedig, vélekednek megfigyelők, a szövetségi választásokon amúgy is gyengén szereplő szocialisták táborát méginkább megosztja.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!