Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Feloldották a Jugoszlávia elleni szankciókat

2000.10.09. 13:04
Az Európai Unió külügyminiszterei hétfőn a Jugoszlávia elleni szankciók részleges feloldásáról döntöttek. Az Egyesült Államok továbbra is Milosevics kiadatását követeli, Kostunica pedig hamarosan átmeneti, szakértői kormányt alakít.
Hétfőn este a szerb parlament épülete előtt az ülésről távozó Vojislav Seselj ultranacionalista politikus testőrei néhányszor a levegőbe lőttek. Az tüntető diákok állítólag gúnyos megjegyzéseket tettek a viharos parlamenti ülésen obstrukciós beszédek sorozatát mondó Seseljre, és azzal vádolták, hogy megpróbálja elgáncsolni a jugoszláv forradalmat.

Rövid dulakodás után a politikust védő testőrök egyike figyelmeztető lövéseket adott le a levegőbe, szerencsére senki sem sérült meg. Az egyetemisták egy része, mintegy 1000 fiatal azután vonult vissza a parlamenthez, hogy a rendőrök megakadályozták elvonulásukat a bukott elnök, Slobodan Milosevic fallal körülvett rezidenciája előtt.

Oldódhat az ország gazdasági elszigeteltsége

Hétfői luxemburgi találkozójukon az Európai Unió külügyminiszterei több Jugoszlávia elleni szankció feloldásáról is döntöttek. Sor került az olajembargó és a repülési tilalom feloldására, a Szlobodan Milosevics volt elnökkel és a hozzá közel álló személyekkel kapcsolatos rendelkezések azonban maradnak - tudósított az MTI. Többen attól tartanak ugyanis, hogy a szankciók - amelyek 1999-ben vetettek ki Jugoszláviára - azonnali és teljes feloldása a bukott rezsim embereinek kedvezhet. A lépéshez az elkövetkező napokban az Egyesült Államok is csatlakozik - nyilatkozta egy szóvivő a CNN-nek.

Az amerikai védelmi miniszter kijelentette, hogy azokat az intézkedéseket, ,,amelyek a szerb népnek okoznak kárt, meg kell szüntetni. Miloseviccsel és embereivel szemben azonban továbbra is fel kell lépnünk". William Cohen hangsúlyozta: a volt szerb elnöknek Hágában kell felelnie tetteiért. A külügyminiszter, Madeleine Albright azonban azt mondta, nem kötik a szankciók feloldását Milosevics kiadásához, és Kostunicának időt kell adni, hogy megerősítse helyzetét. A külügyminiszterek később várhatóan egy segélycsomagot is előterjesztenek, amelynek célja Jugoszlávia a bombázásokban megrongálódott infrastruktúrájának helyreállítása volna.

Az orosz államfő hétfőn köszöntötte jugoszláv elnökké történt beiktatása alkalmából Vojislav Kostunicát, s egyben moszkvai látogatásra hívta meg a belgrádi vezetőt.

Kouchner: Milosevics bukása nem változtat Koszovó helyzetén

A külügyminiszteri találkozón Koszovóról is szó esett. Bernard Kouchner, tartományi ENSZ-főmegbízott hangoztatta, hogy a tartományban a helyzet egyelőre nem változott, "a háború még nem ért véget". Az etnikai gyűlölködés számos élő forrásból táplálkozik, a koszovói albánok szinte egyöntetűen függetlenséget akarnak - jelentette ki Kouchner, aki szerint ezért a nemzetközi közösségnek egyelőre mindenképpen érvényben kell tartania a tartománnyal szemben vállalt katonai és gazdasági kötelezettségeit.

A koszovói különmegbízott kifejtette, hogy bár a belgrádi demokratikus fordulat az egész térség számára sorsdöntő fontosságú, önmagában még egyáltalán nem eredményezheti a Balkán azonnali stabilizálódását. Ez különösen érvényes Koszovóra, ahol az albánok nem egyszerűen Milosevics, hanem a szerb elnyomás ellen harcoltak - szögezte le Kouchner. Közölte, hogy meghívást kapott Kostunicától, s mielőbb szeretne találkozni vele - jelentette az MTI.

Ellenzéki győzelem a Vajdaságban

Milosevics Moszkvában, a fia Pekingben?
Alig két órát tartózkodhatott Pekingben a bukott jugoszláv elnök, Szlobodan Milosevics fia, mivel a kínaiak visszaküldték őt Moszkvába. Marko Milosevics hétfőn reggel érkezett a kínai fővárosba, ám onnan rövid úton visszairányították Moszkvába, hivatalosan "vízumproblémák" miatt. A Reuters jelentése szerint az ifjabb Milosevics, akit az amerikaiak nemrég vezető szerb maffiózóként bélyegeztek meg, már Moszkvába is vízum nélkül érkezett az elmúlt hétvégén, de segítségére sietett nagybátyja, Jugoszlávia oroszországi nagykövete, így repülhetett el hétfőn Pekingbe diplomata útlevéllel.

A Szerbiai Demokratikus Ellenzék (DOS) tömörülés egyik vezetője szerint Slobodan Milosevic volt jugoszláv elnök Moszkvában tartózkodik. Velimir Ilic, az újvidéki "021" független rádiónak nyilatkozva, megbízható forrásból szerzett értesülésére hivatkozva számolt be hétfő este a volt jugoszláv elnök - állítólagos - Moszkvába érkezéséről - adta hírül a távirati iroda. A politikus úgy tudja, hogy Milosevic felesége, Mirjana Markovic Szerbiában maradt, és a volt elnök egyedül Milutin Mrkonjiccsal, a szerbiai újjáépítési kormánybizottság vezetőjével tart kapcsolatot.

(forrás: MTI)

Fölényes győzelmet aratott a Szerbiai Demokratikus Ellenzék (SZDE) a vasárnap megtartott vajdasági tartományi választáson. Jól szerepelt a Vajdasági Magyarok szövetsége (VMSZ), jelöltjeik Adán, Topolyán, Becsén, Kanizsán, Kishegyesen, Zentán, Szabadkán és Csókán arattak győzelmet. Pénteken megalakulnak az új helyi képviselő-testületek - tudósít az MTI.

Lemondott a kormány, átmeneti, szakértői kabinetet állítanak fel

Hétfő délután benyújotta lemondását a Momir Bulatovics miniszterelnök vezette jugoszláv kormány, és lemondásához csatlakozott a szerb kabinet is. Az újonnan felesküdött elnök, Vojislav Kostunica környezetéből hétfőn közölték, hogy hamarosan átmeneti, szakértői kormány felállítására kerül sor. Kostunica hétfőn részt veszt a parlament ülésén. Várhatóan az új vezetés kísérletet tesz Vlajko Sztoiljkovics, Milosevics-hű belügyminiszter eltávolítására. A szövetségi törvényhozást még mindig Milosevics és szövetségeseinek emberei dominálják. Kostunica támogatói azt szeretnék elérni, hogy a parlamentet oszlassák fel, és új választások kiírására kerüljön sor.

Van mit megreformálni köztársasági szinten. ,,Szerb kormányra, szerbiai választásokra, szerbiai demokratikus intézményekre van szükségünk. Csak akkor lehetünk elégedettek" - idézi a Reuters Kostunica egyik legfőbb támogatójának, Zoran Djindicsnek szavait. Zoran Djindjics bejelentette azt is, hogy a megállapodás értelmében december 19-én parlamenti választásokat tartanak Szerbiában.

Kostunica összetűzésbe kerülhet Montenegró és Koszovó vezetésével

Kostunica többször kijelentette: határozott célja Szerbia és Montenegró föderációjának megerősítése. Montenegró vezetése azonban még mindig nem ismerte el Kostunicát Jugoszlávia elnökének. Milo Djukanovics, Montenegró elnöke szerint a kisebbik tagköztársaság szerepének átértelmezésére van szükség Jugoszlávián belül.

Az új elnöknek Koszovóval is ,,meggyűlhet a baja". A nacionalista Kostunica többször hangsúlyozta, Szerbiának vissza kell kapnia a szerb nép bölcsőjének tartott, ma az ENSZ felügyelete alatt álló tartományt. Koszovó Demokrata Pártjának vezetője, a korábbi UCK-vezér Hasim Thaci, azonban kijelentette: ,,Kostunica hatalomátvétele nem változtat semmin. Függetlenséget akarunk."

Hétfőn este az új államfő a TF1 francia magántelevíziónak nyilatkozva ellenezte Montenegró és Koszovó függetlenségét. "Alkotmányunk tiltja Koszovó és Montenegró függetlenségét, mert mindkettő Jugoszlávia alkotórésze" - mondta Vojislav Kostunica. Koszovó és Montenegró kérdését "Jugoszlávia területi integritása keretén belül kell rendezni" - tette hozzá.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?