Magdolna
19 °C
27 °C

Milosevicset újra pártelnöknek választották

2000.11.25. 23:50
A Szerbiai Szocialista Párt (SPS) szombati rendkívüli kongresszusán túlnyomó többséggel Slobodan Milosevicet választották újra pártelnöknek. A döntés azt jelenti, hogy a volt jugoszláv államfő fogja vezetni a pártot a kiemelkedően fontosnak ígérkező decemberi szerbiai parlamenti választáson. ,,Hazaárulók, a külföld fizetett ügynökei - mondta az új jugoszláv vezetésről Szlobodan Milosevics a kongresszuson.
A Szerbiai Szocialista Párt (SPS) szombati rendkívüli kongresszusán túlnyomó többséggel Slobodan Milosevicset választották újra pártelnöknek. A döntés azt jelenti, hogy a volt jugoszláv államfő fogja vezetni a pártot a kiemelkedően fontosnak ígérkező decemberi szerbiai parlamenti választáson.

Szlobodan Milosevics az októberi miniforradalom óta nem merészkedett a nép közé, ám pártjának rendkívüli kongresszusán megjelent. Az őt faggató újságíróknak csak annyit mondott: bizonyos abban, hogy vezetésével az SPS sikeres lesz. A letartóztatására vonatkozó kérdésre viszont nem válaszolt, megtette ezt helyette az egyik testőre, aki a faggatózó újságíró kezéből ki akarta venni a diktafont. (Nem sikerült.)

Árulók és a hágai ,,új Gestapó"

Szlobodan Milosevics:
szerényen ,,szerb nemzeti hősnek" titulálta magát
A múlt szelleme azonban nem csak az újságírókkal kapcsolatos milosevicsi magatartásban nyilvánult meg. A volt jugoszláv elnök felszólalásában a Szerbiai Demokratikus Ellenzék (DOS) vezetőit elmondta mindennek, ami csak eszébe jutott. Így a DOS nagyjai újfent hazaárulók, a Nyugat fizetett bérencei lettek.

Az uralmát megdöntő utcai megmozdulásokra utalva pedig kijelentette, hogy ,,mindannyian tisztában vagyunk azzal, miféle erőszak és törvénytelenség uralkodott el az október 5-i államcsíny után. A háborút, amelyet országunk ellen indítottak, most ellenünk folytatják nyugati pénzen." Véleménye szerint a nyugati hatalmak meg akarják vesztegetni az új vezetést, hogy adja áldását Jugoszlávia szétdarabolására. Az új szövetségi kormány tagjait olyan árulóknak nevezte, akik ,,szerb nemzeti hősöket" (jómaga, meg még az a négy személy, aki ellen elfogatóparancsot adott ki a hágai Nemzetközi Törvényszék) akarnak átadni a hágai ,,új Gestapónak".

Esélyesek

Jugoszlávia a KEK tagja lett
Eközben a Közép-Európai Kezdeményezés (KEK) Budapesten megrendezett harmadik gazdasági fórumán ismét teljes jogú tagjává fogadta Jugoszláviát, ahonnan azonban Vojiszlav Kostunica jugoszláv elnök a kiélezett koszovói és dél-szerbiai helyet miatt távolmaradt. A Magyarország elnökletével lezajlott találkozón elsősorban gazdasági kérdésekről esett szó.

Cikkünk részletesen

Milosevics a külső és belső - a tömegtájékoztatási eszközök részéről, valamint a gazdasági és katonai területről megnyilvánuló - nyomásnak tudta be az őszi jugoszláviai választásokon elszenvedett választási vereséget. Milosevics ugyanakkor nagy esélyként tekint az előrehozott decemberi szerbiai parlamenti választásokra. ,,A dolgok jobbrafordulása helyett, amelyben sok polgár reménykedett, az életkörülmények rosszabbodtak, miközben az ország gyarmati sorba süllyedt" - vélte Szlobo, egyszersmind ,,primitívnek és helytelennek" nevezve visszautasítja a sajtó minden bírálatát, amellyel a pártvezetőt és családját illette.

A tagságért mindent

Milosevics dörgedelmes beszédében egyúttal azt is elmondta, hogy azért fogadta el a jelölést a pártelnöki posztra, mert ,,tekintettel volt a tagság óhajára". A párt egyedüli gyengeségének Milosevics csupán azt tartotta, hogy soraiban nincs elég fiatal, valamint ,,nők és földművesek" csatlakozását is szívesen venné. A párt belső reformjáról, a valódi megújulásról azonban nem szól egy szót sem.

Milosevics, az egyetlen jelölt

Milosevics beszédét 2368 SPS-küldött hallgatta végig a Sava kongresszusi központban, ám véleményükről a sajtó képviselői nem egykönnyen kérdezhették őket, mivel az újságírókat be sem engedték a kongresszusra. A kevés nyilatkozók egyike Bata Zsivojnovics volt, aki úgy vélte, mindenképpen pozitív, hogy Milosevics a múltban történtekről 'ily részletesen szólt, ám szerinte a szocialisták megalázó vereségéről is kellett volna beszélnie.