Dániel, Daniella
16 °C
30 °C

Tiltakozás a választási eredmények meghamisítása miatt

2000.09.27. 06:40
A szerbiai ellenzéki vezetők és híveik több városban tiltakoznak a választási eredmények föltételezett meghamisítása miatt. Az ország szeme most Belgrád polgárain van, mert leginkább ők védhetik meg az ellenzéki győzelmet...
A Szerbiai Demokratikus Ellenzék közölte, hogy az elnökválasztással kapcsolatos jegyzőkönyvek másolatait eljuttatta minden belgrádi diplomáciai képviseletnek. Vuk Obradovics, a Szociáldemokrácia nevű párt elnöke nyílt levélben fordult a Szerbiai Szocialista Párt és a Jugoszláv Baloldal tagjaihoz és rokonszenvezőihez, amelyben felkéri őket: az ellenzékkel együtt védjék meg a választási eredményeket, ne hagyják, hogy pártvezetőik átszabják a választók akaratát.

"Emeljétek föl hangotokat a lopás ellen, akadályozzátok meg a soraitokban levőket, hogy olyat tegyenek, ami ismételten veszélybe sodorja Szerbia, Jugoszlávia s annak minden polgára békességét és biztonságát. Most a ti tisztességetek és méltóságotok megvédése is a tét... Csatlakozzatok hozzánk a polgárok választási akaratának, mindannyiunk gyermekeinek, nemzetének és államának megvédése érdekében. Mi minden erőnkkel védeni akarjuk a polgárok választási akaratát, s meg is védjük!" - áll a levélben.

A Szövetségi Választási Bizottság 19 órakor ülésezett, de 19.30-kor már olvasható volt jelentése a Szerbiai Szocialista Párt honlapján. Csacsak város főterén mintegy tizenötezer ember ünnepelte a demokratikus ellenzék győzelmét és követelte, hogy az aktuális hatalom ismerje el a valós választási eredményeket. "A Szerbiai Demokratikus Ellenzék összeadta az eredményeket, s ismeretes, hogy aszerint Kostunica győzött, és második körre nincs szükség."

Zoran Lucics, a CeSID (Szabad Választásokért és Demokráciáért Központ) civil szervezet igazgatóbizottságának tagja szerint a hatalom időhöz akar jutni csupán. "Amint hallom, a nép már gyülekezik Belgrád és más szerbiai városok utcáin. Azt hiszem, hogy a nép válasza a választási bizottság döntésére spontán lesz, s olyan sokáig tart majd, ameddig csak kell." Elvárásai szerint a Szövetségi Választási Bizottság már holnap más eredményt tesz majd közzé, holnapután pedig már azt közlik, hogy Kostunica az első választási körben győzött. "Ezt remélem, mert egyébként csupán az összetűzés lehetséges, semmi más" - mondta Lucics.

Kragujevac főterén több ezer polgár gyűlt össze, követelve a valós választási eredmények, vagyis a Szerbiai Demokratikus ellenzék győzelmének elismerését. A Demokrata Párt helyi szervezetének alelnöke, Ljiljana Lucics kijelentette, hogy "Vojislav Kostunica meggyőző fölénnyel nyert az első körben, s szó sem lehet második körről" - amit a nép nagy lelkesedéssel fogadott. Borban több mint száz ember jött össze kedden este a főtéren a helyi emberjogi szervezet irodája előtt, s "Megvédjük a győzelmet!" jelszóval tiltakozott. Kasza József, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a Beta hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy a SZDE-nek nem kell beleegyeznie a második elnökválasztási körbe, mert Kostunica győzelme biztos és egyértelmű. Dragan Veselinov, a Vajdaság Koalíció elnöke szerint "Tehetnek ők, amit akarnak, az SZDE úgy határozott, hogy nem ismer el semmilyen második kört, az pedig tény, hogy Kostunica már az első körben megszerezte a szavazatok 53-56 százalékát".

Miodrag Isakov a Vajdasági Reformisták elnöke szerint hamis ugyan a választási bizottság jelentése, de "most okosan és bölcsen kell viselkedni. Nekik még mindig van bizonyos hatalmuk, kikényszeríthetik azt a második kört, ám sokkal nagyobb vereséget szenvednek majd, mint az elsőben. A nép elfogadja a második kört, mert megélt már ennél nehezebb dolgokat is. A második körbe beleegyezünk, ha az addig tartó időre azért van szükség, hogy Milosevics összecsomagolja a holmiját". Nenad Csanak, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga elnöke szintén a Beta hírügynökségnek kijelentette: meggyőződése, hogy "a választási bizottság holnapig pontosabban összeadja a szavazatokat, közli a végleges eredményt, amely összhangban lesz az igazsággal". Azt is bizonyosnak tartja, hogy Kostunica már az első körben 54,6 százalékkal nyert.

Újvidéken ma este több mint ötezer ember utasította vissza a második kör lehetőségét. "Az a gond, hogy a Szövetségi Választási Bizottságból senki sem meri megmondani Mirjana Markovics asszonynak, hogy ő már nem Jugoszlávia First Lady-je" - mondta Bojan Pajtics, az SZDE szóvivője, és egyértelműen hamisítványnak nevezte a választási bizottság jelentését. Jagodinában három-, Cuprija városban pedig kétezer ember ünnepli a főtéren a választási győzelmet, s visszautasítják a "hivatalos" eredményt. Belgrádban az eddigi csupán "séta" volt, és azt mondják, hogy nem kedden, hanem szerdán este gyülekezzenek majd, de akkor sokan.