Zita, Mariann
9 °C
21 °C

A NATO-főtitkár gyilkosoknak nevezte az albán lázadókat

2001.05.08. 14:40
Gyilkosoknak nevezte az albán lázadókat Lord Robertson NATO-főtitkár, aki ígéretet tett arra, hogy a NATO déli szárnyának parancsnokai találkoznak a macedón fegyveres erők vezetőivel, és megvitatják a lázadók elleni harc támogatásának lehetőségeit.
Lord George Robertson, megálljt parancsolna az erőszaknak
fotó: EPA
George Robertson a NATO főtitkára szkopjei látogatásán úgy fogalmazott, hogy Macedónia a szakadék szélén táncol. Robertson katonai támogatást ígért a macedón hadseregnek. "Most valódi válsághelyzet van. Macedónia valóban bajba juthat" - mondta Robertson. "A mi üzenetünk az, hogy a nemzetközi közösség nem fogja hagyni, hogy néhány vérengző gengszter aláássa a macedón demokratikus intézményeket" - tette hozzá a NATO-főtitkár.

Javier Solana ugyancsak hétfőn tárgyalt a macedón fővárosban. Az Európai Unió biztonságpolitikai főmegbízottja arra próbálta rávenni a macedón vezetőket, hogy álljanak el a hadiállapot bevezetésétől - írta az MTI.

Ugyanezt a véleményt képviseli Arben Xhaferi, a mérsékelt Albán Demokrata Párt elnöke, aki a kormánykoalícióból való kilépést helyezte kilátásba erre az esetre.

Szkopje elállt a hadiállapot kihírdetésétől

Feltehetően a NATO és az Európai Unió nyomására a szkopjei vezetés elvetette a hadiállapot bevezetésének gondolatát, és taktikát változtatva, nemzeti egységkormány megalakítására tett javaslatot.

A megalakítandó egységkormányt egyedül az ellenzéki, albán PDP utasította el, amely - egyik magas rangú vezetőjének elmondása szerint - az albán gerillák kezén lévő falvak lövetésének leállításához kötötte a koalíciós részvételt.

A harcok folytatódnak

Tovább folytatódott a Kumanovó környéki, albán gerillák által megszállt falvak heves bombázása. A szomszédos Koszovóba menekülők egyre rosszabb körülményekről számolnak be: sok civil meghalt vagy megsérült, a túlélők pedig jelentős élelmiszerhiánnyal küszködnek.

Macedón katona gépfegyvert
készít elő a harcra

fotó: EPA
A macedón hadsereg szóvivője 20 albán gerilla megsemmesítését jelentette be, miközben állítása szerint a kormányerőknek nem volt veszteségük. Az akció választ jelentett arra a támadásra, amelyet az albánok Nemzeti Felszabadítási Hadserege (UCK) macedón járőrök ellen hajtott végre. A hadsereg alakulatai Lipkovo térségében is tüzérségi támadást intéztek az albán gerillák feltételezett állásai ellen, amelyben harckocsik is részt vettek.

A macedón helikopterek megtámadták az albán gerillák Szlupcsane és Vakszince falvak térségében lévő állásait. Az eset éppen abban az időben következett be, amikor George Robertson NATO-főtitkárnak a szkopjei repülőtérre kellett érkeznie. A légierő korán reggel gránátokkal kezdte lőni Vakszince és Szlupcsane falvakat, két Mi 8-as típusú helikopter pedig alacsonyan szállva öt-öt lövedéket adott le a lázadók állásaira Vakszince közelében. Mindez 9 óra 45 perckor történt, Robertson gépének viszont 9 óra 30 perckor kellett megérkeznie Szkopjéba.

Mind többen menekülnek át Koszovóba

Csütörtök óta, amikor megkezdődtek az összetűzések az ország északi és északnyugati részén több mint 2500 albán hagyta el Macedóniát, és távozott Koszovó felé, jelentette be az UNHCR, az ENSZ menekültügyi főbizottsága, írta a Beta hírügynökség.