Márk
13 °C
28 °C

Nyolcszáz halott egy belgrádi tömegsírban

2001.07.06. 10:51
Becslések szerint mintegy 800 koszovói albán holttestét temethették el a Belgrád közelében a közelmúltban felfedezett tömegsírokban. Egy magas rangú szerb belügyi vezető elmondása szerint a batajnicai kihantolásnál megfigyelőként hágai szakértők is jelen voltak. A belgrádi sajtó szerint Vranje közelében, a várostól nyugatra fekvő dombokon is találhatók ilyen sírok, de ezt igazságügyi és rendőri források eddig nem erősítették meg.
A jugoszláv főváros közelében lévő Batajnicában talált tömegsírból 36 holttestet - 13 férfi, 14 nő és 9 gyermek tetemét - hantolták ki. A hatóságoknak azonban tudomásuk van négy másik közeli tömegsírról is, amelyekbe becsléseik szerint mintegy 800 áldozatot földelhettek el. Dragan Karleusa, magas rangú szerb belügyi vezető közölte, hogy a kelet-szerbiai Petrovo Selónál feltárt tömegsírból 75 tetemet emeltek ki. A Belgrádot Szkopjéval összekötő autópálya alatt, a dél-szerbiai Vranje közelében szintén található egy tömegsír.

Karleusa úgy véli, hogy a tömegsírok ügyében folyó vizsgálat megerősítheti a múlt héten a hágai Nemzetközi Törvényszéknek kiadott Szlobodan Milosevics volt jugoszláv elnökkel szemben háborús bűnök miatt emelt vádakat. Szerbiában idén tavasszal kezdődött meg a tömegsírok vizsgálata, miután sajtójelentésekből és az azok nyomán indult vizsgálatokból kiderült: a két évvel ezelőtti jugoszláviai NATO-csapások idején az akkori vezetés utasítására több tucat - feltehetően koszovói albán - áldozat tetemét szállították Szerbiába, és süllyesztették a Dunába egy hűtőkamionban. A holttesteket később, miután helyi lakosok felfedezték őket, a Belgrád melletti Batajnicába vitték át, és a különleges terroristaellenes erőik (SAJ) kiképző központján elföldelték őket. Az akkori vezetés igyekezett eltussolni az ügyet.

A további vizsgálatok új közös sírokra derítettek fényt; a batajnicai kihantolásnál megfigyelőként hágai szakértők is jelen voltak. A belgrádi sajtó a héten olyan információkat közölt, miszerint Vranje közelében, a várostól nyugatra fekvő dombokon is találhatók ilyen sírok, de ezt igazságügyi és rendőri források eddig nem erősítették meg.

15%
4999 Ft
4250 Ft
15%
5999 Ft
5100 Ft