József, Bánk
-6 °C
0 °C

A macedóniai UCK elutasítja a tagjai számára felkínált amnesztiát

2001.05.31. 19:04
A macedóniai Nemzeti Felszabadítási Hadsereg (UCK) tagjai nem hogy elfogadták volna a szkopjei vezetés által félig-meddig hivatalosan felajánlott amnesztiát, hanem méginkább bekeményítettek. Az UCK részéről azt ugyan előrelépésnek tartják, hogy Szkopje esetleg hajlandó lenne módosítani az alkotmányt, több jogot adva az albán kisebbségnek, de keveslik a felajánlott változtatást. A Macedón Tudományos Akadémia eközben lakosság-, illetve területcserére vonatkozó ajánlattételt javasolt a macedón kormánynak a tiranai vezetés felé. A lépés nagy felháborodást keltett.
Borisz Trajkovszki macedón elnökhöz közel álló forrás felvetette annak a lehtőségét, hogy azok az albán fegyveresek, akik nem követtek el súlyosabb bűnt, amnesztiában részesülhetnének. Az AFP-nek nyilatkozó UCK-parancsnok azonban elutasította ezt. Az UCK-vezérkar szóvivője egyúttal azt is közölte: értesültek arról a szándékról, hogy Szkopje esetleg hajlandó lenne módosítani a macedón alkotmányt, több jogot adva az albán kisebbségnek. Az UCK jó irányba tett lépésnek tartja ezt, de kevesli a felajánlott változtatásokat. A szervezet kitart amellett, hogy minden követelésének teljesülnie kell. Ezek közül is a legfontosabb, hogy vonják be az UCK-t a macedóniai albánok jövőjéről folytatott tárgyalásokba - hangsúlyozta az albán szóvivő. Szkopje eddig minden idevágó nyilatkozatban kizárta, hogy egyezkedjen a terroristákkal. Feltehetően a javaslat az UCK "szondáztatása" volt, és megfigyelők emlékeztetnek arra, hogy az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, valamint a NATO főtitkára is erősen szorgalmazta a békülékenyebb hangnemet.

Folytatódnak a harcok

A lipkovaci térségben csütörtök reggel óta tartanak a macedón kormányerők és az albán felkelők időszakos összetűzései - jelentette a SRNA. A belügyminisztériumnak Lipkovo polgáraihoz intézett felszólítása, hogy ideiglenesen hagyják el otthonaikat a Vöröskereszt közreműködésével, nem járt eredménnyel, azonban továbbra is érvényben marad. A Vöröskereszt képviselői megpróbálják megközelíteni a falut, amelyből időnkét fegyverropogás hallatszik, s amelyben több mint 8 000 ember tartózkodik.

Az albán szélsőségesek már negyedik napja tartanak fogságban Matejca falu dzsámijában négy szerb nemzetiségű polgárt - értesült a SRNA katonai forrásokból.

Arben Xhaferi, a macedóniai Albánok Demokratikus Pártjának elnöke ismételten felszólította a macedón kormányt: kezdjen tárgyalásokat az albán felkelőkkel: "A béke megteremtése nemcsak tőlünk függ, hanem a Nemzeti Felszabadítási Hadseregtől is" - mondta Xhaferi, tudósít a SRNA.

Lakosság- és területcserét javasoltak

A Macedón Tudományos és Művészeti Akadémia Macedónia és Albánia közötti lakosság- és területcserét javasolt, hogy tartós megoldást nyerjen az etnikumok közötti válság az országban. Ez a javaslat a macedón politikusok és közvélemény heves reakcióit váltotta ki - jelenti a SRNA tudósítója.

Az Akadémia sajátos memorandumában, melyet a szkopjei Vecer lap tett közzé, javasolja a macedóniai albánok önkéntes áttelepülését azokra a területekre, melyeket Macedónia átengedne Albániának. A javaslat értelmében a Tetovótól Debráig terjedő macedón területet megkapná Albánia, Gosztivárral és a Sár-hegység egy részével, cserébe pedig a Preszpai-tó környékének egy részét kapná, amelyet többségében macedónok laknak.

'Észbontó ötlet'

A macedón és albán pártok éles hangnemben reagáltak erre a javaslatra, elfogadhatatlannak minősítve azt, Sztojan Andov, a macedón parlament elnöke azonban nem ezen a véleményen van. Szerinte ez "nagyon érdekes" elképzelés, melyet "nem kell könnyelműen elvetni, tekintettel arra, hogy az Akadémiáról érkezik, ahol nem holmiféle forrófejű egyének ülnek, hanem olyan emberek, akik hosszú távon nézik a dolgokat". A B92 belgrádi rádió jelentése szerint Branko Crvenkovszki, a Szociáldemokrata Szövetség vezetője szerint ez "észbontó ötlet, amely véres vallási-etnikai háború bevezetője lenne a Balkánon". A javaslatot bírálta Max Van der Stuhl, az Európai Unió nemzetek közötti kapcsolatokkal megbízott illetékese is, aki pillanatnyilag Macedóniában tartózkodik.