Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Szkopjét is el akarja foglalni az UCK

2001.03.22. 23:59
Kapcsolódó cikkek (1)
Hiába hirdettek egyoldalúan tűzszünetet a macedóniai szakadár albánok, a szkopjei vezetés nem hajlandó semmiféle egyezkedésbe bocsátkozni a lázadókkal. Tetovóban a viszonylagos fegyernyugvást szinte semmissé tette, mikor két albán kézigránátot próbált dobni az ellenőrző pontnál lévő rendőrökre. A támadókat a helyszínen - és egy tévé forgatócsoportjának kamerája előtt - szitává lőtték. A macedón elnök felszólította a hadsereget, hogy ,,számolja fel a terroristák állásait". Az UCK egyik vezetője ettől függetlenül közölte, Szkopjét is el akarják foglalni.

Macedóniában a hadsereg felhatalmazást kapott az albán gerillák elleni átfogó offenzíva megkezdésére - jelentette be a macedón kormány szóvivője, aki hozzátette, ennek értelmében minden döntés a helyi katonai parancsnokok kezében van. Az offenzíva elrendelését a szóvivő azzal indokolta, hogy az elmúlt 24 órában a Nemzeti Felszabadítási Hadsereg (UCK) macedóniai albán fegyveres csoport osztagai ismételt támadásokat intéztek a macedón biztonsági erők ellen az ország különböző körzeteiben. ,,A támadások egyértelmű választ jelentettek a macedón kormány ultimátumár" - fogalmazott a szóvivő, emlékeztetve arra, hogy előzőleg a macedón kormány végső figyelmeztetést intézett az albán gerillákhoz: tegyék le a fegyvert, vagy távozzanak Macedóniából.

Tetovóban a viszonylagos fegyernyugvást szinte semmissé tette, mikor két albán kézigránátot próbált dobni az ellenőrző pontnál lévő rendőrökre.

Felszámolják az álbánok állásait

A macedón karhatalmi erők megkezdték a tetovói vár megtisztítását. Ebből az építményből ugyanis az albán szélsőségesek tüzet nyitottak a macedón erőkre, amelyek ezt egy ideig csak viszonozták, majd a szkopjei parancsot követően fel is számolták a tűzfészket.

Szkopjét is be akarják venni az albánok

Az albán lázadók nem reagáltak a szkopjei döntésre. Sadri Ahmeti, a Nemzeti Felszabadítási Hadsereg szóvivője kijelentette: az albánoknak vannak területei követeléseik Macedónia fővárosával szemben is. ,,Fel akarunk szabadítani minden, bennünket megillető területet a macedón karhatalmi erők ellenőrzése alól. Olyan területekről van szó, melyeken az albánok képezik a lakosság többségét. Minden olyan várost magunknak követelünk, melyek történelmileg is a mieink" - mondta Ahmeti a bécsi Die Presse napilapnak, majd hozzátette:, hogy az albánok két éve készülnek a háborúra.

Arra az újságírói kérdésre, hogy vajon az NFH követelt területei között van-e Szkopje is, Ahmeti igenlően válaszolt. Az UCK Tetovó térségében több mint kétezer harcossal rendelkezik, akik három zászlóaljban tömörülnek - mondta Ahmeti, hozzátéve, összesen hétezer fegyveresük van. ,,Jelenleg a felszabadított területünk hét falut foglal magába, melyekben több mint négyezer polgári személy él" - mondta Ahmeti, akiről a bécsi lap azt írja, hogy 1998-ban és 1999-ben Koszovó nyugati részében harcolt a Koszovói Felszabadítási Hadseregben Ramus Hajradinaj egységében.

A Koszovói Felszabadítási Hadsereg mintegy 700 tagja lépte át a macedón-koszovói határt a Sár-hegységen keresztül - tudta meg a SRNA hírügynökség egy Prizren melletti falu lakóitól. A SRNA értesülései szerint a KFH tagjai szerdán haladtak át a Prizren község területén lévő Gornje Ljubilje falun.

Szkokpje mellett a nemzetközi közösség

A macedón kormány továbbra is élvezi a nemzetközi közösség teljes támogatását. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa csütörtökre virradóan élesen elítélte a Macedóniában harcoló albán gerillákat és követelte, hogy a lázadók azonnal szüntessék be a támadásokat, tegyék le fegyvereiket és térjenek vissza otthonaikba - írta az MTI. A BT egyhangú határozatban szólította fel a koszovói nemzetközi békefenntartó erőket (KFOR), hogy tegyenek nagyobb erőfeszítéseket a határokon át nyúló fegyvercsempészet megakadályozására és az illegális fegyverek begyűjtésére Koszovóban. A testület megerősítette, hogy elkötelezett Macedónia és Jugoszlávia szuverenitásának és területi integritásának tiszteletben tartása mellett.

A jugoszláv katonák a biztonsági övezet több szakaszában

A NATO csütörtökön felhatalmazta a koszovói békefenntartó erők parancsnokát, hogy a tartományt körülvevő 5 kilométer széles biztonsági övezet több szakaszára bebocsássa a jugoszláv hadsereg és a rendőrség egységeit és ezzel tovább szűkítsék az övezetet. Megfigyelők a lépést azzal indokolták, hogy a KFOR egyre nagyobb erőket kénytelen a keleti és déli szektor védelmére összpontosítani, ily módon próbálva elzárni a koszovói albán kisebbség gerilláinak, önkénteseinek és haditechnikájának átszivárgását Macedóniába.

A francia védelmi minisztériumban csütörtökön bejelentették, hogy Párizs különleges katonai eszközöket és szakértőket küld Macedóniába a határ mentén kirobbant lázadás elfojtásának segítésére. Svédország szintén úgy döntött, hogy további csaknem 200 katonát küld a KFOR kötelékébe, amit Stockholmban a dél-szerbiai és a macedóniai helyzet kiéleződésével indokolta.