Konrád
8 °C
26 °C

Szkopje tűzszünetet hirdetett

2001.06.11. 19:26
Szkopje egyoldalú fegyverszünetet rendelt el azt követően, hogy a macedóniai albán Nemzeti Felszabadítási Hadsereg (UCK) a fővároshoz közeli Aracsinovóból azzal fenyegette meg a macedón vezetést, hogy lövetni fogja a várost, ha a macedón hadsereg nem hagy fel az ország nyugati részén lévő UCK-elleni támadásokkal. Több külföldi légitársaság törölte szkopjei járatát.
A macedón kormány hétfőn fegyverszünetet rendelt el az albán nemzetiségű lázadók elleni harcban. A szkopjei rádió jelentése szerint az ország északi részén, ahol biztonsági erők reggel új előrenyomulást kezdtek, dél óta hallgatnak a fegyverek.

A rendelkezést nem sokkal azután hozták, hogy az albán lázadók azzal fenyegetőztek: aknavetőkkel fogják támadni Szkopjét, az ország fővárosát. A macedóniai albán felkelőket tömörítő Nemzeti Felszabadítási Hadsereg (UCK) fegyveresei megszállva tartják immár a macedón főváros közvetlen közelében lévő Aracsinovo falut is, amely a Szkopjét a főváros repülőterével összekötő autópálya mellett fekszik.

Még a fegyverszünet bejelentése előtt több légitársaság - köztük a British Airways (BA) és a JAT jugoszláv légiforgalmi vállalat - lemondta szkopjei járatait. A BA - indoklás nélkül - délelőtt valóban közölte, hogy egyik gépét nem indította el a macedón fővárosba, a JAT viszont határozottan cáfolta azokat a külföldi jelentéseket, hogy akár csak egy szkopjei járatát törölte volna.

A macedón kormány ellen harcoló albán gerillák ugyancsak tűzszünetet hirdettek, hétfő déltől 24 órás időtartamra.

Az Ali Ahmeti, az UCK politikai vezetője által aláírt közlemény szerint a lázadók hétfő déltől kedd délig tartanak fegyvernyugvást.

Az UCK korábban már tett tűzszüneti javaslatot a macedón kormánynak: azt ígérte, hogy június 7-én nulla órától beszünteti harci tevékenységét, és csak akkor nyit tüzet, hogy a kormányerők támadást intéznek a gerillák ellen.

Hétfő hajnaltól késő délelőttig a macedón hadsereg tüzérséggel és helikopterekről lőtte Szlupcsane és Matejce falvakat, az albán gerillák "bázisait". Kumanovo körzetében tüzérség, harckocsik bevetésével folyt az offenzíva Szlupcsane és Matejce ellen.

Célpont lett volna a repülőtér is

A macedóniai albán gerillacsoport egy nappal korábban Szkopje lövetésével fenyegette meg Ljubcso Georgievszki miniszterelnököt, ha hétfőn folytatódnak a támadások a felkelők kezére került északi falvak ellen. Hoxa parancsnok hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, a főbb célpontok között mindenképpen szerepelni fog a szkopjei légikikötő, a kőolajfinomító, átjátszóállomások, a kormányépületek.

Az UCK gerilláinak a hónap eleje óta sikerült több falut ellenőrzésük alá vonniuk a macedón fővárostól mintegy harminc kilométerre északkeletre, Kumanovo környékén. A kormányerők mindennapos bombázásokkal próbálják - egyelőre eredménytelenül - kifüstölni a szakadárokat a térségből.