Jusztina
3 °C
16 °C

Moszkva elismerte Kostunicát

2000.10.06. 16:23
Ismét Oroszország került reflektorfénybe, miután Moszkva elismerte Kostunicát megválasztott elnöknek. A Belgárdban tartózkodó Igor Ivanov külügyminiszter tárgyalásokat folytatott Kostunicával. Albright amerikai külügyminiszter üdvözölte Moszkva lépését, a világ pedig gratulák az ellenzéknek. A szankciók egy részét várhatóan már hétfőn feloldják.
Moszkva péntek délután gratulált Vojislav Kostunicának választási győzelméhez. A gratulációt Igor Ivanov személyesen tolmácsolta az ellenzék vezetőjének Belgrádban. Madeleine Albright pénteken üdvözölte, hogy Moszkva is Vojislav Kostunica ellenzéki jelöltet ismeri el a jugoszláviai elnökválasztás győztesének. ,,Az tény, hogy Moszkva elismerte Kostunica győzelmét, jelzi, hogy Oroszország a szerb nép mellé állt, és elfogadja a demokratikus választás eredményét" - mondta a CNN hírtelevíziónak nyilatkozva.

Nyugat-Európa üdvözli Kostunica győzelmét és Milosevic kiadását követelik

Csatlakozott Albright kijelentéséhez Robin Cook, a Foreign Office vezetője is. Üdvözölte Kosunica győzelmét a spanyol, a francia, és a portugál kormány is, és szorgalmazták Milosevics kiadását a hágai törvényszéknek. A jugoszláviai helyzetről folytatott telefonon eszmecserét pénteken Schröder német kancellárral Putyin orosz elnök, aki tájékoztatást adott külügyminisztere belgrádi missziójának céljairól is. A beszélgetésről nem árultak el részleteket.

Nem tudni, Kína adna-e menedékjogot a bukott diktátornak

Kína, amely az utóbbi években szilárdan támogatta a belgrádi rezsimet, pénteken közölte, hogy tiszteletben tartja a jugoszláv nép választását, és reméli, hogy a stabilitás gyorsan helyreáll az országban. A külügyi szóvívő nem válaszolt azokra az újságírói kérdésekre, hogy Szlobodan Milosevics kért-e menedékjogot Kínában, illetve hogy mi lenne Peking válasza ilyen kérésre.

Hágában felkészültek Milosevics fogadására

Az Európa Tanács parlamenti közgyűlése pénteken köszöntötte Szerbia lakosságát abból az alkalomból, hogy "győzelmet szerzett a demokráciáért vívott harcban". Lord Russell-Johnston, a közgyűlés elnöke Jugoszlávia államfőjének nevezte Vojislav Kostunicát, aki - mint mondta - Európa teljes támogatására számíthat a Milosevic-rezsim örökségének felszámolásában. A jugoszláviai háborús bűnöket vizsgáló hágai ENSZ-törvényszék illetékesei közölték: felkészültek arra, hogy fogadják a háborús bűnök elkövetésével vádolt Szlobodan Milosevicset.

Petar Sztojanov bolgár elnök bejelentette, mindent megtesznek, hogy megakadályozzák Milosevics beutazását az országba. Románia szintén üdvözölte a Milosevics rezsim bukását, és reményét fejezte ki, hogy a rendszerváltás békésen zajlik le.

Az ENSZ a Montenegróval való kapcsolatok javítását sürgette

Carl Bildt, az ENSZ balkáni különmegbízottja pénteken üdvözölte a Milosevics-rezsim bukását, és egyben leszögezte: a világszervezet segít az új Jugoszláviának. Bildt reményét fejezte ki, hogy Kostunica tárgyalásokat kezd Djukanovic montenegrói elnökkel a kétoldalú kapcsolatok új alapokra fektetéséről. Megítélése szerint enélkül nem képzelhető a valóban demokratikus Jugoszlávia. Kapcsolatba lépett a jugoszláv ellenzékkel Bernard Kouchner, a koszovói ENSZ-közigazgatás vezetője is. Kouchner a legégetőbb feladatnak a Szerbiában letartóztatottak sorsának rendezését és a több ezer eltűnt nyomának felkutatását minősítette.

A szankciók egy részét már hétfőn feloldhatják

Az Európai Unió miniszteri tanácsa a külügyminiszterek részvételével hétfőn megkezdi a szankcók enyhítését Jugoszlávia ellen, de egyes tilalmak még változatlanok maradnak - mondták EU-tisztségviselők pénteken Brüsszelben. Minden bizonnyal megállapodnak az olajembargó és a repülési tilalom feloldásában, de a pénzügyi-finanszírozási szankciók és a vízumtilalom megszüntetése bonyolultabb és ezért tovább is fog tartani - mondták.

Segélyszállítmányokat indít a Magyar Karitász

A Magyar Karitász alapvető élelmiszerekből és gyógyszerekből álló segélyszállítmányt indít a Vajdaságba. A segélyszervezet tartalékalapjából 5.000.000,- Ft-ot fordít a program finanszírozására. A segélyszállítmányt a Szabadkán és Nagybecskereken működő helyi Karitász szervezetek osztják szét a rászorulók között. További felajánlásokról egyelőr enem érkezett hír.