Macedón siker Tetovónál

2001.03.26. 23:24
Hétfőtől délután óta ismét Macedónia zászlaja van kitűzve a Tetovó feletti hegy tetejére, miután a macedón fegyveres erők elfoglalták ezt a rendkívül fontos stratégiai pontot, amely 12 teljes napig volt az albán szélsőségesek fennhatósága alatt. Macedón katonai hírforrások szerint az albán szélsőségesek egy része most Koszovóba húzódott vissza, egy részük viszont szétszéledt Macedónia különböző részeibe.
Macedón állítások szerint az albánok hatalmas veszteségeket szenvedtek el az összecsapások során. Tetovó városában hétfőn már nyugalom volt, elszórt lövöldözések zaja inkább csak a közeli falvak felől hallatszott. Az időnként hallható robbanásokkal kapcsolatban Ljubo Boskovszki macedón belügyi államtitkár közölte, különleges egységek tisztítják a terepet az aknáktól.

A NATO erősít

A NATO folytatja a macedón-jugoszláv határ koszovói részének megerősítését és nem fogja megengedni, hogy az albán szélsőségesek destabilizálják Macedóniát - jelentette ki Rómában George Robertson, a szervezet főtitkára.

Nem sokkal később és már Szkopjéban George Robertson - Javier Solana, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével egyetemben - közölte a NATO és a nemzetközi közösség teljes támogatásáról biztosítja azokat, akik az urnák helyett a fegyvereket kedvelők ellen harcolnak. Lord Robertson egyúttal úgy vélekedett, hogy miután a macedón erők elfoglalták a tetovói magaslatokat, alkalma nyílt a politikai rendezésre.

Brit-skandináv egység a koszovói-macedón határon

Közös brit-skandináv egységgel erősítik meg a koszovói-macedón határon járőrszolgálatot teljesítő koszovói békefenntartó erőket - jelentette be tegnap Londonban Tony Blair brit kormányfő a stockholmi EU-csúcs egyik megállapodását. Eszerint életre hívnak egy 400 fős brit-skandináv egységet a járőrözés segítésére a koszovói-macedóniai határ mentén, hogy feltartóztassák a macedóniai albán felkelők támogatását Koszovóból. A brit katonákat a Koszovóban szolgálatot teljesítő 5500 főnyi brit erőből állítják ki.

Nagy-Britannia még a héten további 120 fős felderítő egységet küld Koszovóba Phoenix típusú, pilóta nélküli felderítő repülőgépekkel, hogy erősítse a KFOR hírszerzési tevékenységét - közölte a brit kormányfő.

Stipe Mesic horvát elnök lesz a békeközvetítő?

Rexhep Meidani albán elnök zágrábi tárgyalásai során felvetette annak a lehetőségét, hogy Stipe Mesic horvát elnök közvetíthetne a szkopjei vezetés, illetve az albánok között. Meidani szerint Mesic - aki a ,,nagy" Jugoszlávia utolsó államfője volt - pozitív közvetítői szerepet játszhatna a macedón válság rendezésében, mivel tekintélyt élvez az albánok és a macedónok között is. Mesic megerősítette, hogy hamarosan Macedóniába utazik jószolgálati küldetésre. Kifejtette, hogy küldetése nem lesz hagyományos békeközvetítői utazás, mert elsősorban világos üzenetet szeretne közölni a felekkel: a problémákat nem lehet erőszakkal megoldani, csak tárgyalásokkal, és a rendszer intézményein keresztül.

Harmincezer fölött a menekültek száma

Astrid van Genderen, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) tisztségviselője szerint a Nyugat-Macedóniában kirobbant összecsapások kezdete óta összesen 30 221 személy hagyta el a térséget. Pristinai sajtótájékoztatóján Genderen közölte, 16 100 menekült maradt Macedóniában, 3 800 Törökországba, 3600 pedig Albániába menekült, legalábbis a Nemzetközi Vöröskereszt adatai szerint. Az UNHCR adatai szerint Szerbiába 1 500, Koszovóba 4 521, Horvátországba 1 300, Bosznia-Hercegovinába pedig 400 személy menekült - jelentette a B92 belgrádi rádió.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Bankszámla