Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Belgrád az ENSZ BT összehívását kéri

2001.04.19. 22:51
Kapcsolódók (1)
Vojiszlav Kostunica személyesen Kofi Annan ENSZ-főtitkár közbenjárását kérte a koszovói helyzet miatt, míg kormánya a Biztonsági Tanács összehívását sürgeti, miután Koszovóban szerdán egy ember életét vesztette, három másik pedig megsebesült abban a pokolgépes merényletben, amely a tartomány fővárosában történt. A dél-szerbiai tartományban eközben összecsaptak a helyi ENSZ közigazgatás (UNMIK) által bevezetett vámellenőrzés miatt tiltakozó szerbek és a KFOR katonái.
Mindeddig nem lehet tudni, kik követték el a szerdai pokolgépes merényletet, amely egy ember életét követelte és további négyet megsebesített. A belgrádi vezetés minden esetre az ENSZ és a koszovói békefenntartó erők (KFOR) határozott fellépését kérte, amit - a szokásoknak megfelelően - a címzettek meg is ígértek.

Katasztrófális a koszovói közbiztonság

Brit békefenntartók vizsgálják
a roncsokat

fotó: EPA
Belgrádi megítélés szerint a szerdai eset újabb bizonyítéka a rendkívül rossz koszovói biztonsági helyzetnek, amely főként a nem-albán lakosságot sújtja. Kostunica - Annanhoz írt levelében - felhívja a figyelmet arra, hogy már márciusban jelezte, erősödik az albán szélsőségesek aktivitása. A jugoszláv elnök ezért úgy véli, ezért nem csak a közrend és a béke fenntartása és megőrzése, hanem az UNMIK-nak és a KFOR-nak terrorizmust is fel kell számolnia.

Tüntetést vertek szét

Koszovszka Mitrovicában eközben összecsaptak a KFOR katonái az ottani szerbekkel, akik az UNMIK által elrendelt vámellenőrzés miatt úttorlaszokat emeltek a városi kórháznál, és egyes utak mentén. A kivezényelt dán békefenntartók könnygázt és gumilövedékeket is bevetettek. Az összecsapásokban egy hatvankét éves szerb férfi életét vesztette, míg tíz másik igen súlyos, de nem életveszélyes állapotban került kórházba. A szétvert tüntetés azonban nem szegte kedvüket a mitrovicai szerbeknek, akik a KFOR-os akciót követően újabb úttorlaszokat emeltek, ezúttal a városból kivezető utakon.

Hans Hackerupp, az UNMIK első embere csütörtökre ígérte a vámellenőrzés felülvizsgálatával kapcsolatban, ám ez - belgrádi meglátás szerint a véres események miatt - nem történt meg. Az UNMIK második embere viszont a robbantással kapcsolatos eredményeket péntekre ígérte, előzetesen csak annyit közölve, hogy nyomozás jelenlegi állása szerint annyi már biztosan állítható, hogy az autót - amely az UNMIK egyik irodája közelében állt - távirányítással robbantották fel.

A robbanószerkezet akkor lépett működésbe, amikor az útlevélrészleg dolgozói kiléptek az UNMIK-kal együttműködő jugoszláv bizottság épületéből. Alekszandar Petrovics, a belügyminisztérium dolgozója vesztette életét, míg Hadija Bisevac sebesült meg súlyosan. Három további személy: Sztana Zdravkovics, Dragisa Pavlovics, Vladimir Mladics - ugyancsak a szerbiai belügyminisztérium dolgozói - könnyebben sérült meg.

Alaposan kitervelték a merénylet

Egyes értékelések szerint igen alaposan kitervelt merényletről van szó: a robbanás pillanatában egyetlen albán sem tartózkodott a közelben, s az utca összes boltja be volt zárva - jelentette a B92 rádió. Az egyik sérült, Vladimir Madics szerint közvetlenül a merénylet után már ott is voltak az új koszovói rendőrség tagjai. Az UNMIK értékelése szerint Madics vallomása perdöntő lehet, mert minden jel arra vall, hogy ugyanaz a csoport tagjai követték el ezt a merényletet, mint akik február 16-án Livade falu közelében is, ahol a Nisexpress felrobbantott autóbuszában 11 szerb lelte a halálát.