Illés
17 °C
28 °C

Kostunica nyílt levele Milosevicshez

2000.10.04. 23:51
Jugoszlávia megválasztott államfője, Vojislav Kostunica nyílt levélben szólítja fel Slobodan Milosevics jelenlegi államfőt a választási eredmények elismerésére.
"Aligha van értelme Önnek magyaráznom, hogy az országban milyen drámai a helyzet. Meggyőződésem, hogy ezt jól tudja, hiszen ennek érdekében sokat tett" - írja Kostunica.

"A Szerbiai Demokratikus Ellenzék és annak elnökjelöltjeként én is, a válságból való ésszerű kivezető utat kínáltuk föl. A Szövetségi Választási Bizottság és a Szerbiai Demokratikus ellenzék választási eredménye közötti lényeges eltérés, valamint a SZVB számításaiban látható nyilvánvaló számolási hibák miatt javasoltuk, hogy számoljuk meg ismét a szavazatokat. Javasoltuk továbbá, hogy ebben a számlálásban vegyenek részt a baráti országok képviselői. Egyik javaslatunkra sem válaszolt.

Egyszerűen figyelmen kívül hagyta két és fél millió szerbiai polgár választási akaratát. Ehelyett kihirdetett valamiféle második fordulót, csupán azért, mert nem képes belenyugodni abba az egyszerű ténybe, hogy senki gyertyája sem égett hajnalig, s lényegében minden hatalom leváltható, csupán a leváltási módszerek mások" - áll Kostunica levelében.

Ezután felsorolja a második forduló elutasításának okait, majd levelét így fejezi be: "Higgye el, jobb lenne, ha elismerné a választási eredményeket. Jobb lenne Szerbiának, Jugoszláviának, a népnek, a Balkánnak, Európának, de hazánk valamennyi polgárának - bele értve Önt és engem is. Szerbiának, egész népünknek, már végképp elege van az összetűzésekből, szenvedésből és áldozatokból. Jobbat érdemelünk." - áll a levélben.