Márk
13 °C
28 °C

A macedón fővárost fenyegeti az UCK

2001.06.10. 20:11
Szkopje lövetésével fenyegetőznek a fővárostól mindössze néhány kilométernyire lévő albán szélsőségesek, miközben a macedón hadsereg több ponton ellentámadást indított. A polgári lakosság ennek ellenére ezrével menekül a térségből. Bár a macedón fővárosba látogató Javier Solana szombaton még úgy nyilatkozott, hogy az albán és szláv pártok egyaránt támogatják a macedón elnök által előterjesztett béketervet, a támogatás korántsem sziklaszilárd.
A macedón kormánycsapatok vasárnap újabb támadást intéztek az albán lázadók állásai ellen. Az ország északi részén tüzérség, harckocsik és katonai repülőgépek bevetésével folyik a támadás - írja a dpa. Az előrenyomulás fő célpontjai Orizare település és Lipkovo környéke. A macedóniai televízió arról számolt be, hogy egy katona meghalt és három megsebesült, amikor a biztonsági erők nekiláttak az Orizaréba vezető út aknamentesítéséhez.

Szkopje lövetésével fenyegetőznek az albán szélsőségesek

Az utóbbi helyen a macedóniai albán lázadókat tömörítő Nemzeti Felszabadítási Hadsereg (UCK) egységei olyan ivóvízkészleteket foglaltak el, amelyektől mintegy százezer ember vízellátása függ. A macedóniai albán gerillacsoport ultimátumot intézett a macedón miniszterelnökhöz, azzal fenyegetőzve, hogy támadást intéz Szkopje ellen, ha hétfő reggelre nem szűnik meg az északi országrészben fekvő falvak lövetése.

"Üzenetet küldünk Georgievszkinek, hogy hétfő reggelig állítsa le az albán házak földig rombolását. Ellenkező esetben elkezdjük támadni Szkopjét, különösen a repülőteret, az olajfinomítót, a kormányhivatalokat, a rendőrségeket és általában mindent, amelyet eltalálhatunk a szomszédos hegyekből" - mondta Hoxha parancsnok az AFP-nek.

Ezrével menekül a lakosság

A környék lakói közben ezrével menekülnek a térségből - közölte a CNN. A Reuters szerint a macedón határrendőrség sok albánt megakadályoz abban, hogy átkeljenek a határon Koszovóba, többeket pedig megvádoltak, hogy együttműködnek a szélsőségesekkel. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága szerint több mint húszezren menekültek el az országból február óta. A Vöröskereszt úgy tudja, hogy csak szombaton 3500-an keltek át a macedón-koszovói határon.

A Human Right Watch amerikai jogvédő szervezet a héten közzétett jelentése arról számolt be, hogy macedón katonák több albán férfit is megkínoztak vagy megvertek.

Bizonytalan a béketerv támogatása

Szombaton a fővárosba látogatott Javier Solana, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, hogy meggyőzze a szláv és macedón pártokat tömörítő egységkormányt a macedón elnök által előterjesztett béketerv támogatásáról. Bár Solana úgy nyilatkozott, hogy a pártok egy emberként felsorakoztak az elképzelés mögött, az albán mérsékeltek legbefolyásosabb képviselője, Arben Xhaferi röviddel később "túl általánosnak" minősítette az elnöki béketervet.