Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Támadnak a macedón kormányerők

2001.05.03. 22:21
A macedón hadsereg csütörtök este erős tűz alá vette az északkelet-macedóniai Vaksince térségét, ahol albán terroristák hajnalban egy rajtaütés során megöltek két macedón katonát, egyet pedig magukkal hurcoltak.

Nem sokkal este hat óra után fél óra leforgása alatt mintegy húsz harckocsi- és más tüzérségi lövedék becsapódását lehetett hallani Recica faluból, amely egy magaslaton fekszik 3 kilométerre Vaksincétől - jelentette az AFP a helyszínről. Ezt némi nyugalom követte szórványos lövésekkel. Majd belövések érték Vaksince, a négyezer lakosú, dombon fekvő mezőváros központját is, ahonnan hatalmas füstoszlop emelkedett a magasba. Messziről automata fegyverek felvillanását is lehetett látni. A várost a Kumanovót körülvevő síkság két különböző pontjáról lőtték. Kumanovo Macedónia harmadik legnagyobb városa, 15 kilométerre fekszik Vaksincétől.

A délután folyamán már több robbanást is hallottak a térségben lakók, és szovjet gyártmányú Mi-24-es helikopterek is elhúztak a település fölött. A védelmi minisztérium is megerősítette, hogy a macedón hadsereg hadműveletet kezdett, amelynek célja, hogy megtisztítsa a Kumanovo környéki falvakat az albán lázadóktól.

A lakosokat felszólították a falvak elhagyására

A macedón hadügyminisztérium és belügyminisztérium csütörtökön ismételten felszólította a kumanovói községhez tartozó a térség falvainak lakóit, hogy legkésőbb 18 óráig hagyják el otthonaikat, mert a macedón fegyveres erők átfogó akciót terveznek végrehajtani a térségben az albán fegyveresek ellen.

Nőket és gyerekeket tartanak fogva?

A macedón rendőrség állítása szerint a terrorista csoportok erőszakkal tartják a faluban Vaksince lakosságát, elsősorban nőket és gyerekeket, azzal a szándékkal, hogy élőpajzsként használják fel őket a macedónok elleni harc során.

A macedón hadsereg támadásának beindulásával egy időben Ali Ahmeti, a Nemzeti Felszabadítási Hadsereg (UCK) macedóniai albán fegyveres szervezet politikai szárnyának vezetője felszólította Borisz Trajkovszki macedón elnököt, hogy kezdjen párbeszédet az UCK-val. "Felszólítjuk Trajkovszki elnököt, hogy tárgyaljunk a béke érdekében" - jelentette ki Ahmeti az Amerika Hangja albán nyelvű adásának adott interjúban. Közölte, hogy súlyos harcok vannak a Kumanovo környéki falvakban. "113-as brigádunk mindent megtesz, hogy megvédje a lakosságot, amely a pincékbe menekült". Állítása szerint önvédelemről van szó.

Készültségben vannak az orosz erők

A koszovói nemzetközi erők (KFOR) kötelékében a térségben állomásozó orosz erők készek beavatkozni a macedón határon, ahol egyre növekszik a feszültség, ha erre parancsot kapnak a KFOR-tól - közölte csütörtökön egy magas rangú orosz katonai vezető, akit az Interfax orosz hírügynökség idézett. Az MTI jelentése szerint orosz kontingens 13-as számú taktikai csoportja riadókészültségben van - erősítette meg Nyikolaj Sztaszkov vezérőrnagy, a légideszant csapatok vezérkari főnöke Moszkvában.

A 700 katonából álló egység Koszovszka Kamenicában állomásozik, és a macedón határhoz legközelebb van a KFOR egységei közül. Sztaszkov szerint Koszovóban a helyzet egyelőre ellenőrizhető, de készen kell állni az események esetleges fordulatára. Moszkva kedden már határozott fellépésre szólította fel a nemzetközi közösséget, hogy megakadályozzák a terrorizmus és a szélsőséges mozgalmak terjedését a térségben.

A macedón hadügyminisztérium és belügyminisztérium megerősítette, hogy a macedón kormányerők két tagja életét vesztette, egy személy pedig fogságba esett, amikor a határt ellenőrző járőr csütörtökön a kora reggeli órákban az albán szélsőségesek kelepcéjébe került a Kumanovó község Vaksince nevű falujában. A macedón hatalmi szervek felszólították az albán szélsőségeseket, hogy a kumanovói község falvainak lakóit ne használják "élő pajzsként" és tegyék lehetővé a polgári személyek számára a szabad távozást. Gyorgyi Trandafilov, a hadügyminisztérium szóvivője közölte: a határt ellenőrző járőr szokásos feladatáról tért vissza gépjárművével, amikor egy útblokádnak ütközve került abba a csapdába, amit az albán szélsőségesek állítottak. A szélsőségesek kereszttűz alá vették a járművet. A támadás során két macedón katona életét vesztette, egy személyt pedig, aki a lövöldözéskor kiesett a járműből, a szélsőségesek foglyul ejtettek.