Judit
2 °C
7 °C

Moszkva elismerte Kostunicát

2000.10.06. 16:23
Ismét Oroszország került reflektorfénybe, miután Moszkva elismerte Kostunicát megválasztott elnöknek. A Belgárdban tartózkodó Igor Ivanov külügyminiszter tárgyalásokat folytatott Kostunicával. Albright amerikai külügyminiszter üdvözölte Moszkva lépését, a világ pedig gratulák az ellenzéknek. A szankciók egy részét várhatóan már hétfőn feloldják.
Moszkva péntek délután gratulált Vojislav Kostunicának választási győzelméhez. A gratulációt Igor Ivanov személyesen tolmácsolta az ellenzék vezetőjének Belgrádban. Madeleine Albright pénteken üdvözölte, hogy Moszkva is Vojislav Kostunica ellenzéki jelöltet ismeri el a jugoszláviai elnökválasztás győztesének. ,,Az tény, hogy Moszkva elismerte Kostunica győzelmét, jelzi, hogy Oroszország a szerb nép mellé állt, és elfogadja a demokratikus választás eredményét" - mondta a CNN hírtelevíziónak nyilatkozva.

Nyugat-Európa üdvözli Kostunica győzelmét és Milosevic kiadását követelik

Csatlakozott Albright kijelentéséhez Robin Cook, a Foreign Office vezetője is. Üdvözölte Kosunica győzelmét a spanyol, a francia, és a portugál kormány is, és szorgalmazták Milosevics kiadását a hágai törvényszéknek. A jugoszláviai helyzetről folytatott telefonon eszmecserét pénteken Schröder német kancellárral Putyin orosz elnök, aki tájékoztatást adott külügyminisztere belgrádi missziójának céljairól is. A beszélgetésről nem árultak el részleteket.

Nem tudni, Kína adna-e menedékjogot a bukott diktátornak

Kína, amely az utóbbi években szilárdan támogatta a belgrádi rezsimet, pénteken közölte, hogy tiszteletben tartja a jugoszláv nép választását, és reméli, hogy a stabilitás gyorsan helyreáll az országban. A külügyi szóvívő nem válaszolt azokra az újságírói kérdésekre, hogy Szlobodan Milosevics kért-e menedékjogot Kínában, illetve hogy mi lenne Peking válasza ilyen kérésre.

Hágában felkészültek Milosevics fogadására

Az Európa Tanács parlamenti közgyűlése pénteken köszöntötte Szerbia lakosságát abból az alkalomból, hogy "győzelmet szerzett a demokráciáért vívott harcban". Lord Russell-Johnston, a közgyűlés elnöke Jugoszlávia államfőjének nevezte Vojislav Kostunicát, aki - mint mondta - Európa teljes támogatására számíthat a Milosevic-rezsim örökségének felszámolásában. A jugoszláviai háborús bűnöket vizsgáló hágai ENSZ-törvényszék illetékesei közölték: felkészültek arra, hogy fogadják a háborús bűnök elkövetésével vádolt Szlobodan Milosevicset.

Petar Sztojanov bolgár elnök bejelentette, mindent megtesznek, hogy megakadályozzák Milosevics beutazását az országba. Románia szintén üdvözölte a Milosevics rezsim bukását, és reményét fejezte ki, hogy a rendszerváltás békésen zajlik le.

Az ENSZ a Montenegróval való kapcsolatok javítását sürgette

Carl Bildt, az ENSZ balkáni különmegbízottja pénteken üdvözölte a Milosevics-rezsim bukását, és egyben leszögezte: a világszervezet segít az új Jugoszláviának. Bildt reményét fejezte ki, hogy Kostunica tárgyalásokat kezd Djukanovic montenegrói elnökkel a kétoldalú kapcsolatok új alapokra fektetéséről. Megítélése szerint enélkül nem képzelhető a valóban demokratikus Jugoszlávia. Kapcsolatba lépett a jugoszláv ellenzékkel Bernard Kouchner, a koszovói ENSZ-közigazgatás vezetője is. Kouchner a legégetőbb feladatnak a Szerbiában letartóztatottak sorsának rendezését és a több ezer eltűnt nyomának felkutatását minősítette.

A szankciók egy részét már hétfőn feloldhatják

Az Európai Unió miniszteri tanácsa a külügyminiszterek részvételével hétfőn megkezdi a szankcók enyhítését Jugoszlávia ellen, de egyes tilalmak még változatlanok maradnak - mondták EU-tisztségviselők pénteken Brüsszelben. Minden bizonnyal megállapodnak az olajembargó és a repülési tilalom feloldásában, de a pénzügyi-finanszírozási szankciók és a vízumtilalom megszüntetése bonyolultabb és ezért tovább is fog tartani - mondták.

Segélyszállítmányokat indít a Magyar Karitász

A Magyar Karitász alapvető élelmiszerekből és gyógyszerekből álló segélyszállítmányt indít a Vajdaságba. A segélyszervezet tartalékalapjából 5.000.000,- Ft-ot fordít a program finanszírozására. A segélyszállítmányt a Szabadkán és Nagybecskereken működő helyi Karitász szervezetek osztják szét a rászorulók között. További felajánlásokról egyelőr enem érkezett hír.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?