Mátyás
-6 °C
1 °C

Milosevics tizenötezer híve tüntetett Belgrádban

2001.06.30. 00:11
Incidens nélkül ért véget az tüntetés, amit péntek este Belgrádban Milosevics hívei és egykori szövetségesei szerveztek a volt jugoszláv elnök hágai kiadása elleni tiltakozásul. Eközben Kustunica jugoszláv elnök bejelentete: a jövő héten kormányalakítási konzultációkat kezd, mivel Zsizsics jugoszláv miniszterelnök pénteken bejelentette lemondását, ami a kormány távozását is maga után vonja. Úgy tűnik, hogy az átalakítást nem új választások kiírásával akarják megoldani.

Nagyobb incidens nélkül ért véget az a több mint két órás tüntetés, amit péntek este Belgrádban Milosevics hívei és egykori szövetségesei szerveztek a volt jugoszláv elnök hágai kiadása elleni tiltakozásul. A jugoszláv parlament körül mintegy száz rendőr állomásozott, tömegoszlató felszerelést nem viseltek.

Új választásokat, a szerb kormány lemondását követelték a tüntetők

A Szerbiai Szocialista Párt (SPS) és a Vojislav Seselj-féle Szerb Radikális Párt (SRS) felhívására - az MTI tudósítója szerint - összegült 15 ezer ember előtt az SPS vezetői új választásokat, a szerb kormány lemondását követelték, és elutasították a nyugati támogatást. A szónokok azt üzenték a mostani vezetésnek, hogy egyszer még őket is elítélik majd Milosevic kiszolgáltatása miatt.

Az SPS pénteken kiáltványban Zoran Djindjics szerb kormányfő és Kostunica jugoszláv elnök felelősségre vonását követelte. A szerb radikálisok szintén hasonló követelésekkel álltak elő, Vojislav Seselj előzőleg sajtóértekezleten hangsúlyozta: Kostunica is Hágába kívánta küldeni Milosevicet, de úgy, hogy személyesen "ne keveredjen bele" az ügybe.

A tüntetésen felszólalt Remsy Clark volt amerikai főállamügyész, a Milosevic védelmére alakult nemzetközi bizottság tagja is, és egyebek között a hágai törvényszék feloszlatását követelte.

A B92 Radió híre szerint tömegben pedig a nagyszámú radikális zászló mellett egy pillanatban megjelent a Szerb Megújhódási Mozgalom zászlója is.

Kustunica jövő héten kormányalakítási konzultációkat kezd

A jugoszláv elnök a jövő héten kormányalakítási konzultációkat kezd, mivel Zsizsics jugoszláv miniszterelnök pénteken bejelentette lemondását. Zsizsics tiltakozása jeleként mondott le tisztségéről, mert a szerb kormány döntése alapján Belgrád előző kiadta a hágai törvényszéknek Milosevicset. A miniszterelnök lemondása a jugoszláv alkotmány szerint a kormány távozását is maga után vonja; az eddigi kabinet az új kormány megalakulásáig ügyvezetőként marad hivatalban.

Kostunica hivatalának közleménye és Zsizsics egyik nyilatkozata mindazonáltal arra utalt, hogy a hirtelen előállt kormányválságot nem új parlamenti választásokkal kívánják megoldani. Zsizsics lemondását a parlament mindkét házának jóvá kell hagynia.

Zsizsics: nem lépünk szövetségre a szocialistákkal es a radikálisokkal

Zsizsics egyelőre nem tudja, hogy részt vesznek-e az átalakítandó kormányban, és nem támogatja az eddigi szövetségi kormány gerincét képező szerb párttömörülés esetleges kisebbségi kormányát sem, de nem lépnek szövetségre a szocialistákkal és a Seselj-féle szerb radikálisokkal.