József, Bánk
-6 °C
0 °C

Solana nem járt sikerrel Szkopjéban

2001.05.28. 21:59
Javier Solana, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének hétfőn Szkopjéban nem sikerült elérnie, hogy a macedóniai válság megoldása érdekében újrainduljon a kormányzat és a nemzeti egységkormányban részt vevő albán pártok vezetői közötti politikai párbeszéd.
"Mindkét fél a különbségek áthidalásán munkálkodik. Ennek ellenére az ellentéteket még nem sikerült felszámolni" - mondta Solana újságírók előtt. Borisz Trajkovszki azt követelte a nemzeti egységkormányban részt vevő albán pártvezetőktől, hogy vonják vissza a Nemzeti Felszabadítási Hadsereg (UCK) politikai képviselőjével múlt héten kötött együttműködési megállapodásukat. Az Albánok Demokratikus Pártja (DPA) és a Demokratikus Felvirágzás Pártja (PDP) ezt a kérést visszautasította - írta az MTI.

Egység nincs, kormány még igen

Macedóniában nemzetközi nyomásra május közepén nemzeti egységkormány alakult, amelybe bevonták a legfontosabb albán pártokat is, amelyek múlt héten tűzszünetben és amnesztiában egyeztek meg Ali Ahmetivel, az UCK egyetlen ismert politikai képviselőjével. Ez a lépés felháborította a szkopjei vezetést, amely ezután megszakította a párbeszédet a DPA-val és a PDP-vel.

Az eredménytelenül zárult macedóniai tárgyalások után Javier Solana még hétfő este útnak indul Budapestre, ahol részt vesz az Észak-atlanti Tanács és az Európai Unió miniszteri értekezletén.

Robertson azért bizakodik

A macedóniai válsáhelyzettel kapcsolatban George Robertson NATO-főtitkár reményét fejezte ki, hogy minden nehézség ellenére egyben lehet majd tartani a macedón nemzeti egységkormányt. A főtitkár ismételten kiemelte: nem lehet tárgyalásokba bocsátkozni a gerillákkal.

Az UCK 'nagyköveteket' küld Nyugat-Európába

A macedóniai Nemzeti Felszabadító Hadsereg (UCK) a macedóniai szélsőséges albán fegyveres szervezet politikai szárnya úgy döntött, külpolitikai képviseleteket hoz létre, jelentette hétfőn az albán média. A FoNet tudósítása szerint a nyugat-európai országokba küldendő képviselők feladata az lenne, hogy megmagyarázza és elfogadtassa a NFH céljait és törkevéseit. A tiranai médiumok nem közölték e sajátságos "nagykövetek" návsorát, mint ahogyan azokét az országokét sem, ahová képviselőiket küldeni szándékoznak.

Folytatódik a tisztogatás

A macedón rendőrség különleges osztagai folytatták a tereptisztogatást Vakszince és Matejce falvakban, s további négy falu lakosságának kimenekítését tervezik a válságövezetből - jelentette ki hétfőn reggel Blagoje Markovszki, a macedón katonaság szóvivője.

A lipkovaci körzetben folyamatosan a macedón kormányerők és az albán szélsőségesek harcai. A szélsőséges albánok harci kedve azonbanegyre inkább lankad, aminek oka abban kereshető, hogy vasárnap életét vesztette a Tigris becenevet viselő Fadil Limani, a kumanovói térség albán fegyvereseinek parancsnoka - jelentette a SRNA.