Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Hétfő estére véget érhet a macedón offenzíva

2001.03.26. 11:35
A macedón kormány szerint hétfő estére sikeresen befejezik az albán gerillák ellen indított harcot: mindeddig hat Tetovo környéki falut sikerült visszafoglalni. Hétfőn a térségbe látogat Javier Solana, az Európai Unió külügyekért felelős megbízottja és Lord Robertson, NATO-főtitkár, akik a helyzet politikai rendezését is szeretnék elérni.
Visszafogottan euforikusak a macedón kormányzat emberei, miután a vasárnap elindított offenzíva eredményeképp Tetovo környékén hat faluból sikerült visszaszorítani az albán gerillákat - írja a BBC. A kormányerőknek sikerült elfoglalni az albánok főhadiszállásának számító Selce falvat, illetve a szimbolikus jelentőséggel bíró Kale erődöt is.

Hétfő este vége lehet a harcnak

Macedón tankok
fotó: EPA
A macedón biztonsági erők tisztogató hadművelete a tervek szerint halad, bár a gerilláknak korszerű fegyvereik, ágyúik és aknavetőik is vannak - mondta Szkopjében Antonio Milososki kormányszóvivő. A tisztségviselő szerint a harcok az utolsó terrorista állás bevételéig nem szűnnek meg, kormányzati források azonban hétfő estére jósolják az offenzíva befejezését.

A harcokban a kormányerők részéről senki nem halt meg, viszont egy rendőr, egy katona és négy albán civil megsebesült. A macedón vezetés hangsúlyozza, hogy a polgári lakosságra vigyáznak a harcok során; a helybéli tudósítókat el is vitték Gajre faluba, ahol láthatták, hogy egyetlen ember sem sérült meg.

Szkopjéba várják Robertsont és Solanát is

A politikai rendezés szükségességére figyelmeztetett Javier Solana, az Európai Unió külügyekért felelős megbízottja és Lord Robertson, a NATO főtitkára is, akik hétfőn érkeznek Szkopjébe. A macedón kormány szerint a Koszovóban állomásozó NATO-erőknek meg kellene akadályozniuk, hogy az ottani albán lázadók Macedóniába átjussanak. Vasárnap a NATO azzal próbálta az albán fegyverátvitelt megakadályozni, hogy újabb jugoszláv alakulatokat engedett a határzónába.