Alfréd
-3 °C
3 °C

Heves harcok Macedóniában

2001.05.30. 00:41
Kritikus szakaszába érkezett a macedón erőknek az albán szélsőségesek elleni hadjárata. Hírügynökségi jelentések szerint az általuk megtisztítani kívánt területen körülbelül 10 ezer ember került két tűz köze. Javier Solana, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője eközben sikerrel járt Szkopjéban, ahol a macedón és az albánok pártok képviselői megegyeztek az együttműködésben.
Solana hétfőn dolgavégezetlenül hagyta maga mögött a macedón fővárost, ahol a kormánypártok és az albán szervezetek képviselői nem voltak hajlandóak arra, hogy közösen igyekezzenek megoldást találni az ország jelenleg legégetőbb problémájára, a szélsőségesekkel folytatott harc mielőbbi beszüntetésére.

Ezért kedden ismét kénytelen volt Szkopjéba látogatni, ahol nagy nehezen sikerült rávennie az érintetteket, hogy folytassák közösen a munkájukat. A macedón pártok képviselői akkor orroltak meg igazán a nemzeti egységkormányban szerepet vállaló két albán párt vezetőire, mikor azok békemegállapodást kötöttek a Nemzeti Felszabadító Hadsereggel (UCK), miközben Szkopje nevében a macedón vezetés ultimátumot intézett hozzájuk.

A kormány feltételeit azonban azóta sem fogadták el az UCK vezetői, ezért a macedón hadsereg folytatja offenzíváját. A leghevesebb harcok kedden Kumanovó körzetében voltak, ahol a kormányerőket aknavetőkkel is lőtték a szakadár albánok.

Macedón katonák sebesültek meg

Három macedón katona súlyosan megsebesült abban az albán aknavetős támadásban, amely délután érte a macedón biztonsági erőket Opaje falu közelében, 4 kilométerre Kumanovótól, nyilatkozta a SRNA hírügynökségnek a macedón hadsereg szóvivője. A katonák túl vannak az életveszélyen.

Az összecsapások központjában Matejce település áll: a macedón hadsereg tüzérségi tüzet zúdított, illetve helikopterekről géppuskákkal lőtte a faluba befészkelődött albán harcosokat. A hadsereg további alakulatokat küldött Matejcéba, amely fölött füstfelhők terjengenek.

Blagoja Markovszki ezredes, a macedón hadsereg szóvivője közölte, hogy kedden kétezer polgári lakost menekítettek ki a településről. Vasárnapig már 1500 falusi hagyta el lakhelyét. A menekülők közül a rendőrség kiválogatta a férfiakat, és a lőpor kimutatására alkalmas parafintesztet végeztetett velük, hogy megállapítsa, nem használtak-e az utóbbi időben lőfegyvert.

Matejce már három napja áll a hadműveletek központjában, azóta, hogy a Nemzeti Felszabadítási Hadsereg (UCK) gerillái megvetették lábukat a falu egy részében, és támadást intéztek a helyi rendőrőrs ellen. Markovszki ezredes közlése szerint az UCK elfoglalta a falu közelében álló mecsetet és monostort, a lázadók orvlövészeket, gránátvetőket és minden egyéb, rendelkezésükre álló eszközt bevetnek a harcokban.

Kiszélesedhetnek a harcok

A lázadók egyik vezére az AP-nek adott keddi nyilatkozatában azzal fenyegetőzött, hogy kiszélesítik a harcot övezetét, városokat és repülőtereket is tűzbe borítanak. A magát Sokoli parancsnok néven azonosító gerilla kijelentette, hogy harcosai tüzet nyithatnak akár Kumanovóra, akár Szkopjéra. Mindkét város lakosságának vegyes a nemzetiségi összetétele, és bármilyen erőszakos cselekedet nagyobb vérontáshoz vezethet.

Tízezren menekültel el

Eközben az ENSZ menekültügyi hivatala szerint körülbelül tízezer ember szorult a falvakba, a két harcoló fél között Macedónia északi részén. A menekültügyi hivatal egyre jobban aggódik az ottrekedt civilek helyzete miatt. Több mint 18 ezer ember menekült el a régióból Koszovóba és Dél-Szerbiába - írja a BBC. A kormányerők behatoltak Matejce falu területére, de ott ellenállásba ütköztek a gerillák részéről. A hadsereg tisztségviselői szerint a hadműveletek kulcsfontosságú szakaszba léptek, és a következő 48 óra meghatározó lehet.