Emília
18 °C
26 °C

A média indiszkrét sávja

2000.10.05. 16:32
Szlobodan Milosevics jugoszláv elnök számára a rendőrség, a hadsereg és közvetlen környezete mellett a média volt mindig is a legfontosabb hatalmi pillére. Az elmúlt tizenhárom év során a tömeg(félre)tájékoztatást mindvégig keményen kezében tartotta. A szövetségi elnökválasztások második fordulójának hajnalán mintha hajszálrepedések mutatkoznának a birodalom védőbástyájának egyik falán. Az eddig is független tájékoztatást preferáló orgánumok mellett az állami média sajtómunkásai közül mind többen a hiteles tájékoztatást szorgalmazzák.
Gyomor és egyfajta szellemi nyomor kellhet ahhoz, hogy valaki napról napra mások, olykor Enver Hodzsát Sztálinnal ötvöző gondolatait szajkózza hosszú perceken át a nézők, hallgatók, olvasók (tetszés szerint behelyettesíthető) arcába. Szerbiában pedig volt és még van is ilyen. Az ideológiailag pedigrés állami médiában dolgozók elitje nem a túlélésért, a megélhetésért volt hajlandó a dedinjei elnöki pár útmutatásait hűen követni, s a polgárokat agyonbombázni az olykor a nevetségesség határát súroló beszédekkel, információkkal. Tették ezt abból a meggyőződésből, a felfelé ívelő karrier reményében. Még az sem kizárt, hogy akadt olyan, aki el is hitte, amit mondattak vele. Nagyrészük azonban egyszerű mikrofonállvány volt, akiknek a biztos megélhetés reménye sokkal fontosabb volt, mint a tájékoztatás hitelessége. Egyszerű katona volt a tömegfélretájékozatás harcterén - feláldozható volt és könnyen lecserélhető.

Szlobodan Milosevics éppen ezért mindig ügyelt arra, hogy a Szerb Rádió és Televízió (RTS) vezetőjének székében olyan személy üljön, aki megtalálja az ide, a hírműsorokba való személyeket, és ha kell, határozottan és keményen meg is szabadul tőlük.

Több újságíró követeli a szerkesztéspolitika megváltoztatását

Némileg fordult a kocka, immáron nem a főnökök, hanem a beosztottak akarnak megszabadulni a vezetőtől - átvitt értelemben is. A Szerbiai Demokratikus Ellenzék (DOS) általános sztrájkjához, de inkább a polgári engedetlenséghez csatlakozva többtucat, az RTS-ben dolgozó újságíró követelte a szerkesztéspolitika azonnali megváltozatását. Az állami tévé és rádió berkein belül először csak a regionális stúdiók voltak a pártütők.

Ebbe belejátszott az is - mint például a vajdasági Zomborban - hogy helyi szinten a DOS diadalmaskodott, ezt látván pedig független tájékoztatást ( feltehetően a jobb későn, mint soha elv alapján) szorgalmazó újságírók egyszerűen rátörték főnökükre az ajtót. A határozott fellépés arányában változott meg a hírszerkesztés.

A belgrádi központban azonban vezetői szinten eddig csak egy jelentősebb helyen volt ilyen megnyilvánulás - a politikai hírműsorok egyik vezetője jelentette be távozási szándékát. Újságírók, szerkesztők, a drámai, zenei adások szerkesztőségei viszont sorra teszik közzé felhívásukat, amely szerint addig nincs munka, amíg nem ismerik el Vojiszlav Kostunica győzelmét. Túlzás lenne azt állítani, hogy követelésük megrettentené a hatalmat, amely azért az állami médiával jószerével azt művel még mindig, amit éppen akar. Jó példa erre a szabadkai kábeltévé, ahol - mint az Indexnek egy helyi kolléga elmondta - napjában többször is elsötétül a képernyő, és nem a menetrendszerinti áramkimaradásokban kell keresni a bajok okozóját, hanem a szolgáltatóban, a postában, amely - felsőbb utasításra - pontban azokban az időkben örvendezteti meg a halandókat aktív monoszkópnézéssel, amikor a magyar állami, illetve kereskedelmi tv-híradók kezdődnek.

A félig-meddig állami kézben lévő rádiók - mint például a példásan kormánypárti Radio Beograd - körében is megvan a határozott óhaj a szerkesztéspolitika azonnali megváltoztatására. A Radio Beograd munkatársainak több mint fele követelte az egyoldalú tájékoztatás, a tendenciózus hírszerkesztés megváltoztatását. Hozzájuk csatlakozott a bulvárlappiacon igen szép helyet elfoglaló Politika Ekspres munkatársainak nagy része, de ami igen figyelemre méltó, a mindig az utolsó szóig beszéd- és rezsimhű Tanjug hírügynökség berkein belül is egyre hangosabban mondják, nem csak Milosevics beszédét kéne nyolc részben lehozni, hanem az ellenzéki jelöltek véleményét, illetve a választások eredményére vonatkozó független adatokat is.

A változásokat akaró, a sajtóval munkakapcsolatban lévő cégek is megpróbálnak élni saját fegyvereikkel. A Matroz nyomda például kilátásba helyezte azt,hogy egyetlen olyan állami újságnak sem szállít papírt, amely azt kormánypárti propagandára használná fel. Inkább adja az amúgy is papírhiánnyal küszködő független lapoknak, mint a Blic vagy a Glas Javnosti, hiszen ezeknek az eladható példányszám alatt kell mindig példányszámukat kinyomni, lévén nincs elegendô papír - minthogy ennek behozatalát a hatalom a közelmúltban központi hatáskörbe helyezte.

Javult a független média helyzete

A független elektronikus média helyzete némileg javult, így a nagy hazai és nemzetközi hírnévnek örvendő Radio B 2-92 egyre több helyen hallható a fővárosban, a szerbiai elektronikus médiákat tömörítő szövetség (ANEM) átjátszóállomásainak köszönhetően pedig egyre több szerbiai városban csendül fel a jól ismert szignálja. Ám a legtöbben az interneten keresztül hallgatják a B292-t, ez pedig néha a szerver leállásához vezet.

Ellenzéki politikusok és független újságírók úgy vélik, a hiteles tájékoztatás azonban mindezek ellenére sem jut el kívánt mértékben a polgárokhoz, akik pedig - ha valamikor igen , akkor most igazán nagyon - igazán kíváncsiak arra, mi történik két úttorlasszal és három gyárral arrébb. Mint az Otpor egyik aktivistája, Viktor Kodnik mondta az Indexnek: ha lefagyott valamelyik független rádió szervere, nincs független újság, és ha áramkimaradás miatt lecsúsztál a külföldi adók - Szabad Európa Rádió, Amerika Hangja - szerb nyelvű adásáról, lemész a Köztársaság Térre, és rövid idôn belül megtudod, mi hol lesz. De azért mégsem ez a legjobb és leggyorsabb módja az információszerzésnek.."