Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Szkopje kész az albánokat egyenrangú félként kezelni

2001.06.12. 19:28
A szkopjei vezetés elfogadta az elnök béketervét, amely az albán szélsőségeseket politikai és fegyvere úton kívánja felszámolni. Eközben lemondott a macedón hadsereg parancsnoka, mivel elégedetlen volt a harci morállal. A magyar Külügyminisztérium eközben felhívta a figyelmet, ha lehet, senki ne utazzon Macedóniába, és kerülje el Dél-Szerbiát, illetve Koszovót.
A macedón kormány kedden elfogadta Borisz Trajkovszki elnök átfogó béketervét, amely párhuzamos politikai és katonai módot javasol az albán szeparatizmus felszámolására. A múlt héten nyilvánosságra hozott terv értelmében először elszigetelnék a szélsőségeseket, amit a biztonsági erők hatékonyságának fokozásával kívánnak elérni. Ezen belül összevont rendőri-katonai törzset hoznak létre.

Lépésben haladnának

A második lépcsőben nemzetközi ellenőrzés alatt lefegyvereznék a lázadókat, és amnesztiát adnának az illegális Nemzeti Felszabadítási Hadsereg (UCK) azon tagjainak, akiknek a kezéhez nem tapad vér. A rendezési terv harmadik, politikai szakasza a macedón alaptörvény módosítását jelentené: népességi arányuknak megfelelően az albánok képviselethez jutnának a hatalmi intézményekben, és a macedónnal egyenrangúan használhatnák anyanyelvüket. Ugyancsak ebben a szakaszban bizalomerősítő intézkedések történnének a macedón és albán lakosság között; a katonaságot visszavezényelnék a laktanyákba, helyükre EU- és EBESZ-megfigyelők érkeznének.

Végül a negyedik lépcső a menekültek hazatérését és az életfeltételek helyreállítását foglalja magában, beleértve a lerombolt és megsérült épületek, közintézmények felújítását, az életszínvonal emelését. Trajkovszki tervét a NATO és az Európai Unió is támogatja. Az Egyesült Államok szkopjei követsége külön nyilatkozatot is adott ki kedden Washington egyetértéséről és az albán gerillák elítéléséről.

Az elnök kedden bejelentette, hogy közel áll a befejezéshez a tervben említett közös rendőri-katonai elit egység megszervezése. Az egység egy külön kormánytestület irányítása alá kerül, amely a védelmi, a belügy- és a külügyminiszterből, illetve a vezérkari főnökből áll. Trajkovszki kedden új vezérkari főnököt nevezett ki: Pande Petrovszki altábornagy lép Jovan Andrevszki tábornok helyébe, aki elégedetlen volt a katonai morállal, s ezért mondott le.

Szkopjéban kedden azt is bejelentették, hogy az ország vezető politikusai a hét második felében válságtanácskozást tartanak a béketerv végrehajtásának részleteiről. A találkozó Ohridban lesz, a legnehezebb kérdésnek az alkotmány átalakítása ígérkezik az albánok politikai követeléseinek kielégítésére.

UCK: sajnálkozás egy incidens miatt

Eközben az UCK vezérkara kedden sajnálkozását fejezte ki az előző napi tetovói incidens miatt, amelynek következtében kilenc macedón rendőr megsebesült, közülük négyen lőtt sebet kaptak. Az UCK vezérkari főnöke, Gezim Ostrenin szerint szerencsétlen baleset történt az északnyugat-macedóniai település környékén, ahol hétfőn - néhány órával az UCK által meghirdetett 24 órás fegyvernyugvás életbe lépése után - albán fegyveresek egy macedón rendőrkonvojt támadtak meg. A rajtaütés során kilenc rendőr megsebesült: négyen lőtt sebet kaptak, a többiek úgy sérültek meg, hogy leestek az őket szállító teherautóról.

A macedón kormányerők kedden feltartóztattak egy segélyszállítmányt, amely alapvető élelmiszereket szállított volna az albánok ellenőrzése alatt álló Kumanovóba és környékére, ahol a lakosok immáron egy hete nem jutnak ivóvízhez, mert az UCK állítólag lezárta az ellátást biztosító víztárolót.

A tehergépkocsikon az albán gerillák követelésére újságírók is utaztak, akiket azért kéretett az UCK a helyszínre, hogy bebizonyíthassa: nem ők fosztják meg a körzet lakóit az ivóvíztől.

A helyszínen tartózkodó Bedredin Ibrahimi macedón munkaügyi miniszter a sajtó munkatársainak jelenlétével indokolta a segélykonvoj visszafordítását. A térségben egy nappal korábban egy 26 tehergépkocsiból álló, élelmiszereket és gyógyszert szállító segélykaravánt fordítottak vissza a macedón hatóságok.

A Külügyminisztérium felhívása
A Külügyminisztérium felhívja a magyar állampolgárok figyelmét arra, hogy ne utazzanak Macedóniába. Egyben azt javasolja, hogy Macedónia nyugati területeit azok is mindenképpen kerüljék el, akik halaszthatatlan okok miatt mégis az országba való beutazás mellett döntenek, mivel arra változó identitású harcok folynak. A szkopjei magyar nagykövetség információi szerint Szkopje, valamint a görög határ felé vezető körzet jelenleg biztonságosnak tekinthető, sem üzemanyag, sem élelmiszerellátási nehézségek nem tapasztalhatóak. Jugoszláviából Macedóniába, valamint Görögországba kerülő úton, a Nis-Dimitrovgrád-Kalotina-Szófia-Szkopje, vagy Szófia-Kulata-Tesszaloniki útvonalon is el lehet jutni.

A Külügyminisztérium felhívja a Jugoszláviába, illetve a Jugoszlávián gépkocsival átutazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy utazásaikhoz lehetőleg az európai jelzésű "E 75", "E 86" főútvonalakat vegyék igénybe. A tárca úgy véli, annak ellenére, hogy Dél-Szerbiában jelenleg nyugalom uralkodik, a Külügyminisztérium nem javasolja a magyar állampolgároknak az odautazást, tekintettel a bizonytalan közbiztonsági helyzetre, a nagyszámú, még fel nem szedett aknára. A Külügyminisztérium azt tanácsolja, hogy a Jugoszlávián át Görögországba átutazók Nis-től a már említett kerülőutat vegyék igénybe.