Ágnes
-1 °C
2 °C

Tíz nap múlva felállhat az új jugoszláv kormány

2001.06.30. 20:37
Kostunica jugoszláv elnök politikai tanácsadója a B92 Rádiónak úgy nyilatkozott, hogy már másfél héten belül felállhat az új, ideiglenes kormány. A szerb kormányfő a kormányválság következményeként nem zárta ki a Szerbia és Montenegró közötti államszövetség felbomlását. Zoran Djindjics szerint a jugoszláv föderáció súlyos válságban van.
Jugoszláviában másfél hét múlva megalakulhat az új, ideiglenes kormány - jelezte szombaton Vojiszlav Kostunica jugoszláv elnök egyik tanácsadója. Szlobodan Samardzics, Kostunica politikai tanácsadója erről a B92 belgrádi rádióban beszélt. Ennek előzménye, hogy Zoran Zsizsics eddigi kormányfő pénteken bejelentette lemondását, tiltakozásul Szlobodan Milosevics általa alkotmányellenesnek tartott hágai kiadatása ellen. Zsizsics lemondását még jóvá kell hagynia a jugoszláv parlamentnek.

Samardzics megerősítette, hogy Kostunica jövő hétfőn megkezdi az új kabinet összetételére vonatkozó konzultációkat. Lehetséges, hogy az új kormányt az eddigi koalíciós partnerek, a szövetségi vezetés gerincét képező Szerbiai Demokratikus Ellenzék (DOS) szerbiai tömörülés és a montenegrói Szocialista Néppárt (SNP) alakítják meg. A tanácsadó ideiglenesnek nevezte az esetleg ily módon felálló kabinetet, amelynek feladata Jugoszlávia alkotmányos átalakításának előkészítése lenne: a DOS és az Együtt Jugoszláviáért elképzelésein alapuló megállapodás-tervezet kimunkálása, amelyet tárgyalási alapként felajánlanának Djukanovicsnak vagy a montenegrói kormánynak.

Kostunica újra tagadta, hogy tudott volna Milosevics kiadatasáról

Vojiszlav Kostunica jugoszláv elnök szombaton visszautasította azokat a belgrádi állításokat, hogy támogatta volna Szlobodan Milosevics kiadatását és megismételte: nem értesült idejében elődje hágai kiszolgáltatásáról. Milosevicset csütörtökön a szerb kormány döntése alapján adták ki az őt háborús bűnökkel vádoló hágai Nemzetközi Törvényszéknek, noha a jugoszláv alkotmánybíróság felfüggesztette a jugoszláv kormány korábbi, hasonló célú rendeletét. Kostunica hivatala aznap este közölte, hogy az államfőt nem értesítették a szerb kormánydöntésről.

A sors iróniája, hogy éppen Szlobodan Milosevics volt jugoszláv elnök emelte be Szerbia alkotmányába azt a cikket, amely megteremtette a jogi alapot a szerb kormány számára Milosevic kiadatásához. Vojvin Dimitrijevics jogi szakértő elmondta: a szerb alkotmányba 1990-ben beemelt cikk kimondja, hogy Szerbia elutasíthatja a szövetségi döntéseket, ha ezek fenyegetik érdekeit. 1990-ben Szlobodan Milosevics Szerbia elnöke volt. Dimitrijevics szerint éppen ez a cikk tette lehetővé a szerb kormány reformerőinek, hogy még csütörtökön felülbírálják a jugoszláv alkotmánybíróság aznapi döntését, amely befagyasztotta a jugoszláv kormány múlt szombaton elfogadott rendeletét.

Djindjics újra Montenegró kilépésével fenyegetőzik

A Jugoszláviában kialakult kormányválság következményeként nem zárta ki a Szerbia és Montenegró közötti államszövetség felbomlását Zoran Djindjic szerb kormányfő. Az ARD német televíziónak adott szombati nyilatkozatában Djindjic annak a nézetnek adott hangot, hogy a jugoszláv miniszterelnök, Zoran Zizic előző napi lemondása után a jugoszláv föderáció súlyos válságban van.