Gerzson
-3 °C
3 °C

Két tűz közé kerülhetnek a macedón lakosok

2001.05.04. 21:14
A macedón kormányerők folytatják az albán szélsőségesek elleni hadműveletüket, amely csütörtökön azt követően kezdődött, hogy megölt két határőrt a magát Nemzeti Felszabadító Hadseregnek nevező szervezet. A szkopjei vezetés egyben felszólította a határövezetben, vagyis a hadműveleti területen élő albánokat, hogy a hadvezetés által meghatározott irányban hagyják el otthonaikat, ellenkező esetben a hadsereg "célpontnak tekinti őket".
A macedón hadsereg péntek délután az albán felkelők egyik erődítményénél, Szlupcsane településnél folytatta hadműveletét, és erőteljesen ágyúzta a térséget. A kormány pénteken helyi idő szerint 16 óra 15 percig adott lehetőséget az ország északi részén fekvő Kumanovó környékén élőknek, hogy elhagyják lakóhelyüket.

Célkeresztbe kerülhetnek a falvak lakói

Célkeresztbe kerülhetnek a falvak lakói
fotó: EPA
Antonio Miloszovszki kormányszóvivő óva intette a terület lakóit, hogy Koszovó vagy Dél-Szerbia felé vegyék útjukat, mert ez esetben a hadsereg "célpontnak tekinti őket". Egyben felszólította a felkelők Nemzeti Felszabadító Hadseregét (UCK), hogy tegye le a fegyvert, s ne használja élő pajzsként a polgári lakosságot. A hatóságok azzal vádolják az albán fegyvereseket, hogy 3500 lakost tartanak vissza Szlupcsane és Vaksince térségében, élő pajzsként használva őket.

A kormányszóvivő cáfolta azokat a nyugati hírügynökségi jelentéseket, melyek szerint a macedón kormányerők frontális támadást indítva veszélyeztetik a civil lakosság életét. A hadsereg és a rendőrség csak a vezérkar és Ljupcso Georgijevszki kormányfő által közösen meghatározott célpontokra lő a falvakban, hangsúlyozta a szóvivő.

A Nemzeti Felszabadító Hadsereg egy pénteki közleményében azt állította, hogy Lipkovo és Kumanovó térségében csütörtökön megöltek öt macedón kormánykatonát és megsebesítettek 11-et, az albán fegyvereseknek viszont nem voltak veszteségeik. A macedón sajtó is továbbította az albán lázadók egyik vezetőjének, Ali Ahmetinak a Deutsche Welle Rádió albán adásában elhangzott felszólítását, melyben arra szólítja fel a macedón kormányt, hogy függessze fel további fegyveres akcióit és üljön tárgyalóasztalhoz.

Moszkva a beavatkozás mellett

Moszkva támogatja a macedón hadsereg katonai fellépését az albán felkelők ellen. Az orosz külügyminisztérium pénteki közleménye ugyanakkor azzal vádolta a NATO vezette koszovói nemzetközi erőket, a KFOR-t, hogy elnézte az erőszak átterjedését.