Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

A Balkán aggódik az albán szélsőségesek miatt

2001.03.05. 20:20
Szinte egyetlen egy olyan balkáni ország sem akadt hétfőn, amelynek vezetése ne ítélte volna el a macedóniai katonák elleni albán támadást. Az aggodalom érthető, hiszen a szélsőséges albánok immár nem csak Dél-Szerbiában keltenek zűrzavart, hanem Macedóniában is. Ha nem is Nagy-Albániában, de mindenképpen Koszovó Köztársaságban gondolkodó szakadár albánok hétfőn sem voltak tétlenek: több ízben is tüzet nyitottak a szerb belbiztonsági erőkre, mindemellett a macedóniai Tanusevciben heves tűzpárbaj bontakozott ki - a lehető ,,legjobbkor": KFOR-katonák és egy külföldi újságírócsoport szeme láttára.
A szkopjei kormány a jelek szerint kezdi megelégelni példásnak mondható, visszafogott magatartását. A macedón vezetés - amely szinte egész hét végén tanácskozott - parancsot adott a tartalékos rendőrök mozgósítására, emellett az ENSZ BT sürgős összehívását, valamint egy biztonsági övezet kialakítását kérte.

A macedón fővárosból érkező hírek szerint Szkopje nem veti el annak a lehetőségét, hogy a támadásokra támadásokkal válaszoljon, ami lényegi változást vonhat maga után - főként ha azt vesszük, hogy ezirányú szándéka - ha nem is teljes támogatásra, de - megértésre talált a balkáni régióban.

Tűrnek, támogatnak

Az EBESZ nagykövete közölte, a nemzetközi szervezet támogatni fogja Macedónia fegyveres akcióját az albán gerillák ellen. Carlo Ungaro szerint a vasárnapi incidens után - melynek során három macedón katona életét vesztette - ,,veszélybe került Macedónia biztonsága, éppen ezért az EBESZ nemcsak hogy megérti, hanem egyben támogatja is Macedónia katonai válaszát a gerillák akcióira".

Michael Innick, az Egyesült Államok szkopjei nagykövete mérsékeltebb hangot ütött meg, minthogy közölte: Washington nem tudja megakadályozni, hogy Macedónia erőszakkal válaszoljon az országhatárt ért támadásokra. Innick közölte: egy ilyen lépés meghozatala előtt mindenképpen konzultálnia kellene Szkopjénak a NATO-val.

Vojiszlav Kostunica jugoszláv elnök Borisz Trajkovszki macedón elnöknek küldött részvéttáviratában reményét fejezte ki, hogy a nemzetközi közösség, amely kötelezettséget vállalt, hogy a Balkánnak ezen a részén megőrzi a békét, teljesíti is ezt az ígéretét.

Athén viszont azonnali és tényleges lépéseket követel az ENSZ-től, illetve a NATO-tól, mivel a fokozódó erőszak ,,mind nagyobb aggodalommal tölti el" az ottani közvéleményt. A görög felvetés jól tükrözi az általános problémát. Athén (is) attól fél, hogy az események előbb vagy utóbb már ellenőrizhetetlenné válnak, ennek pedig súlyos következményei lehetnek.

A KFOR igencsak visszafogott

A NATO, pontosabban a KFOR mindeddig nem túlzottan törte magát, hogy kézre kerítse a Koszovóban, majd Dél-Szerbiában, újabban pedig a macedón határon randalírozó albán fegyvereseket, akiknek a számra mostanra - ha helytállóak a jugoszláv hírszerzési források adatai - elérte a kétezret. A KFOR vezetése - követve az amerikai módszert - igyekszik mind kevesebb kockázatnak kitenni fiait. Az albán fegyveresek azonban, némileg elszemtelenedve, provokációik után Koszovóba vonulnak vissza, ahol a KFOR ugyan megpróbál nyomukba eredni, de egy olyan tartományban, ahol szinte mindenki pártjukat fogja, eléggé reménytelen vállalkozás felszámolni egy ilyen szervezetet.

Kell a csapat?

Petar Sztojanov bolgár kormányfő felvetette annak a lehetőségét, hogy országa akár fegyveres csapatokat küld Macedónia számára, ha onnan érkezik ilyen jellegű segélykérés. A szófiai védelmi minisztérium később visszavonulót fújt, mondván: "Sztojanov erkölcsi és politikai támogatást ajánlott fel a macedón kormánynak, ezt azonban nem szabad úgy értelmezni, mint hivatalos indítványt katonák küldésére Macedóniába".

Albánok: csak nyugalom!

Az albán kormány is elítélte a szélsőségesek támadásait. A tiranai vezetése felszólította a Macedóniában és Koszovóban tevékenykedő albán pártokat, hogy határolják el magukat a szélsőségesek ténykedésétől.

A mérsékelt Ibrahim Rugova-féle Koszovói Demokratikus Szövetség alelnöke, Kolj Berisha visszafogottságra intette a feleket, egy esetleges macedón fegyveres fellépésre utalva pedig arra intette Szkopjét: ne folyamodjon a koszovói válság esetében Szerbia által két éve már alkalmazott forgatókönyvhöz, ,,mert elmúlt az az idő, amikor a problémákat erőszakkal meg lehetett oldani".

A tavaly előtt feloszlatott Koszovói Felszabadítási Hadseregből (UCK) létrejött Koszovói Demokrata Párt vezére, Hashim Thaqi a válságban érintett minden felet ,,ésszerű lépésekre" biztatott. A szintén egy volt UCK-parancsnok, Ramus Hajradinaj vezette Szövetség Koszovó Jövőjéért a harci cselekmények beszüntetését követelte, a nemzetközi közösséget közvetítésre, a szemben álló feleket pedig tárgyalásokra sürgette.

Mégiscsak összecsaptak

Hétfőn azonban ismét összetűztek a macedón biztonsági erők és az albán terroristák, akik megszállták Tanusevci falut a koszovói határon - jelenti a Reuters újságírója. Az amerikai KFOR katonák, akik a Koszovói határ mentén állomásoznak, elkísértek egy csoport újságírót az egyik magaslatra, ahonnan látható Tanusevci. Az újságírók tíz fegyveres albánt láttak, akik elfoglalták leshelyüket a falu közelében és tüzet nyitottak. Aztán mindkét oldalról heves lövöldözés kezdődött. A macedón katonai vezetés vasárnap éjszaka arról tárgyalt a KFOR tagjaival, hogyan lehetne eltávolítani a szélsőségeseket a faluból.