Mátyás
-6 °C
1 °C

Mozgósítás Macedóniában

2001.03.18. 14:06
A macedón biztonsági erők vasárnap délelőtt folytatták a szakadár albán fegyveresek elleni tisztogató hadműveleteket. A koszovói nemzetközi békeerők, a KFOR parancsnoka az eddiginél határozottabb fellépést helyezett kilátásba az albán fegyveresekkel szemben. A helyi albánok egyik szószólója szerint, ha a Nyugat nem törődik az albán kisebbség követeléseivel, a harcok súlyosbodására és széles körű vérontásra lehet számítani.
albán fiú figyeli az ütközőzónában járőröző biztonsági erőket a kelet-szerbiai Presevo városában
Macedóniában a hét végén mozgósítást rendeltek el az ország északnyugati részén dúló fegyveres harcok miatt, amelyek a múlt hónap vége óta tartanak albán nacionalista fegyveresek és a macedón biztonsági erők között.

Georgi Trendafilov macedón védelmi miniszter jelentette be vasárnap a mozgósítás tényét, kevéssel azután, hogy mintegy tízezres tüntetés zajlott le a balkáni állam fővárosában, Szkopjében, ahol a tüntetők erélytelenséggel, tehetetlenséggel vádolták a kormányt, mert nem képes leszámolni az ország északnyugati részén tevékenykedő albán nacionalista fegyveresekkel.

Tetovónál folytatónak a lövöldözések

Noha a macedón hatóságok korábban azt jelentették, hogy az ország második legnagyobb városának körzetéből elűzték a várost támadó albán fegyvereseket, a biztonsági erők vasárnap délelőtt újabb hadjáratot indítottak a Tetovót fenyegető albán állások ellen. A hírügynökségek arról számoltak be, hogy az úgynevezett elit rendőri erők automata és nehéz gépfegyverekből lőtték a Tetovó melletti hegyekben lévő albán állásokat. A lázadók csak szórványosan viszonozták a tüzet.

Néhány órával korábban mind a macedón kormány, mind a szkopjei parlament határozott fellépést helyezett kilátásba az albán lázadókkal szemben, akik a szkopjei állítások szerint Koszovóból nyomultak be Macedóniába.

Keményít a KFOR

Hasonló állásfoglalást tett közzé vasárnap délelőtt a KFOR is. A NATO vezette nemzetközi békeerők parancsnoka nyilatkozatban hangsúlyozta, hogy a KFOR erőteljes intézkedéseket tesz a Koszovó és Macedónia közötti határ ellenőrzésére, szorosan együttműködve a macedón kormánnyal.

"Az albán szélsőséges csoportoknak meg kell érteniük, hogy akcióik az egész térség stabilizálódása ellen hatnak, ami nem szolgálja az albán közösségek érdekeit sem" - hangsúlyozta a nyilatkozat, amely egyben leszögezte, hogy a KFOR nem tűr semmifajta támadást Macedóniában állomásozó katonái, illetve ottani logisztikai bázisai ellen. A NATO ugyan nem tölt be békefenntartó szerepet Macedóniában, de mintegy 3 ezer fős logisztikai egysége állomásozik az egykori jugoszláv köztársaságban.

Eldurvulhatnak a harcok

A Welt am Sonntag című német hetilapnak adott interjúban Arben Xhaferi, aki egy macedóniai albán pártot képvisel a szkopjei parlamentben, kijelentette: a feszültség kirobbanását az okozta, hogy tíz évvel Macedónia függetlenné válása után sem teljesültek az albán kisebbség követelései. Mint sokat sejtetően hozzátette, az albán fiatalok közül sokan készek akár életüket is áldozni "egy demokratikus és szabad Macedóniáért. Ha a Nyugat nem törődik a problémáinkkal, akkor súlyosbodni fognak a harcok, és hamarosan csúnya vérontásra kerülhet sor, számos halottal. A Balkánon sokan rendelkeznek fegyverrel" - utalt Xhaferi az ellenőrizhetetlen csempész útvonalakon az országba bejutott tömérdek kézifegyverre.

Kizárta a Nyugat fegyveres beavatkozását Macedóniában a német védelmi miniszter. Rudolf Scharping a Deutschlandfunk rádióban leszögezte: nem szabad megengedni, hogy a KFOR és vele együtt a Koszovó déli részén, a macedón határ közelében telepített Bundeswehr-kontingens részesévé váljon a balkáni konfliktusnak. A miniszter elsődleges feladatnak nevezte az albán szélsőségesek befolyásának visszaszorítását.