Dániel, Daniella
16 °C
30 °C

Újrakezdődtek a tárgyalások a szerb szocialistákkal

2000.10.13. 11:09
Rendeződni látszik Jugoszlávia nemzetközi helyzete, miután az amerikai olajembargót és repülési tilalmat is feloldották, és tárgyalásokat kezdeményeztek Jugoszlávia újbóli ENSZ-tagságáról. A jugoszláv politika Montenegró és Koszovó helyzetére összpontosít, a Vajdaságban pedig hamarosan alakuló ülését tartja a tartományi parlament. Milosevics pártjának főtitkára lemondott, fia, Marko pedig Moszkvában keres és kap menedéket.
Az Európai Unió után Bill Clinton amerikai elnök csütörtökön nyilatkozatban közölte, hogy azonnali hatállyal elrendelte a Jugoszláviával szembeni olajembargó és repülési tilalom feloldását. A Milosevics elleni elfogatóparancs azonban még mindig érvényben hagyták. A Szlobodan Milosevics vezette Jugoszlávia ellen a nemzetközi közösség 1998-ban számos szankciós intézkedést léptetett életbe. Jugoszlávia a szankciók feloldása ellenére nem jogosult a nemzetközi pénzalapok felhasználására, miután az országot 1992-ben kizárták a Nemzetközi Valutaalapból.

Az ENSZ-képviselő tárgyalt Belgrádban

Jugoszlávia újbóli ENSZ-tagságáról tárgyal egyebek között Belgrádban Carl Bildt, a világszervezet főtitkárának balkáni különmegbízottja, aki csütörtökön érkezett rövid látogatásra a jugoszláv fővárosba.

A régi Jugoszlávia felbomlása után az ENSZ közgyűlése 1992-ben betöltetlennek minősítette Jugoszlávia tagságát. Belgrád azóta korlátozott jogköröket élvezett a világszervezetben. Vojislav Kostunica újdonsült jugoszláv elnök a héten közölte: folyamatosnak tekinti országa ENSZ-tagságát. Mások szerint Jugoszláviának újból kérnie kell tagfelvételét. A helyzetet bonyolítja, hogy a kisebbik tagköztársaság, Montenegró önálló képviseletet szeretne az ENSZ-ben.

Marko biztonságban?
Marko Milosevics a jelek szerint Moszkvában marad, ahol nagybátyja, Boriszlav Milosevics moszkvai nagykövet jóvoltából diplomata útlevéllel is rendelkezik. Az orosz vámhivatal szerint Marko Oroszországban maradhat, ha úgy dönt - jelentette az orosz Interfax hírügynökség. A forradalmat követően Marko először Kínában keresett menedéket, de a hatóságok vízum hiányában kiutasították, Marko pedig visszatért Oroszországba.

A tagköztársaság és a tartomány

Kostunica újrakezdheti tárgyalásait a szerb parlamentet és kormányt ellenőrző szocialistákkal. A héten úgy tűnt, a szocialisták nem egyeznek bele új választások kiírásába; Kostunica pártja péntekig ultimátumot adott a szocialistáknak, és tömegtüntetésekkel fenyegetőzött. Kormányzati források szerint pénteken az egyeztetések újrakezdődnek. A szocialisták azonban nem mondanak le teljesen a hatalomról: négy kulcsminisztériumot szeretnének irányításuk alatt látni.

Montenegrót semmi sem akadályozza meg abban, hogy saját kezébe vegye a sorsát, még ha ezzel elveszítené is a Nyugat támogatását - nyilatkozta Branko Lukovac montenegrói külügyminiszter. Lukovac szerint Montenegró számára a problémát nem Milosevics személye jelentette, hanem Belgrád uralomra törekvő politikája, amely Montenegrót amolyan helyi önkormányzattá akarja lefokozni. A külügyminiszter egy jövőbeni szövetségi viszonyt csupán egyenlőségi alapon képzel el, mely egyaránt garantálja a függetlenséget Montenegrónak és Szerbiának is. Vojislav Kostunica jugoszláv államfő pénteken látogat Montenegróba, de csupán egy időleges köztársasági kormány alakításáról tárgyal.

Szerbia Koszovóról sem akar lemondani. Zoran Djindics , a Szerbiai Demokratikus Ellenzék egyik vezetője szerint a párt ragaszkodik ahhoz, hogy a jugoszláv hadsereg és a rendőrség a legrövidebb időn belül visszatérhessen Koszovóba. Djindjics úgy véli, az ellenzék ezzel kapcsolatban ,,nem akar üzletelni", hiszen a nemzetközi megállapodásokat tiszteletben kell tartani. (Az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1244. számú határozata alapján ez a terület jelenleg nemzetközi katonai ellenőrzés alatt áll.) Ibrahim Rugova, a koszovói albánok vezére többször is nyilatkozatban megerősítette: az új hatalom nem változtatja meg a koszovói albánok függetlenségi törekvéseit.

Vajdaságban a közeljövőben megalakul a tartományi parlament

A vajdasági parlament alakuló ülését korábbi belgrádi sajtójelentések szerint várhatóan jövő hétfőn tartják. A beszámolók szerint Nenad Canak, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga elnöke közölte, hogy a tartományi parlamenti elnöki tisztségre ő maga, a tartományi kormányfői tisztségre pedig Miodrag Kostics demokrata párti politikus a jelölt. A B-92 független rádió értesülései szerint a parlament hétfői alakuló ülését elhalasztják, és pénteken egyeztetnek a további időpontokról.

Milosevics pártjából távoznak a tisztségviselők. Gorica Gajevics, a Szerbiai Szocialista Párt (SPS) főtitkárát a párt vezetősége saját kérésére mentette fel. Gajevics tisztét Zoran Anjelkovics, az SPS koszovói funkcionáriusa vette át. Az SPS egyben összehívta a párt rendkívüli kongresszusát november 25-re.