Ervin
14 °C
21 °C

Szerbia: újabb eltűntetett tetemek

2001.06.12. 18:43
Az belgrádi Emberjogi Alapítvány azt állítja, hogy 1999. március 26-án a szerb rendőrök Szuva Rekánál több mint 50 albán civil mészároltak le, nagyrészt gyerekeket és nőket, majd a holttesteket elszállították a bűntény színhelyéről. A nők és gyermekek földi maradványait később sem találták meg a koszovói tömegsírokban a legyilkolt férfilakosságtól eltérően, akiket a helybeli temetőben földeltek el. A szerb Állambiztonsági Szolgálat (DB) vezetője eközben bejelentette, mindazok betekinthetnek a róluk vezetett dossziékba, akiket Milosevics idején az állam ellenségének számítottak.
A belgrádi Emberjogi Alapítvány értesülései szerint a holttesteket egy kék ponyvával borított teherautóval szállították el a Szuva Reka-i kisipari központból. Köztük volt a Berisha család 11 - 17 év és 9 hónap közötti - gyermeke is. A teherautóra feldobták a magát halottnak tettető Vjloca Berishát és nyolc éves kisfiát, Gramoszt, továbbá egy rokon gyermekét - áll az alapítvány közleményében.

Berisha asszony vallomása szerint a rendőrök betörtek a házukba, a gyermekes asszonyoknak megparancsolták, hogy induljanak Albániába, míg a férfiakat visszatartották. A rendőrök megmotozták a nőket, elvették pénzüket, nyilatkozta Vjolca Berisha, megemlítve, hogy az intézkedő rendőrök egyike alacsony termetű, szőke férfi volt, s a többiektől hallotta, hogy ő Misa Markovics, az Állambiztonsági Hivatal prizreni osztályának felügyelője.

A nőket és gyerekeket azután a kisipari központ egyik éttermébe terelték, ahol azonnal tüzet nyitottak rájuk, majd kézigránátot dobtak a helységbe. Vjolca Berisha és kisfia, valamint még egy gyermek megsebesültek. Később a három túlélő kiugrott a halottakat szállító tehergépkocsiból, vallotta a szörnyű mészárlást túlélő asszony, hozzátéve, hogy rejtőzködése során egy idősebb szerb asszony volt segítségére.

A közelmúltban láttak napvilágot azok a jelentések, amelyek szerint 80 albán tetemét hűtőkocsiba rejtve, a Dunában találtak meg halászok.

Nyilvánosak lesznek a titkosszolgálati akták

Június 18-ától, hétfőtől kezdődően mindazok a polgárok, akik Szlobodan Milosevics rezsimje idején államellenségnek számítottak, a szerbiai kormány legújabb rendelete alapján betekintést nyerhetnek dossziéikba, jelentette ki kedden Vladimir Nikolics, az Állambiztonsági Hivatal (DB) vezetőjének tanácsadója a szerbiai belügyminisztériumban tartott sajtótájékoztatón.

Ez az új rendelet megsemmisíti a korábbiakat, amelyek szerint a polgárok telefonon érdeklődhettek arról, vezettek-e róluk nyilvántartást az DB-ben vagy sem. Ez ugyanis - hangsúlyozta Nikolics - a polgárok magánéletének megsértését is jelenthetné. A belügyminisztérium nem fogja a továbbiakban levélben kiértesíteni azokat a polgárokat, akiknek dossziéjuk van a hivatalnál, s a neveket tartalmazó listákat sem tesznek közzé.

Nikolics nem vitatta, az új rendeletnek is bizonyára vannak fogyatékosságai, de mentségükre szolgáljon, hogy siettek meghozatalával, hogy a polgárok mielőbb megismerkedhessenek a róluk készült dossziék tartalmával.

A DB vezetőjének tanácsadója elmondta, október 5-e utáni, s Rade Markovics leváltásáig terjedő időszakban alaposan gyanítható, hogy eltüntették a dokumentáció egy részét. "Rade Markovics idején sok mindent tettek a törvényes előírások megkerülésével. Az október 5-e és leváltása közötti időszakot minden bizonnyal e bizonyítékok eltüntetésére is kihasználta", mondta Nikolics a B92 jelentése szerint.