Valér
-1 °C
0 °C

Mindkét fél a saját győzelmét ünnepli Jugoszláviában

2000.09.25. 07:54
A szerb parlament elnöke szerint Milosevics megnyerte a választásokat, az ellenzék szerint az ő jelöltjük vezet. Eközben Belgrád főterén mindkét oldal hívei gyülekeztek, a csoportok között kordont vontak a rohamrendőrök. Az éjszaka békésen telt az egész országban, csak néhány déli városból jelentettek összecsapásokat. Hivatalos eredmények mindeddig nem érkeztek Jugoszláviából.
Milosevics hívei és ellenfelei egyaránt saját győzelmüket ünneplik a vasárnapi parlamenti és elnökválasztás után. A rivális csoportok ellepték Belgrád utcáit, de az éjszaka végül is békésen telt, bár este sokan összecsapásoktól tartottak, és a rohamrendőrséget is kivezényelték.

A Szabad Választásokért és Demokráciáért Központ szerint Vranjében, Prokupljében és Bujanovacban voltak összecsapások.

Szabadkán minden helyi közösségben Kostunica vezet
Az ellenzék szerint a hatóságok a voksolás során rengeteg szabálytalanságot követtek el. A Szabad Választásokért és Demokráciáért Központ szerint a szavazócédulákon bejelölt szavazatot sok helyen látni lehetett a lezárt borítékon keresztül, az ellenzék megfigyelőit több helyen nem engedték a szavazóhelyiségekbe, és nem ellenőrizhették a választók névsorát.

Mindkét oldal ünnepel

Vlagyimir Sztambuk, a szerb parlament elnöke Belgrádban bejelentette, hogy Milosevics megnyerte az elnökválasztást. Sztambuk semmilyen adattal nem támasztotta alá állítását. A parlament elnöke szerint a választások komoly incidensek nélkül zajlottak, bár kisebb szabálytalanságok előfordultak.

A Szerbiai Demokratikus Ellenzék (DOS) szerint Szerbia 80 helyiségében az ellenzéki elnökjelölt, Vojislav Kostunica vezet. Nisben a választópolgárok mintegy 65 százaléka tüntette ki bizalmával a DOS jelöltjét. Szabadkán, ahol a lakosság több mint 70 százaléka járult az urnák elé minden helyi közösségben Kostunica vezet. A DOS szerint ugyanilyen jól szerepeltek a képviselőjelöltjeik is.

Alacsony részvétel Montenegróban

A részvétel Szerbiában ötven százalék körül alakult, de Montenegróban csak a szavazásra jogosultak 19 százaléka járult az urnák elé. Milosevics montenegrói ellenfelei és a koszovói albánok egyaránt bojkottálták a szavazást.

Koszovóban az ellenzék komoly szabálytalanságokról számolt be. Szerintük sok helyen meghamisították a választói listákat, néhol halottak nevében is szavaztak. Mitrovicában az ellenzék vezetőjét megtámadták. Az ENSZ megfigyelői szerint 45 ezernél is kevesebb ember voksolt, a koszovói albánok szinte kivétel nélkül távol maradtak.

Külföldi reakciók

Az Egyesült Államok szintén ,,komoly kétségeit" fejezte ki a szavazás tisztaságával kapcsolatban. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának szóvivője hasonló kételyének adott hangot. Oroszország és az Unió tagállamainak képviselői egyelőre nem nyilatkoztak.

Brit lapértesülések szerint NATO-hajók gyülekeznek a Földközi-tengeren, hogy ,,figyelmeztessék Milosevicset, ne próbáljon erőszakos úton hatalmon maradni".

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!