Piroska
-1 °C
5 °C

'Igazi háború' Macedóniában

2001.03.25. 11:04
Kapcsolódó cikkek (1)
Erős támadásba lendült vasárnap hajnalban a macedón hadsereg Tetovo környékén. A támadás célja immár nem az albán terroristák feltartóztatása, hanem az általuk elfoglalt területek visszahódítása. Az érintett települések civil lakossága megkezdte a menekülést.

Az albán nacionalisták fővárosának tartott Tetovót övező dombokon erős támadásba lendült a macedón hadsereg vasárnap hajnalban. A BBC és a Reuters helyszíni tudósítói szerint a 12 napja kezdődött fegyveres konfliktus legerősebb támadásába kezdtek a macedónok. A Reuters egyik operatőre arról számolt be, hogy tankkal és ágyúkkal lövik az albán terroristák búvóhelyeit. A szemtanú szerint eldönthetetlen, hogy vajon az albánok viszonozták-e a tüzet.

Válasz a szombati albán támadásra

A macedón különleges erők fegyverese egy MI8-as helikopter ablakában
Az offenzíva előtt egy hosszú katonai járművekből álló konvoj haladt végig Tetovón, a támadást helikopterek is támogatják - tudósított a BBC riportere. Szombaton többnapos szünet után két sorozatnyi ágyútűzzel lőttek az albánok egy szláv városrészt, a támadásban hárman könnyebben megsebesültek. A macedón hadsereg válaszként helikopterről rakétákat indítottak az albán pozíciók ellen.

,,A terroristák feltartóztatása csak részleges sikernek mondható" - nyilatkozta a BBC-nek a macedón belügyminiszter szóvivője, Stevo Pendarovski, ,,jelenlegi célunk a terület visszafoglalása". A szóvivó szerint "most már itt az igazi háború".

Koszovó nem támogatja az albánokat

Számítások szerint az albán lázadók 300-700 fegyveressel rendelkeznek. Korábban azt feltételezték, hogy a szakadárokat Koszovóból támogatják, ám a jugoszláv tartomány három befolyásos albán politikusa is elhatárolódott a macedóniai lázadók akcióitól. A Tetovo környéki dombokon közel 20 ezer polgári lakos tartózkodik. A macedón hatóságok otthonuk elhagyására kérték a civil lakosságot, a menekülők seregéről pontos számadat nincs.